TMF i siffror 2 2022: Ökning för svensk möbelexport samt bygg- och köksinredning men konjunkturnedgång hotar

- Trots de starka halvårssiffrorna i flera av våra branscher och för flera av våra medlemsföretag finns det farhågor om en vändpunkt i konjunkturen och risk för lägre tillväxt på sikt. Orderingången för småhus och flerbostadshus har redan börjat sakta in. Ett osäkert omvärldsläge med höjda räntor, inflation och priser på insatsvaror har skapat en negativ effekt och det väntar utmanande tider, säger David Johnsson, vd på TMF, Trä- och Möbelföretagen
Den starkaste exportgrenen inom trä- och möbelindustrin - möbler - utmanas också trots positiva halvårssiffror; +13 procent för möbler respektive +15 procent för kontorsmöbler.
- Sedan 2015 har importen av möbler överstigit exporten och gapet har vuxit allt större för varje år. 2021 tog importen ytterligare fart och ökade med 17 procent och halvårssiffrorna för 2022 är nu +21 procent. Det är en negativ handelsbalans som vi uppmärksammar och jobbar med, säger David Johnsson.
Marknadsstatistik i korthet – första halvåret 2022
Bygg- och köksinredningar
- Trappor – +24 % i omsättning. Källa: TMF.
- Fönster – +16 % i omsättning och högsta nivån på fem år gällande antal levererade luft. Källa: TMF.
- Dörrar – +8 % i omsättning Källa: TMF.
- Försäljningen av köksinredningar på den svenska marknaden ökade med 5,9 %. Exporten å sin sida är +7 %. Källa: Prognoscentret.
Möbler
- Exporten av möbler ökade med 13 %. Källa SCB.
- Exporten av kontorsmöbler ökade med 15 %. Källa SCB.
- Importen av möbler ökade med 21 %. Källa: SCB
Bostadsbyggandet
- Antal levererade småhus har ökat med 18 % jämfört med samma period 2021. Källa: TMF.
- Den totala orderingången har minskat med 37 %, och framför allt gäller det styckebyggda hus som minskat mest, -41%. Källa: TMF.
- Leveransen av antalet lägenheter med stomme av trä har minskat med 6 % jämfört med samma period 2021. Källa: TMF.
- Det totala bostadsbyggandet (påbörjade bostäder samtliga material) minskade med 9 % jämfört med samma period 2021. Det inkluderar påbörjade småhus (+4 %) samt påbörjade lägenheter i flerbostadshus (-13 %). Källa: SCB.
Här hittar du hela publikationen – tmf.se/tmfisiffror
Ta även del av TMF:s Omvärldsanalys 2 2022 (tidigare TMF:s Marknadsrapport) som publiceras samtidigt som TMF i siffror – tmf.se/tmfsomvarldsanalys
TMF i siffror 2 2022 speglar första halvåret 2022 för trä- och möbelindustrin och dess delbranscher. Arbetsskadestatistik följs kontinuerligt i varje nummer medan lönestatistik finns med i nr 1 varje år.
TMF:s Omvärldsanalys 2 2022 omfattar omvärldsbevakning av bostadsmarknaden, inklusive en uppdatering av det ekonomiska läget för byggbranschen.
TMF i siffror och TMF:s Omvärldsanalys är numera endast digitala och publiceras som två självständiga rapporter: Rapporterna publiceras två gånger per år, april och oktober.
För mer information, kontakta gärna:
- David Johnsson, vd TMF, 070-597 72 67, david.johnsson@tmf.se
- Jakob Andrén, marknadsanalytiker TMF, 08-762 78 82, jakob.andren@tmf.se
- Alexandra Hernadi, kommunikationschef TMF, 070-916 94 30, alexandra.hernadi@tmf.se
Bilder
Om
Trä- och Möbelföretagen, TMF, är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 650 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. ”Vi bygger och inreder Sverige”. Industrin omsätter 80 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.
Följ Trä- och Möbelföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trä- och Möbelföretagen
”Högt löneavtal i extremt utmanande tider” - lönemärket satt för svensk arbetsmarknad1.4.2025 07:33:40 CEST | Pressmeddelande
Efter intensiva och mycket tuffa slutförhandlingar är löneavtalen för svensk industri klara. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 6,4 procent i ett 24 månader långt avtal som löper ut den 31 mars 2027. Därmed är också märket satt, den lönenivå som blir vägledande för hela arbetsmarknaden.
TMF: Ja till avtalsbud men löneökningstakt fortsatt problematisk21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Trä- och Möbelföretagen, TMF, säger ja till första avtalsbudet, den så kallade hemställan, som parterna inom industrin tog emot från OpO, de opartiska ordförandena, under torsdagen.
TMF välkomnar regeringens höjning av ROT-avdraget: "Mycket glädjande att detta sker så snabbt"21.3.2025 09:51:54 CET | Pressmeddelande
Regeringen meddelade under en presskonferens på fredagsmorgonen att man höjer rotavdraget från 30 till 50 procent. - Detta är något svensk byggnäring kämpat hårt för att få igenom och det är mycket glädjande att det sker så snabbt, säger TMF:s vd Erik Haara.
Ny rapport från TMF, Trä- och Möbelföretagen: Fem förslag för cirkulär upphandling6.2.2025 08:36:12 CET | Pressmeddelande
Endast 3-4 procent av alla resurser som används i svensk tillverkningsproduktion cirkuleras. Offentliga upphandlare måste sluta tänka kortsiktigt och börja börja premiera livslängd och återanvändning, enligt en ny rapport från TMF, Trä- och Möbelföretagen.
Årlig möbelstatistikrapport från TMF, Trä- och Möbelföretagen: "Lågkonjunkturen ikapp möbelbranschen"4.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Oron i den globala ekonomin fortsätter att påverka möbel- och inredningsbranschen. Det visar TMF:s årliga rapport, som presenteras i samband med möbelmässan Stockholm Furniture Fair.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum