Oförändrad småhusprognos i årets första Trähusbarometer: Omvärldsfaktorer påverkar branschen – trots stark orderingång

TMF:s prognos för påbörjade småhus baserar sig på statistik från SCB, olika omvärldsfaktorer och på den allmänna orderingången i branschen. Orsaken till den oförändrade småhusprognosen för 2022, trots en stark efterfrågan och en ökad orderingång under fjolåret, är tomtbrist, finansiell osäkerhet och kriget i Ukraina. Det osäkra läget i Europa förväntas påverka byggandet.
- Frånvaron av småhustomter i den kommunala planeringen utgör fortsatt det största hindret för ett ökat småhusbyggande enligt tillfrågade företag, tätt följt av kreditrestriktioner, men på delad andraplats - som orsak till den återhållsamma prognosen – kommer det osäkra omvärldsläget i Ukraina och Europa, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.
- Vilka exakta följdeffekter kriget i Ukraina kommer medföra för byggbranschen är svårt att säga, men redan innan drogs man med ett antal problem som stavas pandemi, halvledarbrist, Panama-kanal, handelsembargo och nu ett krig i Europa - inget som på något sätt är bra för någon eller något. En av få positiva nyheter gällande bostadsbyggandet på senare tid är att småhusområden, s k trädgårdsstäder, visat sig vara minst lika hållbara att bygga som höghusbebyggelse.
(se tmf.se/tradgardsstaden)
Under 2021 var den totala orderingången från inrapporterande TMF-företag 8 358 småhus av trä, en ökning med 27 procent jämfört med 6 585 småhus 2020. Styckebyggda småhus ökade med 35 procent medan gruppbyggda småhus ökade 11 procent.
Levererade småhus, styckebyggda och gruppbyggda, ökade tillsammans med 13 procent till 5 591 småhus under 2021 jämfört med 4 967 hus under 2020.
Enligt preliminära siffror från SCB påbörjades totalt 12 750 småhus under 2021, vilket är 17 procent fler jämfört med samma period 2020. SCB:s siffror är uppräknade med 5 procent och omfattar alla småhus, oavsett material.
Flerbostadshusbranschen siktar på drygt 5 400 lägenheter 2022
Flerbostadshus å sin sida har 14 procents minskning, jämfört med 2020, när det gäller orderingång under andra halvåret 2021 medan leveranserna minskade med 11 procent under samma period. Helåret 2021 visade däremot en ökning med 10 procent för levererade flerbostadshus med stomme av trä
TMF:s prognos för antal påbörjade lägenheter i flerbostadshus med stomme av trä 2022 är satt till 5 408 stycken.
Läs hela Trähusbarometern i bifogad fil eller på tmf.se/trahusbarometern.
Nästa Trähusbarometer publiceras i september 2022.
FAKTA TRÄHUSBAROMETERN: Trähusbarometern visar orderingången och leveranser för antal småhus och flerbostadshus av trä. Trähusbarometern innehåller även prognoser som baseras på information från husföretagen i TMF, företagens orderingång samt SCB:s statistik.
TMF:s statistik omfattar 32 medlemsföretag som tillverkar småhus, vars andel av den totala försäljningen av trähus i Sverige är ungefär 70 procent. Statistiken för flerbostadshus av trä omfattar huvuddelen av de företag som har egen industriell tillverkning av trästommar i Sverige.
Följ TMF på Facebook, Instagram & Twitter: /traomobel, tmf_swe, @Traomobel
För mer information, kontakta gärna:
- Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert TMF, 0708-19 67 12, gustaf.edgren@tmf.se
- Yvonne Identeg, marknadsdata/statistik TMF, 08-762 72 19, yvonne.identeg@tmf.se
- David Johnsson, vd TMF, 070-597 72 67, david.johnsson@tmf.se
Bilder

Dokument
Om
Trä- och Möbelföretagen, TMF, är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 650 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. ”Vi bygger och inreder Sverige”. Industrin omsätter 80 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.
Följ Trä- och Möbelföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trä- och Möbelföretagen
”Högt löneavtal i extremt utmanande tider” - lönemärket satt för svensk arbetsmarknad1.4.2025 07:33:40 CEST | Pressmeddelande
Efter intensiva och mycket tuffa slutförhandlingar är löneavtalen för svensk industri klara. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 6,4 procent i ett 24 månader långt avtal som löper ut den 31 mars 2027. Därmed är också märket satt, den lönenivå som blir vägledande för hela arbetsmarknaden.
TMF: Ja till avtalsbud men löneökningstakt fortsatt problematisk21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Trä- och Möbelföretagen, TMF, säger ja till första avtalsbudet, den så kallade hemställan, som parterna inom industrin tog emot från OpO, de opartiska ordförandena, under torsdagen.
TMF välkomnar regeringens höjning av ROT-avdraget: "Mycket glädjande att detta sker så snabbt"21.3.2025 09:51:54 CET | Pressmeddelande
Regeringen meddelade under en presskonferens på fredagsmorgonen att man höjer rotavdraget från 30 till 50 procent. - Detta är något svensk byggnäring kämpat hårt för att få igenom och det är mycket glädjande att det sker så snabbt, säger TMF:s vd Erik Haara.
Ny rapport från TMF, Trä- och Möbelföretagen: Fem förslag för cirkulär upphandling6.2.2025 08:36:12 CET | Pressmeddelande
Endast 3-4 procent av alla resurser som används i svensk tillverkningsproduktion cirkuleras. Offentliga upphandlare måste sluta tänka kortsiktigt och börja börja premiera livslängd och återanvändning, enligt en ny rapport från TMF, Trä- och Möbelföretagen.
Årlig möbelstatistikrapport från TMF, Trä- och Möbelföretagen: "Lågkonjunkturen ikapp möbelbranschen"4.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Oron i den globala ekonomin fortsätter att påverka möbel- och inredningsbranschen. Det visar TMF:s årliga rapport, som presenteras i samband med möbelmässan Stockholm Furniture Fair.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum