Mediemyndigheten

SVT:s publicering av vallokalsundersökningen frias

Dela
Granskningsnämnden friar SVT:s publicering av vallokalsundersökningen som sändes kl. 20 på valdagen den 11 september. Framställningen strider inte mot kraven på opartiskhet och saklighet.

SVT sände under kvällen för riksdagsvalet en valvaka med inbjudna experter och representanter för de olika riksdagspartierna. Flera anmälare ansåg att det var fel att SVT publicerade sin vallokalsundersökning när människor fortfarande köade för att rösta, eftersom det enligt anmälarna kunde påverka valets utgång.

Varken radio- och tv-lagen eller de villkor som ställts upp för SVT innehåller någon reglering av tidpunkten för publiceringar av opinionsundersökningar i relation till allmänna val. Att publiceringen av vallokalsundersökningen gjordes medan vissa vallokaler fortfarande var öppna medför därför inte att SVT bröt mot aktuella bestämmelser. Nämnden konstaterar att det var tydligt att det rörde sig om en opinionsundersökning och inte ett slutgiltigt valresultat.

Att det i presentationen av undersökningen uppgavs att vallokalerna i Sverige hade stängt, trots att vissa vallokaler fortfarande tog emot personer som stod i kö, var inte heller missvisande på ett sätt som strider mot kravet på saklighet (22/02763).

Om publiceringar i anslutning till val

Att publicera innehåll med politiskt budskap strax innan vallokalerna stänger kan enligt granskningsnämndens praxis strida mot kravet på opartiskhet. Granskningsnämnden har i ett tidigare beslut fällt nyhetsinslag som sändes samma dag som kyrkovalet ägde rum och när vallokalerna fortfarande var öppna. Inslaget innehöll kampanjmaterial för ett politiskt parti. Nämnden ansåg att det var oförenligt med kravet på opartiskhet att sända okritiska inslag med politiska budskap på det sätt som skedde. Tidpunkten för sändningarna var i det fallet avgörande för nämndens bedömning (13/02040).

Fällda ärenden

  • SVT:s Morgonstudion fälls för osakligt påstående om Romani kris i ett uppmärksammat fall (22/02389).
  • Tillhandahållandet av två avsnitt av serien Veronica Mars på HBO Max Spanien & Andorra fälls för avsaknad av varning vid våldsskildringar (22/02782).
  • TV4:s Nyhetsmorgon fälls för felaktigt annonsavbrott (22/02554).

Övriga friade ärenden

  • SR:s Morgon i P4 Blekinge om kommunalt vatten och avlopp (22/03088).
  • SVT: Rapport om staden Cherson(22/02238).
  • SVT:s satirprogram Herr Talman (22/02833).
  • SVT:s Morgonstudion om ukrainska styrkor i Cherson (22/02617).
  • SVT:s Svenska nyheter om transvården (22/03143).
  • TV4:s Nyhetsmorgon om en iransk klättrare (22/03313).

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Mediemyndigheten
Mediemyndigheten
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00http://www.mediemyndigheten.se

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye