Klimatpolitiska rådet

Ny ledamot i Klimatpolitiska rådet

Dela
Regeringen har utsett professor Erik Kjellström till ny ledamot i Klimatpolitiska rådet. Han tillträder den 1 januari 2023.

Erik Kjellström är professor i klimatologi vid SMHI Rossby Centre och adjungerad professor vid meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet.

- Vi välkomnar Erik Kjellström till rådet. Han kommer att komplettera vår tvärvetenskapliga inriktning väl, framför allt genom sina kunskaper på klimatområdet, men också genom sina erfarenheter från det nationella expertrådet för klimatanpassning, säger Cecilia Hermansson, ordförande för Klimatpolitiska rådet.

Klimatpolitiska rådets uppdrag är att utvärdera hur regeringens samlade politik är förenlig med de klimatmål som riksdagen och regeringen har beslutat. Utifrån förslag från rådet fattar regeringen beslut om att förordna rådsledamöter under en bestämd tid, normalt tre år.

- Jag är glad över möjligheten att bidra till rådets arbete. Klimatfrågan är en av de stora samhällsutmaningarna och det är viktigt att vi följer upp och säkerställer att Sveriges klimatarbete går framåt. Klimatomställningen måste utgå från kunskap och grundas på vetenskapliga underlag, säger Erik Kjellström.

När Erik Kjellström tillträder blir Klimatpolitiska rådet återigen fulltaligt efter att Johan Kuylenstierna lämnade rådet tidigare i höst för att tillträda som generaldirektör för forskningsrådet Formas.

Klimatpolitiska rådets årliga granskning
Klimatpolitiska rådet kommer i slutet av mars, preliminärt torsdag den 23 mars, att presentera sin årliga granskning av regeringens samlade politik med avseende på klimatmålen.

Länk till mer information om den nya ledamoten
Erik Kjellström | SMHI

Kontakter

Om

Klimatpolitiska rådet
Klimatpolitiska rådet
Drottninggatan 89
113 60 Stockholm

08-7754170http://www.klimatpolitiskaradet.se

Klimatpolitiska rådet är ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan med uppdrag att utvärdera om regeringens samlade politik leder till att klimatmålen uppnås. Det långsiktiga målet är att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. I vårt uppdrag ingår också att bidra till en ökad diskussion om klimatpolitiken i samhället.

Följ Klimatpolitiska rådet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Klimatpolitiska rådet

Regeringens klimatpolitiska handlingsplan för Sverige in på en onödigt riskfylld väg21.3.2024 12:55:00 CET | Pressmeddelande

Den klimatpolitiska handlingsplanen ger inte svar på hur Sveriges klimatmål ska nås, varken på kort eller lång sikt. Med beslutad politik väntas utsläppen öka under mandatperioden och ansvaret för att nå mål och EU-åtaganden skjuts framåt. Sammantaget leder handlingsplanen in på en onödigt riskfylld väg för Sveriges klimatomställning. Det är huvudbudskapen i årets rapport från Klimatpolitiska rådet som även innehåller rekommendationer till regeringen.

Klimatpolitiska rådet presenterar årets granskning av regeringens klimatpolitik5.3.2024 14:43:59 CET | Pressinbjudan

Årets fokus: Utvärdering av regeringens klimatpolitiska handlingsplan. Klimatpolitiska rådet bjuder in till lanseringen av den årliga granskningen av regeringens samlade politik med avseende på klimatmålen. Medverkar gör rådets ordförande Åsa Persson, vice ordförande Björn Sandén, rådets övriga ledamöter samt inbjudna experter. Rapporten tas emot av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Handlingsplanen otillräcklig – ytterligare styrmedel behövs för att nå klimatmålen22.12.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kommande årtionde är kritiskt för att undvika de mest katastrofala konsekvenserna av klimatförändringarna. Regeringens klimatpolitiska handlingsplan är otillräcklig för att nå Sveriges klimatmål. Det är tydligt att befintlig politik leder till kraftigt ökade utsläpp i närtid. Det är otydligt hur planen ska leda till att utsläppen minskar så att klimatmålen kan nås. Regeringen behöver snabbt återkomma till riksdagen med konkreta förslag på förstärkta styrmedel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye