"Dags att gå från ord till handling"

Om bostadsmarknaden
Regeringen har tidigare aviserat att bostadspolitiken ska läggas om så att fler människor ska kunna förverkliga sina bostadsdrömmar. Framför allt har signalen varit att reformer som underlättar ägande ska initieras. Reformer för att öka tillgången till byggbar mark ska tas fram, och reglerna för att bygga ska förenklas betydligt. Kommunerna ska uppmanas och stimuleras att höja sin planberedskap, särskilt vad gäller småhus.
- Regeringen har en imponerande ambitionsnivå för bygg- och bostadspolitiken som faller i mycket god jord hos oss. Men nu är det dags att gå från ord till handling. En småhussatsning för att motverka fallet i bostadsbyggandet skulle rädda många jobb och bidra till att stabilisera svensk ekonomi, säger David Johnsson.
Om energieffektivisering
Skattereduktionen för installation av grön teknik förändras genom att subventionsgraden för installation av solceller höjs från 15 till 20 procent av de debiterade arbets- och materialkostnaderna. Den svenska trä- och möbelindustrin drabbas hårt av höga elpriser. 84 procent av TMF:s medlemsföretag har sin huvudsakliga verksamhet placerad inom elområde 3 och 4. Varsel och konkursansökningar har inkommit och fortsätter att inkomma.
- Förhoppningsvis står en mild vinter för dörren. Men oavsett råder det stor osäkerhet kring elprisets utveckling och det kommer att få mycket långtgående konsekvenser för hela samhällsekonomin, säger David Johnsson.
Ett särskilt stöd till energieffektivisering av hus med direktverkande el- eller gasvärme har offentliggjorts. Stödet för energieffektivisering belastar statsbudgeten med 380 miljoner kronor.
- Vi välkomnar genomtänkta satsningar på att underlätta för energieffektivisering av småhusbeståndet. Men vi saknar ett helhetsgrepp för energirenoveringar. Vi är övertygade om att långsiktighet och förutsägbarhet har större effekt än tillfälliga och osäkra punktinsatser, fortsätter David Johnsson.
Om företagandets villkor
Avdraget för forskning och utveckling förstärks, med en kostnad om 100 miljoner kronor. Från Svenska Kraftnäts flaskhalsintäkter kommer ett riktat elstöd på 2,4 miljarder kronor gå till elintensiva företag. I Tidöavtalet lyfts företagandet och produktivitetens roll fram före många andra reformområden. Men den företagare som läser budgeten lär bli besviken.
- Kompetensförsörjningen har under lång tid fungerat dåligt i Sverige. Här behövs ett mer omfattande arbetsmarknadspolitiskt reformarbete som jag saknar livstecken på i budgeten, avslutar David Johnsson.
För mer information, kontakta gärna:
- David Johnsson, vd Trä- och Möbelföretagen (TMF), 070-597 72 67, david.johnsson@tmf.se
- Alexandra Hernadi, kommunikationschef Trä- och Möbelföretagen (TMF), 070-916 94 30, alexandra.hernadi@tmf.se
Bilder

Om
Trä- och Möbelföretagen, TMF, är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 650 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. ”Vi bygger och inreder Sverige”. Industrin omsätter 80 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.
Följ Trä- och Möbelföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trä- och Möbelföretagen
Återhämtningen dröjer – tufft år för trä- och möbelindustrin7.5.2025 14:05:31 CEST | Pressmeddelande
Lågkonjunkturen fortsätter att påverka trä- och möbelindustrin och den förväntade återhämtningen dröjer visar färsk helårsstatistik från TMF, Trä- och Möbelföretagen. Nu har konjunkturen spridit sig vidare i värdekedjan och dörr-, fönster och trägolvsindustrin kämpar med sviktande siffror. Även möbelindustrin backar för andra året i rad, såväl inom export som produktion.
”Högt löneavtal i extremt utmanande tider” - lönemärket satt för svensk arbetsmarknad1.4.2025 07:33:40 CEST | Pressmeddelande
Efter intensiva och mycket tuffa slutförhandlingar är löneavtalen för svensk industri klara. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 6,4 procent i ett 24 månader långt avtal som löper ut den 31 mars 2027. Därmed är också märket satt, den lönenivå som blir vägledande för hela arbetsmarknaden.
TMF: Ja till avtalsbud men löneökningstakt fortsatt problematisk21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Trä- och Möbelföretagen, TMF, säger ja till första avtalsbudet, den så kallade hemställan, som parterna inom industrin tog emot från OpO, de opartiska ordförandena, under torsdagen.
TMF välkomnar regeringens höjning av ROT-avdraget: "Mycket glädjande att detta sker så snabbt"21.3.2025 09:51:54 CET | Pressmeddelande
Regeringen meddelade under en presskonferens på fredagsmorgonen att man höjer rotavdraget från 30 till 50 procent. - Detta är något svensk byggnäring kämpat hårt för att få igenom och det är mycket glädjande att det sker så snabbt, säger TMF:s vd Erik Haara.
Ny rapport från TMF, Trä- och Möbelföretagen: Fem förslag för cirkulär upphandling6.2.2025 08:36:12 CET | Pressmeddelande
Endast 3-4 procent av alla resurser som används i svensk tillverkningsproduktion cirkuleras. Offentliga upphandlare måste sluta tänka kortsiktigt och börja börja premiera livslängd och återanvändning, enligt en ny rapport från TMF, Trä- och Möbelföretagen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum