Svenska Djurskyddsföreningen

Nu stoppar vi fyrverkerier för privatpersoner – Sveriges äldsta rikstäckande djurskyddsförening startar unikt samarbete med nystartad förening

Dela
Den 5 december inleder Svenska Djurskyddsföreningen, SDF, en kampanj tillsammans med Riksföreningen Stoppa Fyrverkerier för Privatpersoner i Sverige, RSFP. Fyrverkerier orsakar lidande och död för både tama och vilda djur. Fyrverkeripjäser innehåller dessutom miljöfarliga kemikalier och livsfarliga ämnen.

– Att det fortfarande är relativt fritt att använda fyrverkerier är för mig en gåta. Den kortsiktiga glädjen det ger några få måste vägas mot alla de konsekvenser fyrverkerier för med sig; lidande djur, traumatiserade människor och enorma mängder miljögifter i naturen, säger SDFs generalsekreterare Maria Lönn.

Hund-, katt- och hästägare har vittnat om svåra traumatiska upplevelser för sina djur. De höga ljuden kan orsaka allvarlig psykisk stress, fysiska skador och dödsfall. Lantbrukare har rapporterat att får, grisar, kor och hästar aborterat sina foster av rädsla för fyrverkerierna. Vilda djur som rävar, harar och rådjur kan fly i panik och springa ut på tunna isar eller bland trafik på motorvägar. Fåglar har observerats fly sina bon och flyga in i träd och hus. Den negativa effekten på djurs välfärd finns beskrivet i studier från bland annat Nederländerna och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Med kampanjen Stoppa fyrverkerier för privatpersonersamlar vi in namnunderskrifter för att varje år uppvakta ansvariga politiker. På Instagramkontot ”stoppafyrverkerier” kommer en vittnesmålsberättelse om dagen delas i 365 dagar.

– Berättelserna stärker tesen om att det här inte bara är ett problem för hundar, det finns enormt många andra djur och även människor som mår mycket dåligt av fyrverkerier, säger RSFPs ordförande Rasmus Palmqvist och påpekar att man inte är ute efter ett totalförbud, utan bara för privatpersoner.

Svenska Djurskyddsföreningen har arbetat med djurskyddsfrågor sedan 1875. Riksföreningen Stoppa fyrverkerier för privatpersoner i Sverige startade som en Facebookgrupp för fem år sedan. Föreningsbildningen skedde våren 2022.

Det gemensamma målet är att verka för ett nationellt förbud för försäljning av fyrverkerier till privatpersoner, samt ett förbud för privatpersoner att använda fyrverkeriprodukter.

Följ kampanjen på: www.djurskydd.org och www.stoppafyrverkerier.nu

Kontaktpersoner:

Maria Lönn, generalsekreterare Svenska Djurskyddsföreningen

Telefon: 070-577 19 51

Mail: maria@djurskydd.org

Rasmus Palmqvist, ordförande Riksföreningen Stoppa fyrverkerier för privatpersoner i Sverige

Telefon: 070-441 10 58

Mail: rasmus.palmqvist@telia.com

Bilder

Om

Svenska Djurskyddsföreningen
Svenska DjurskyddsföreningenHiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye