Ny forskningsöversikt om sambandet mellan maskulinitet och våldsbejakande extremism
Forskningsöversikten redogör för forskning kring maskulinitet och våldsbejakande högerextremism, våldsbejakande vänsterextremism och våldsbejakande islamistisk extremism samt våldsbejakande misogyni, vilket inkluderar grupperingar där kvinnohat är drivande i det politiska våldet.
Det saknas kunskapsunderlag kring hur maskulinitet påverkar våldsbejakande extremism-relaterade problem. Det har tidigare inte setts som analytiskt viktigt inom den etablerade forskningen inom området. Trots att den överväldigande majoriteten av alla våldsbejakande extremister och terrorister är män; i Sverige bedöms de våldsbejakande extremistmiljöerna utgöras till 75–90 procent av män enligt Brå, 2019.
CVE såg behovet av att förstå mer om frågan för att se om översikten kan bidra till att göra det möjligt att arbeta bredare i det förebyggande arbetet bland annat genom ett ökat genusmedvetande i frågan.
- Forskningsöversikten belyser att det finns överlappningar mellan mäns våld mot kvinnor i nära relationer i ett individuellt perspektiv till ett samhällstrukturellt problem som går över till våldsbejakande extremism. En kunskapsöversikt av det här slaget är ett viktigt underlag för det fortsatta arbetet med förebyggande åtgärder mot våldsbejakande extremism, säger Sari Römpötti, senior rådgivare vid CVE.
Forskningsöversikten visar hur många våldsbejakande extrema miljöer delar en syn på att världen behöver en återupprättad manlighet och där kvinnohat och antifeminism är centralt
- Trots mycket skilda politiska uppfattningar bland våldsbejakande extremistiska grupper i andra frågor finns det påfallande lika föreställningar om maskulinitet. De flesta miljöer präglas av konservativa föreställningar om män och deras plats i samhället. De förenas i tron på att världen behöver ett återupprättande av manligheten såväl individuellt, kulturellt som socialt. Översikten visar att misogyni är central i många miljöer inom den våldsbejakande extremismen, säger Lucas Gottzén, professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet och författare till forskningsöversikten.
Våldsbejakande extremism berör därmed frågor om jämställdhet och mäns våld mot kvinnor.
***
Studien är genomförd av forskaren Lucas Gottzén på uppdrag av Center mot våldsbejakande extremism, CVE och Jämställdhetsmyndigheten.
Totalt har författaren analyserat 106 vetenskapliga empiriska refereegranskade internationella artiklar och böcker mellan 2000 och 2022.
Rapportens slutsatser och rekommendationer är författarens egna.
Översiktsrapporten ”Män, maskulinitet och våldsbejakande extremism” bifogas och finns även att ladda ner under sektionen publikationer på CVE.
Till forskningsöversikten finns två aktuella avsnitt av CVE-podden. Lucas Gottzén samtalar om arbetet med forskningöversikten samt Jonas Trolle, chef för CVE och Mikael Thörn, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten samtalar om resultaten av rapporten. Samtalen leds av journalisten Jens Liljestrand. Finns där poddar finns samt hos CVE.
Forskningsöversikten lanseras under ett webbinarium klockan 11.00 den 6 december 2022 och kommer att kunna ses i 14 dagar efter genomförandet.
Nyckelord
Kontakter
Brit Stakston, vik. pressansvarig, 073-412 42 10.
Dokument
Om
Center mot våldsbejakande extremism (CVE) ska stärka och utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Verksamheten syftar ytterst till att förebygga ideologiskt motiverad brottslighet och terrorism. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå).
Följ Center mot våldsbejakande extremism
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Center mot våldsbejakande extremism
CVE och Brå medverkar i Almedalen26.6.2024 00:34:27 CEST | Pressmeddelande
Under årets Almedalsvecka kommer Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och Brottsförebyggande rådet (Brå) att arrangera flera seminarier och samtal i angelägna ämnen. Vi diskuterar bland annat antisemitism, våld i nära relationer, våldsbejakande extremism i Sverige och andra länder, våld i skolan, statsstödd extremism, bedrägerier samt hur stödet ser ut och fungerar för de unga som vill lämna kriminalitet.
Plattform Malmö är Årets förebyggare av extremism24.5.2024 19:01:46 CEST | Pressmeddelande
Center mot våldsbejakande extremism (CVE) har utsett Plattform Malmö, inom Malmö stads socialförvaltning, till Årets förebyggare av extremism. Priset delades ut under fredagen i samband med en nationell konferens. CVE instiftade priset för två år sedan för att uppmärksamma det viktiga brottsförebyggande arbete som utförs i svenska kommuner, från norr till söder.
Konferens om våldsbejakande extremism 23 - 24 maj20.5.2024 15:53:34 CEST | Pressinbjudan
Media välkomnas att följa Center mot våldsbejakande extremisms årliga konferens om hur samhället kan förebygga och arbeta mot våldsbejakande extremism. Konferensen riktar sig till yrkesverksamma som i sitt arbete kommer i kontakt med frågan. Konferensen anordnas i Stockholm och kan följas digitalt via cve.se.
Konferens om skolsäkerhet 15 maj7.5.2024 15:45:04 CEST | Pressinbjudan
Media välkomnas att följa en konferens om hur samhället kan förebygga skolattacker och grovt våld i skolan. Konferensen är ett samarrangemang av CVE, MSB, Polisen, Skolverket, Socialstyrelsen samt SKR. Dagen riktar sig till chefer och strateger inom socialtjänst, skola, polis eller hälso- och sjukvård. Konferensen anordnas i Stockholm och kan även följas digitalt via cve.se.
Skolattack.se - ny webbsida lanserad mot skolattacker11.12.2023 13:21:52 CET | Pressmeddelande
Under måndagen 11 december lanserades den nya webbsidan Skolattack.se. Samverkande myndigheter bakom sidan är: Center mot våldsbejakande extremism (CVE), Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Skolverket samt organisationen Sveriges Kommuner Regioner (SKR).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum