Aleris

Aleris delar ut miljonbidrag till innovation

Dela
Varje år delar Alerisfonden ut medel till projekt som bidrar till utvecklingen av hälso- och sjukvården som skapar nytta för patienter i Skandinavien. Av de 32 ansökningar som kom in till Alerisfonden från Aleris i Sverige, Norge och Danmark under årets ansökningsperiod har juryn nu utsett tolv projekt som delar på drygt 1,1 miljoner kronor.
Gångträning vid Aleris Rehab Station
Gångträning vid Aleris Rehab Station

— Det är mycket roligt att vi fått in många projektansökningar som vill med och forma morgondagens specialistvård till nytta för våra patienter. Det har inte varit alldeles enkelt att prioritera bland ansökningarna, säger Niclas Skyttberg, ordförande i Alerisfonden.

Emelie Butler Forslund, fysioterapeut på Aleris Rehab Station, med projektet ”Avgörande faktorer för optimal gångträning hos personer med ryggmärgsskada" är en av de tre högst rankade bidragen.

— Bidraget ur Alerisfonden kommer ge oss möjlighet att lära oss mer om samspelet mellan muskelfunktion, gångmönster och ansträngning vid gång hos personer med paraplegi efter ryggmärgsskada. Det är viktigt för att uppnå och bevara optimal funktionsnivå och ge grund för vårdprogram och träning, säger Emelie Butler Forslund, fysioterapeut på Aleris Rehab Station.

De två andra projekten är ”Kliniske studier på additiv effekt af bariatrisk kirurgi og medicinsk behandling af overvægt” av Bendix Haugaard, Danmark och ”SASI - ny metode for overvektskirurgi” av Bent-Johnny Nergård, Norge.

Följande nio projekt tilldelas också medel ur fonden:

 • “Evaluation of the Tilt and Tumble technique during cataract surgery” jämför två olika metoder för kataraktkirurgi under ledning av Johan Ursberg (Sverige)
 • ”Uniknæ” är ett verksamhetsutvecklingsprojekt som syftar till att öka andelen dagkirurgi inom knäplastik. Ansvarig är Gitte Kammersgaard (Danmark)
 • ”Skuldersmärta och skulderskador hos patienter med ryggmärgsskada i Region Stockholm. En klinisk studie.” Ellen Andreasson (Sverige) leder arbetet.
 • ”Mortalitet och Morbiditet efter ryggmärgsskada” – Jonas Gripenland (Sverige) studerar risk för död och bakomliggande faktorer hos patienter med förvärvad ryggmärgsskada.
 • ”Aleris Online” är ett projekt där Carolin Bjerke (Norge) studerar hur vårdpersonalen trivs med att arbeta i digitala vårdflöden.
 • ”AI-baserat beslutsstöd inom Sömnapné”, där Anca Neumann (Sverige) ska undersöka möjligheten att tolka resultat i sömnapnéflödet med artificiell intelligens
 • ”Ett nytt sätta att utvärdera främre korsbandsrekonstruktioner” – en förstudie kring utveckling av vårt patientarbete kring korsbandsrekonstruktioner under ledning av Maria Westin (Sverige)
 • ”Barn som närståendes behov av stöd inom ramen för palliativ vård”. Liselott Persson (Sverige) gör en litteraturstudie kring barns behov i närståenderollen vid palliativ vård.
 • ”Implementering av minnesträning med Cogmed inom psykosvården” –verksamhetsutveckling under ledning av Gabriela Gavalova (Sverige)

Om Alerisfonden

Alerisfonden bildades 2013 och har sedan start delat ut 16,3 miljoner kronor till 175 patientnära utvecklings-, forsknings- och kvalitetsprojekt inom vård där särskilt nytänkande och innovation ska uppmuntras. Med fonden vill Aleris stimulera medarbetare till nytänkande och kompetensutveckling.

Bidragen har bedömts utifrån fem kriterier.

 • Nytänkande och innovation
 • Utveckling av arbetssätt och metoder, till exempel digitalisering
 • Vetenskaplig kvalitet
 • Enkelhet i genomförandet
 • Patient- och verksamhetsnytta

Jury

Juryn leds av ordförande Niclas Skyttberg, chefläkare i Aleriskoncernen och utgörs av Aleris chefläkare i Norge, Danmark och Sverige, affärsutvecklare och kommunikationsdirektör.

Nyckelord

Kontakter

Pressjour

Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.

Bilder

Gångträning vid Aleris Rehab Station
Gångträning vid Aleris Rehab Station
Ladda ned bild
Emelie Butler Forslund, fysioterapeut på Aleris Rehab Station
Emelie Butler Forslund, fysioterapeut på Aleris Rehab Station
Ladda ned bild
Niclas Skyttberg, chefläkare Aleris och ordförande i Alerisfonden
Niclas Skyttberg, chefläkare Aleris och ordförande i Alerisfonden
Ladda ned bild

Om

Aleris vision är att leda vägen till morgondagens hälsa och vård. Genom innovativa lösningar skapar vi möjligheter till ett bättre och friskare liv samtidigt som vi bidrar till ökad tillgänglighet och samhällsnytta. Aleris är en skandinavisk vårdgivare med två miljoner patientbesök om året och bedriver specialistsjukvård på över 130 platser i Sverige, Norge och Danmark.

Följ Aleris

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aleris

Effekterna av resursbristen inom den avancerade sjukvården i hemmet i Region Stockholm10.5.2024 09:04:27 CEST | Nyheter

Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) är en viktig vårdform för Region Stockholm och patienter med komplexa medicinska behov. Denna vårdform möjliggör för patienter att få adekvat och specialiserad vård i hemmet, vilket inte bara främjar deras hälsa och välbefinnande, utan även minskar trycket på sjukhusets vårdplatser. Vården ges också till en betydligt lägre kostnad än en sjukhusvistelse.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye