Region Jönköpings län

Kraftig smittspridning av RS-virus – rekommendationer införs

Dela
Smittspridningen av RS-virus är nu omfattande och många barn har behövt sjukhusvård på grund av andningssvårigheter i samband med RS-virusinfektion. Nu kommer nya rekommendationer för att minska smittspridningen i Region Jönköpings län.
Foto: Johan W Avby
Foto: Johan W Avby

−Just nu är det många barn varje dag som söker akut och som behöver läggas in på grund av RS-virusinfektion, säger Maria Ekelund, verksamhetschef för barnkliniken, Länssjukhuset Ryhov. Vi prioriterar de mest sjuka, men tar hand om alla som kommer. Just nu behöver man vara beredd på att väntetiderna är lite längre än vanligt hos oss.

Gemensamma rekommendationer

För att minska smittspridningen går barnkliniken, barnhälsovården och smittskydd nu ut med gemensamma rekommendationer:

• Stanna hemma från förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om du är sjuk.
• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
• Undvik nära kontakt med spädbarn om du har minsta förkylningssymtom.
• Familjer med spädbarn rekommenderas om möjligt låta äldre syskon stanna hemma från förskolan. Denna rekommendation gäller till och med efter jullovet.

−Spädbarn smittas ofta av sina äldre syskon. För att minska risken att få in smittan i familjen rekommenderar vi nu familjer med spädbarn att låta syskon stanna hemma från förskolan, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare. Men för att detta inte ska drabba de äldre barnen för hårt är vi tydliga med att det är en tillfällig åtgärd under några veckor.

Hit vänder du dig om ditt barn behöver söka vård

Den som har barn som insjuknat och är i behov av vård rekommenderas i första hand att söka vård dagtid. Vänd er till barnmottagningen (BUMM) om barnet är yngre än ett år, till vårdcentralen om barnet är äldre än ett år. Om besvären kräver bedömning under kvällar eller helger hänvisas till barnakuten om barnet är yngre än ett år, till närakuten om barnet är äldre än ett år.

Kontaktpersoner

Maria Ekelund, verksamhetschef barnkliniken och Malin Bengnér, smittskyddsläkare, nås båda genom presstjänsten.

Fakta om RS-virus

RS-virus är ett vanligt luftvägsvirus som smittar alla barn före två års ålder och därefter kan ge upprepade infektioner under livet. Viruset smittar via saliv, slem och små droppar som bildas när vi hostar, nyser eller talar. Spädbarn kan bli allvarligt sjuka av RS-virus med andningssvårigheter som kan kräva sjukhusvård. Särskilt känsliga är för tidigt födda barn, barn med nedsatt lungfunktion eller svåra hjärtfel. Äldre barn och vuxna får oftast vanliga förkylningssymtom av RS-virus, men äldre, sköra personer kan bli allvarligt sjuka av RS-virus ungefär på samma sätt som vid influensa.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Johan W Avby
Foto: Johan W Avby
Ladda ned bild

Om

Region Jönköpings län
Region Jönköpings län
Box 1024
551 11 JÖNKÖPING

010-241 00 00http://www.rjl.se/

Om Region Jönköpings län

Vi ansvarar för att alla invånare i Jönköpings län har tillgång till en bra sjukvård och förutsättningar för en god hälsa. Vi arbetar också med kultur, kollektivtrafik, tillväxt, infrastruktur och en hållbar utveckling i hela länet. Region Jönköpings län är en politiskt styrd organisation med nära 11 500 medarbetare.

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Region Jönköpings län lanserar designnätverk för lokal produktion på Kulturgatan Bodafors5.2.2024 13:15:59 CET | Pressmeddelande

Från och med årsskiftet är Jönköpings län en del av det nationella SPOK-nätverket som arbetar för ett skifte från global till lokal tillverkning. SPOK grundades i Skåne 2016 och har sedan dess spridit sig till fler regioner med syftet att synliggöra och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter. SPOK Jönköping kommer att drivas av Kulturgatan Bodafors med Region Jönköping län som huvudfinansiär.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye