World Animal Protection Sverige

Dödsolyckan i Ölands Djurpark del av större mönster med säkerhetsproblem

Dela
Arbetsmiljöverkets inspektörer anser att Ölands Djurpark bör anmälas för misstänkt arbetsmiljöbrott i samband med dödsolyckan där i somras, enligt SVT. World Animal Protection Sverige ser dödsolyckan som en del av ett större mönster och vill ha en granskning av hela djurparksbranschen.
Foto: Tom Svensson
Foto: Tom Svensson

Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Dödsolyckan i Ölands Djurpark är en i raden av allvarliga händelser i svenska djurparker under de senaste åren. Därför bör Arbetsmiljöverket med sitt ansvar för säkerheten på svenska arbetsplatser ta initiativ till en grundläggande granskning av säkerhetsläget i djurparks-Sverige. För att garantera säkerheten för både människor och djur.”

Det var den 28 augusti som en rumänsk gästarbetare tragiskt omkom i Ölands Djurpark. I sin granskning av händelsen konstaterar Arbetsmiljöverket att tillräckliga säkerhetsåtgärder inte hade vidtagits innan medarbetaren blev ihjälstångad av en elandantilop. Det ledde till att djurvårdaren inte hann fly undan när antilopen kom rusande mot honom.

Inspektörerna som undersökt olyckan anser enligt SVT att Arbetsmiljöverket bör anmäla händelsen som ett misstänkt arbetsmiljöbrott. Myndigheten går just nu igenom ärendet för att avgöra om en brottsanmälan ska göras. En förundersökning om arbetsmiljöbrott pågår och en anmälan från Arbetsmiljöverket kan vara avgörande för om undersökningen leder till åtal mot Ölands Djurpark.

Övergripande översyn

Sandra Jönsson säger:

”Oavsett om Arbetsmiljöverket går vidare med en anmälan, bör verket utreda säkerhetsläget i djurparksbranschen. Under de senaste tio åren har tre medarbetare dödats: i Kolmården 2012, Orsa Rovdjurspark 2017 och nu i år i Ölands Djurpark. En besökare skadades 2019 så allvarligt att han fick amputera en arm efter en krokodilattack på Skansen-Akvariet. Flera vilda djur har dessutom rymt från djurparkerna­ – som exempelvis Skansen-Akvariets giftiga kungskobra Sir Väs, som nyligen fick stor medieuppmärksamhet. Det är helt enkelt för många säkerhetsproblem.”

World Animal Protection Sverige efterlyser en grundlig genomlysning av den svenska djurparksbranschen, med syfte att minimera riskerna för att både människor och djur kommer till skada. En sådan granskning bör både säkerställa att det finns ett systematiskt arbetsmiljöarbete för hela branschen och för varje enskild djurpark.

Dessutom är det nödvändigt att se över vilken grundläggande nivå för djurhållning som ska gälla, för att det över huvud taget ska vara försvarbart att hålla vilda djur i djurparker. World Animal Protection anser att i princip inga vilda djur alls ska finnas i fångenskap. Vilda djur bör istället få leva i frihet och skyddas i sina naturliga livsmiljöer.

Djurparker kan vara en nödlösning, för vilda djur med ett starkt skyddsbehov på grund av att de av någon anledning är hotade i sina naturliga livsmiljöer. Djuren måste då behandlas så att de i så stor utsträckning som möjligt får utlopp för sina naturliga beteenden.

Riskfylld närkontakt

Sandra Jönsson säger:

”Vi behöver säkerställa en hög branschövergripande säkerhetsnivå, som minimerar eller helt stoppar kontakt med vilda djur. För även om människor – både djurparksgäster och medarbetare – älskar djur och därför vill komma nära dem, så är närkontakt med vilda djur förenat med risker. I synnerhet när det gäller potentiellt farliga djur. Närkontakt mellan besökare och vilda djur är i dag tyvärr ett betydande problem i svenska djurparker. Det har vi dokumenterat i vår djurparksguide, som är en granskning av 21 av de största djurparkerna i Sverige.”

Kartläggningen visar att 10 av 21 djurparker tillåter någon form av närkontakt mellan besökare och vilda djur. Det kan handla om att besökarna erbjuds att klappa spindlar, ormar och ödlor, dyka med hajar och rockor, mata sengångare och surikater eller låta en lemur sitta på axeln.

Sådana kontakter mellan vilda djur och besökare bör helt upphöra. Närkontakterna kan vara oönskade och stressande för djuren och leda till att både djur och besökare drabbas av skador och smittas av sjukdomar. Ett stressat djur som känner sig hotat kan exempelvis bita eller klösa en människa i självförsvar och varken djur eller människor ska utsättas för sådana situationer.

Kontakter

Sandra JönssonSakkunnig, vilda djurWorld Animal Protection Sverige

Akademisk bakgrund inom bevarandebiologi och etologi. Har särskilt fokus på djurparker, illegal handel, troféjakt och traditionell medicin.

Tel:073-8292133sandrajonsson@worldanimalprotection.se

Bilder

Foto: Tom Svensson
Foto: Tom Svensson
Ladda ned bild

Länkar

Om

World Animal Protection Sverige
World Animal Protection Sverige
Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm

08-6177970https://www.worldanimalprotection.se

Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. 

Våra arbetsområden är djur i samhällenlantbruksdjurkatastrofdrabbade djur och vilda djur.

Följ World Animal Protection Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige

Organisationer startar gemensam kampanj för kors rätt att beta2.10.2023 10:05:52 CEST | Pressmeddelande

Idag lanseras kampanjen Jag vill beta. Bakom kampanjen står Sveriges fyra största djurskyddsföreningar; World Animal Protection, Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen samt konsumentorganisationen Vi Konsumenter. Syftet med kampanjen är att skapa opinion för den idag lagstadgade betesrätten för mjölkkor men att även utöka betesrätten till att gälla även kalvar och andra nötdjur.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye