Hur mår våra pensioner på börsen?
Årets kompensationsgradsrapport* är minPensions sjätte. I urvalet finns användare som har gjort pensionsprognoser under våren och sommaren 2022, motsvarande cirka 166 000 individer. Utöver att följa utvecklingen av olika generationers pensioner har vi i år granskat pensionspengarna som finns på kapitalmarknaden.
Kommande generationer kommer att ha en betydligt högre andel av sin pension kopplad till kapitalmarknaden jämfört med dagens pensionärer.
Vi konstaterar att kopplingen mellan pensioner och kapitalmarknaden ökar i takt med att pensionsspararna har fler år med intjänad premiepension kombinerat med att yngre i allt högre grad har premiebestämd tjänstepension.
50-talisterna: Äldre 50-talister har delar kvar från ATP-systemet. Tjänstepensionen är till stor del förmånsbestämd.
60-talisterna: Har inte haft intjänande till premiepension hela arbetslivet. Tjänstepensionen är till stor del förmånsbestämd.
70-talisterna: Fullt intjänande till premiepension. Ökat inslag av premiebestämd tjänstepension.
80-och 90-talisterna: De allra flesta har enbart premiebestämd tjänstepension.
För individer med relativt låga inkomster är andelen premiepension högre än för individer med högre inkomster. Men den högsta exponeringen mot kapitalmarknaden har 70- och 80-talister med hög lön och därmed hög andel premiebestämd tjänstepension.
För 70-talisterna, som är den första generationen som har fått premieinbetalningar nästan under hela arbetslivet, har premiepensionen hittills gett högre avkastning än den förväntade, enligt branschens prognosstandard.
- En högre exponering mot kapitalmarknaden betyder också att pensionssparandet och uttaget av pensionen blir mer volatil än tidigare. Pensionen kan således både stiga och sjunka i värde över tid, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension och författare till rapporten.
- Med våra regelbundet återkommande kompensationsgradsrapporter hoppas vi kunna följa utvecklingen och se vad de som nu börjat sitt arbetsliv kan förvänta sig i pension den dag de slutar att arbeta, säger Kristina Kamp.
* Kompensationsgraden är definierad som skillnaden mellan förväntad pension, enligt pensionsprognosen, med livsvarig utbetalning delat med inrapporterad lön. Undersökningen baseras inte på typfall, ett standardiserat exempel, utan till stor del på det faktiska intjänandet hos minPensions användare.
Nyckelord
Kontakter
Kristina KampPensionsekonom
Tel:070-560 36 92kristina.kamp@minpension.seMaria EklundPress- och kommunikationsansvarig
Tel:08-522 785 42maria.eklund@minpension.seBilder
Dokument
Länkar
Om
Om minPension
minPension ger individuell, enkel och oberoende pensionsinformation till alla som tjänar in till pension i Sverige. Tjänsten är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen och ett dotterbolag till Svensk Försäkring, som är försäkringsbolagens branschorganisation i Sverige. minPension finansieras gemensamt av staten och pensionsbolagen och är kostnadsfri att använda för dig som privatperson. Tillsammans ger vi dig en samlad bild av din intjänade pension samt möjlighet att göra individuella pensionsprognoser.
Följ minPension
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från minPension
Så vill svenskarna ta ut sina pensioner12.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio 65-åringar använder tjänsten Uttagsplaneraren på minPension för att planera sin pension. Det är vanligare att personer som har högre utbildning och inkomster använder verktyget och de flesta väljer bort att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Det visar en ny rapport från forskare på Jönköping International Business School (JIBS) vid Jönköping University.
Nu blir det enklare att planera och ansöka om pensionen4.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Det ska vara enkelt att planera och göra medvetna val inför sin pensionering – och lätt att ansöka om pengarna. SPV har därför utvecklat och lanserat en ny digital ansökningstjänst som också kan ta emot pensionsplaner från Uttagsplaneraren på minPension. – Det här är ett värdefullt stöd för kunden och ett bra exempel på ett lyckat samarbete, säger Maria Humla, generaldirektör på SPV.
30 år efter klubbslaget som förändrade pensionerna - så har det påverkat olika åldersgrupper5.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
I juni 1994 sa Sveriges riksdag ja till förändrade pensioner. Nu, 30 år senare, ser vi effekterna av klubbslaget i riksdagen. Olika åldersgrupper har påverkats på olika sätt. Det är inte bara den lagstadgade pensionen som har förändrats. Minst lika stora förändringar har skett i tjänstepensionerna, där arbetsmarknadens parter förhandlar fram avtalen.
Nya ledamöter och suppleanter i minPensions styrelse3.4.2024 11:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vid minPensions årsstämma den 28 mars 2024 valdes Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör för Pensionsmyndigheten och Marie Litezings till nya ordinarie styrelseledamöter samt Sara Rindevall, Länsförsäkringar Fondliv och Mattias Sandholm, Handelsbanken Liv till nya suppleanter.
Nya siffror från minPension: Fyra procent saknar tjänstepension – kolla vad du omfattas av5.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Tjänstepensionen är en viktig del av den totala pensionen. Bland minPensions närmare fem miljoner registrerade användare saknar drygt fyra procent tjänstepension i sin pensionsprognos.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum