Naturskyddsföreningen oroad över skräddarsydda miljölagar åt miljöfarliga verksamheter
– Vi är förvånade och besvikna över Högsta förvaltningsdomstolens avgörande. Domen visar att regeringen kan åsidosätta miljölagstiftningen för verksamheter som har den allra största miljöpåverkan. Det är mycket oroande eftersom hela miljö- och klimatarbetet baseras på att miljölagarna gäller för alla verksamheter och att domstolarnas självständighet respekteras, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.
Högsta förvaltningsdomstolen har kommit fram till att den skräddarsydda ändring i miljöbalken som regeringen genomförde och som endast avsåg Cementas verksamhet var fullt laglig. Domen innebär att regeringen kunde ge tillstånd till miljöfarlig verksamhet som domstolarna tidigare avslagit eller avvisat.
– Domen är upprörande eftersom maktdelningen mellan politiker och domstolar är grundläggande i en rättsstat. Det är oroande att grundlagen inte innebär ett skydd mot att regeringen kan ändra ett domstolsbeslut, säger Oscar Alarik, chefsjurist.
Trots att problemen med grundvattnet i täkten har varit kända i decennier ansåg Högsta förvaltningsdomstolen att det rörde sig om en akut kris för cementförsörjningen i Sverige. Domstolen godkände alltså Cementas argument att det skulle bli en kris för cementförsörjningen i Sverige om man inte fick bryta kalk i Slite.
Domstolen har även godkänt de omfattande miljökonsekvenserna som täkterna bidrar till. Det tillfälliga tillståndet gällde enbart i ett år, vilket enligt domstolen innebar att en försämring av miljön var tillåtlig.
– Konsekvenserna för Gotlands vattenförsörjning och natur kan i förlängningen bli förödande. Det blir nu mycket svårt att sätta stopp för en fortsatt hård exploatering av Gotlands känsliga natur. Cementa och regeringen har nu fått grönt kort för att kunna kringgå inte bara regeringsformen utan också EU:s vattenlagstiftning, säger Oscar Alarik, chefsjurist.
Mark- och miljööverdomstolen avvisade sommaren 2021 Cementas ansökan om att utvidga och fortsätta sin kalkstensbrytning, eftersom Cementa inte kunde visa att man klarade av att fortsätta bryta kalk utan att grundvattnet i området skulle försämras ytterligare. Regeringen genomförde då på extremt kort tid en tillfällig ändring i miljöbalken, som gav dem möjlighet att ge tillstånd till det som domstolen tidigare satt stopp för.
Naturskyddsföreningen drog då saken inför Högsta förvaltningsdomstolen i en rättsprövning. Föreningen anser att täktverksamheten utgör en fara för vattenförsörjningen och områden med höga naturvärden kring täkterna på ett sätt som bryter mot EU:s miljölagstiftning. Föreningen ansåg också att regeringens beslut var grundlagsstridigt, eftersom regeringen inte givit tillräcklig tid att granska lagändringarna, och att de nya bestämmelserna skräddarsytts för ett enda bolag och ett visst tillfälle. Föreningen ansåg att tillståndet bröt mot regeringsformens beredningskrav, generalitetskrav och principen om domstolarnas oberoende.
– Det här sätter ett ytterst dåligt exempel för framtiden. Just i en tid när vi behöver skärpa regelverken för att klara klimat- och naturkriserna så öppnar man för omfattande undantag. Det här tillvägagångssättet, att hastigt ändra lagstiftningen för en enskild verksamhet, får inte bli ett exempel för framtiden. Miljölagstiftningen behöver vara långsiktig och rättssäker. Och framför allt måste den tydligt styra mot våra miljö- och klimatmål, säger Oscar Alarik.
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny rapport: Vårlökar innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel10.4.2025 08:25:01 CEST | Pressmeddelande
Vårblommande lökar som tulpan, krokus och påskliljor innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det visar en ny granskning från Naturskyddsföreningen, som publiceras idag. Värst var tulpanlökarna där 7 av 7 undersökta lökar innehöll skadliga bekämpningsmedel. Bäst för miljön var de ekologiska lökarna.
Kraftig kritik mot förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag är den sista dagen att lämna in remissvar på utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd”. Naturskyddsföreningen motsätter sig starkt utredningens förslag att ta bort beteskravet för mjölkkor i lösdrift. I stället föreslår föreningen att befintliga ersättningssystem ska ses över, så att lönsamheten för betesbaserad produktion kan öka. Naturskyddsföreningen föreslår också att incitament skapas för att hålla en större andel djur på bete.
Sofia Fjellestad ny marknadschef på Naturskyddsföreningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningens rikskansli har rekryterat Sofia Fjellestad som ny chef för marknadsavdelningen. Sofia kommer närmast från en tjänst som avdelningschef för insamling och marknad på Amnesty International, där hon arbetat med insamling, engagemang och kommunikation de senaste tio åren. Hon tillträder sin tjänst den 1 april.
Kravet på SEB: ”Sluta låna ut pengar till oljebolag!”28.3.2025 09:56:05 CET | Pressmeddelande
Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank har redan slutat men banken med störst fossila affärer kvarstår – SEB. Nu har Naturskyddsföreningen lämnat in en motion på SEB:s bolagsstämma med krav om att banken slutar låna ut pengar till fossilbolag som expanderar sin utvinning i strid med Parisavtalet.
Mångmiljardlån till ny kärnkraft försenar klimatomställningen27.3.2025 13:55:53 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ställer sig mycket kritisk till att regeringen och SD vill sjösätta subventionerade mångmiljardlån till ny kärnkraft. Enligt Naturskyddsföreningens beräkningar riskerar en satsning på ny kärnkraft tränga ut förnybar elproduktion, vilket kan resultera i över tvåhundra miljoner ton högre koldioxidutsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum