Så långt räcker våtmarksåtgärderna

Förr torrlades många våtmarker för att skapa bättre avkastning i jordbruk och skogsbruk.
— Man dikade ur för att få mer åker eller bättre tillväxt i skogen, säger Arvid Bring som är analytiker på Formas.
I och med klimatförändringarna, med snöfattiga vintrar och allt torrare somrar, har behoven förändrats. I framför allt södra Sverige upplever allt fler problem med låga grundvattennivåer.
— Bristen på grundvatten kan bli akut under delar av året. Både på Öland och i Skåne har kommunen behövt hämta vatten i tankbilar, fortsätter Arvid Bring.
Istället för att dika ur och torrlägga mark, ökar idag värdet på våtmarker. Och förmågan att lagra vatten är bara en av flera nyttor. Våtmarker är också viktiga för klimatet och bidrar till den biologiska mångfalden.
Återställda våtmarker höjer nivån på grundvatten
Formas släpper nu en ny rapport som visar på vilket sätt, och hur mycket, det är möjligt att höja grundvattennivåer genom att återställa våtmarker. Vi har granskat all publicerad forskning, fler än 11 000 vetenskapliga artiklar, om hur grundvattennivåerna påverkas vid dränering och restaurering av våtmarker.
De studier som undersökt restaurering visar att grundvattennivån i genomsnitt höjs med 16 till 28 centimeter nära våtmarkens diken. De studier som undersökt dränering visar att grundvattennivån i genomsnitt sänks med 10 till 27 centimeter.
Sammantaget visar resultaten att grundvattennivån nära diket i en dränerad våtmark kan återställas om dikena läggs igen.
— Vi ser generellt goda effekter av restaurering. Däremot sträcker sig effekten inte alltid så långt, säger Hjalmar Laudon, ordförande i expertgruppen.
Bra även för biologisk mångfald och kolinlagring
Effekten på grundvattennivån varierar mycket mellan olika våtmarker, vilket troligtvis beror på förutsättningarna på den plats där våtmarken finns. Men våtmarker genererar en mängd olika nyttor till samhället utöver höjda grundvattennivåer. Våtmarker förbättrar också biologisk mångfald, har en positiv effekt på klimatet genom att binda kol, och hjälper till att rena vattnet från näringsämnen.
Ta del av resultat i korthet och ladda ner rapporten
Nyckelord
Kontakter
Arvid BringAnalytikerAvdelningen för Analys och Policy
Tel:+46 (0)73 - 078 40 28arvid.bring@formas.seHenrik ScharinNationalekonomAvdelningen för Analys och Policy
Tel:+46 (0)73 - 087 40 67henrik.scharin@formas.seBilder
Länkar
Om
Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.
Följ Formas
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Formas
Emma Gretzer blir vikarierande generaldirektör på Formas3.2.2025 12:02:22 CET | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Emma Gretzer till vikarierande generaldirektör för forskningsrådet Formas. Hon tillträder sin nya tjänst den 10 februari. Samtidigt blir Johan Kuylenstierna ny generaldirektör på Naturvårdsverket.
Förbättra ålens vandringsmöjligheter - slutsatser och rekommendationer för att förbättra den svenska ålförvaltningen7.1.2025 11:59:37 CET | Pressinbjudan
Nu presenterar Formas den oberoende internationella forskarpanelens utvärdering och rekommendationer av svensk ålförvaltning. Utvärderingen är genomförd på uppdrag av regeringen.
Nya satsningar till klimatneutrala och socialt hållbara kommuner20.12.2024 10:46:07 CET | Pressmeddelande
För att stärka omställningskraften hos flera kommuner och regioner i Sverige beviljar Formas 33 miljoner kronor till 14 projekt. Allt för att främja omställning till klimatneutralitet och social hållbarhet.
Fossilfritt, säkert och cirkulärt – nya centrum stärker Sveriges livsmedelssystem27.11.2024 16:01:03 CET | Pressmeddelande
Formas finansierar nu fem nya livsmedelscentrum med 300 miljoner kronor. Där ska näringsliv tillsammans med forskare och offentliga aktörer arbeta med en bredd av forsknings- och innovationsfrågor med bäring på beredskap och konkurrenskraft. Från fossilfritt jordbruk till långsiktigt hållbara måltider.
Myggbekämpning med Bti – hur påverkar det ekosystemet?23.5.2024 14:38:32 CEST | Pressinbjudan
Formas och Länsstyrelsen Gävleborg bjuder in till resultatseminarium: Vilka effekter har bekämpning av stickmyggor på andra organismer och processer i ekosystem? Seminariet äger rum 10 juni kl 10.00-11.30 på Gävle slott.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum