Riksteatern

Adde Malmberg gör nyskriven komedi om politik och vänskap

Dela
Stolarna vid havet är en nyskriven föreställning av Adde Malmberg om två äldre män - en moderat och en socialdemokrat - som av en slump köper husen bredvid varandra vid havet på Österlen. En varm komedi om ideologiska motsättningar men också om åldrande och känslan av att vara passé och inte längre ha någon roll att spela. Föreställningen har premiär den 14 januari i Virsbo och turnerar med Riksteatern under hela 2023.
Foto: Mats Bäcker
Foto: Mats Bäcker

 

Allan, en pensionerad politiker sitter vid sitt fritidshus, i sin favoritträdgårdsstol på sin favoritplats, en kulle med utsikt över havet. Snart visar det sig att hans nya granne är hans tidigare politiske motståndare Rutger! Även han är pensionerad och vill njuta av den fina utsikten. I varsin stol, målad i varsin färg – röd respektive blå – och på varsin sida av tomtgränsen startar nu ett vardagsgnabb om precis allt som de tycker olika om. Stolarna vid havet är en varm komedi om meningsskiljaktigheter och likheter där vi kanske inte visste att de fanns.

–Jag fick idén till pjäsen när jag gick förbi en rödmålad och en blåmålad stol som stod vid en tomtgräns vid havet på Österlen. Jag visste att där bodde två pensionerade landshövdingar - en moderat och en socialdemokrat - och jag började fundera på och fantisera över vad dessa två herrar pratade om när dom satt där, säger Adde Malmberg som står för manus och regi.


Stolarna vid havet är skriven och regisseras av Adde Malmberg som länge varit en av Sveriges mest älskade komiker, skådespelare och regissörer med över 40 års erfarenhet från scen och TV. Senast aktuell på Riksteatern med Man får väl ställa upp och Pang i bygget på Fredriksdalsteatern, samt Om dessa väggar kunde cykla – en hyllning till Hasse & Tage på Cirkus i Stockholm.

Allan spelas av Ralph Carlsson, känd från Mitt liv som hundFucking Åmål och Solsidan. I rollen som Rutger ser vi Gustav Levin känd från TV-serien Träpatronerna, Lars Molins Tre kärlekar och Skärgårdsdoktorn.

Medverkande

Ralph Carlsson  
Gustav Levin  

Konstnärligt team

Manus och regi: Adde Malmberg  
Dramaturg: Jani Lohikari  
Scenografi och kostym: Annika Bromberg  
Maskdesign: Anna Olofson 

För mer information: https://www.riksteatern.se/stolarnavidhavet

Pressbilder: https://mediabank.riksteatern.se/folder/379832/

Kontakter

Bilder

Foto: Mats Bäcker
Foto: Mats Bäcker
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum