Center mot våldsbejakande extremism

Ny forskningsöversikt om sambandet mellan maskulinitet och våldsbejakande extremism

Dela
Center mot våldsbejakande extremism (CVE) gav forskaren Lucas Gottzén i uppdrag att ge en översikt av forskning kring män, maskulinitet och våldsbejakande extremism.

Forskningsöversikten redogör för forskning kring maskulinitet och våldsbejakande högerextremism, våldsbejakande vänsterextremism och våldsbejakande islamistisk extremism samt våldsbejakande misogyni, vilket inkluderar grupperingar där kvinnohat är drivande i det politiska våldet.

Det saknas kunskapsunderlag kring hur maskulinitet påverkar våldsbejakande extremism-relaterade problem. Det har tidigare inte setts som analytiskt viktigt inom den etablerade forskningen inom området. Trots att den överväldigande majoriteten av alla våldsbejakande extremister och terrorister är män; i Sverige bedöms de våldsbejakande extremistmiljöerna utgöras till 75–90 procent av män enligt Brå, 2019.

CVE såg behovet av att förstå mer om frågan för att se om översikten kan bidra till att göra det möjligt att arbeta bredare i det förebyggande arbetet bland annat genom ett ökat genusmedvetande i frågan.

- Forskningsöversikten belyser att det finns överlappningar mellan mäns våld mot kvinnor i nära relationer i ett individuellt perspektiv till ett samhällstrukturellt problem som går över till våldsbejakande extremism. En kunskapsöversikt av det här slaget är ett viktigt underlag för det fortsatta arbetet med förebyggande åtgärder mot våldsbejakande extremism, säger Sari Römpötti, senior rådgivare vid CVE.

Forskningsöversikten visar hur många våldsbejakande extrema miljöer delar en syn på att världen behöver en återupprättad manlighet och där kvinnohat och antifeminism är centralt

- Trots mycket skilda politiska uppfattningar bland våldsbejakande extremistiska grupper i andra frågor finns det påfallande lika föreställningar om maskulinitet. De flesta miljöer präglas av konservativa föreställningar om män och deras plats i samhället. De förenas i tron på att världen behöver ett återupprättande av manligheten såväl individuellt, kulturellt som socialt. Översikten visar att misogyni är central i många miljöer inom den våldsbejakande extremismen, säger Lucas Gottzén, professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet och författare till forskningsöversikten.

Våldsbejakande extremism berör därmed frågor om jämställdhet och mäns våld mot kvinnor.

***
Studien är genomförd av forskaren Lucas Gottzén på uppdrag av Center mot våldsbejakande extremism, CVE och Jämställdhetsmyndigheten.

Totalt har författaren analyserat 106 vetenskapliga empiriska refereegranskade internationella artiklar och böcker mellan 2000 och 2022.

Rapportens slutsatser och rekommendationer är författarens egna.

Översiktsrapporten ”Män, maskulinitet och våldsbejakande extremism” bifogas och finns även att ladda ner under sektionen publikationer på CVE.

Till forskningsöversikten finns två aktuella avsnitt av CVE-podden. Lucas Gottzén samtalar om arbetet med forskningöversikten samt Jonas Trolle, chef för CVE och Mikael Thörn, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten samtalar om resultaten av rapporten. Samtalen leds av journalisten Jens Liljestrand. Finns där poddar finns samt hos CVE.

Forskningsöversikten lanseras under ett webbinarium klockan 11.00 den 6 december 2022 och kommer att kunna ses i 14 dagar efter genomförandet.

 

 

Nyckelord

Kontakter

Brit Stakston, vik. pressansvarig, 073-412 42 10.

Dokument

Om

Center mot våldsbejakande extremism
Center mot våldsbejakande extremism
Box 1386
111 93 Stockholm

08-527 44 200http://www.cve.se

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) ska stärka och utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Verksamheten syftar ytterst till att förebygga ideologiskt motiverad brottslighet och terrorism. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå).

Följ Center mot våldsbejakande extremism

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Center mot våldsbejakande extremism

Strömsunds kommun utsedd till Årets förebyggare av extremism26.5.2023 14:47:04 CEST | Pressmeddelande

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) har utsett Strömsunds kommun i Jämtlands län till Årets förebyggare av våldsbejakande extremism. Priset delades ut på fredagsmorgonen i Stockholm under den nationella konferensen Samling mot våldsbejakande extremism. Priset instiftades förra året av CVE för att uppmärksamma det viktiga brottsförebyggande arbete som utförs i svenska kommuner, från norr till söder.

Webbinarium 25 nov: Svårigheten att lämna extremistiska miljöer24.11.2021 14:51:06 CET | Pressinbjudan

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) bjuder in till ett webbinarium torsdagen 25 november om avhopp. Hur ska personer som valt att stödja extremistiska rörelser bemötas av samhället? Vilka aktörer ska bistå dem som vill lämna extremistiska miljöer, och med vilka metoder? Vilket stöd kan myndigheter och civilsamhälle idag erbjuda och behövs ytterligare insatser på statlig och kommunal nivå?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum