TRR

TRR-barometern: varannan tjänsteman i chefsposition ser behov av kompetensutveckling

Dela
Tre fjärdedelar av de privatanställda tjänstemännen, jämfört med bara hälften av cheferna, anser att den egna kompetensen är tillräcklig för att möta framtidens behov. Det visar resultatet i TRR-barometern - en studie som tittat närmare på synen på kompetensutveckling hos privatanställda tjänstemän och chefer.

I en Kantar Sifo-undersökning genomförd av TRR fick över 1500 chefer och tjänstemän i privat sektor svara på frågor kring sin egen och organisationens kompetensutveckling. När cheferna själva bedömer sin kompetens svarar varannan (52%) att de har tillräcklig kompetens för att möta framtidens kompetensbehov. Det skiljer sig från de tillfrågade tjänstemän, där tre av fyra (73%) anser sig ha den kompetens som krävs för att möta morgondagens behov.

– Vår undersökning visar att tjänstemännen i chefsposition är väl medvetna om behovet av regelbunden kompetensutveckling, inte minst för att säkerställa företagets konkurrenskraft. Vi genomgår just nu en period med en enorm teknikutveckling och digitalisering inom många branscher, det innebär att rätt förutsättningar för kompetensutveckling kommer bli allt viktigare framöver, säger Johan Lagerhäll, vd för TRR.

Drygt nio av tio (87%) privatanställda tjänstemän menar att det är viktigt eller mycket viktigt att satsa på regelbunden kompetensutveckling för sin framtida karriärutveckling. När chefer får frågan om vad de tror om betydelsen av kompetensutveckling för sina medarbetare om 3–5 år, svarar ca 6 av 10 att det kommer att vara viktigt eller mycket viktigt.

Omställningsstudiestödet – en möjlighet till kompetensutveckling som ligger rätt i tiden

Vikten av kompetensutveckling är något som länge lyfts hos arbetsmarknadens parter och nu finns helt nya förutsättningar för kompetensutveckling. För att stärka individers framtida ställning på arbetsmarknaden infördes det nya omställningsstudiestödet den första oktober. Omställningsstudiestödet ger möjlighet för vuxna mitt i arbetslivet att studera med upp till 80 procent av sin lön.       

– Vår barometer visar att drygt 9 av 10 privatanställda tjänstemän tror att regelbunden kompetensutveckling kommer att vara viktig för karriärutvecklingen, vilket helt överensstämmer med det höga söktryck som nu sker kopplat till omställningsstudiestödet. Det kommer bli otroligt intressant att analysera hur stödet kommer att påverka svensk arbetsmarknad framöver, säger Johan Lagerhäll.

 Om TRR-barometern:

Undersökningarna till grund för TRR-barometern genomfördes av undersökningsföretaget Kantar Sifo i april 2022. Barometern sammanfattar resultatet av totalt 1000 intervjuer med privatanställda tjänstemän, 700 personalledande chefer/tjänstemän i chefsposition och 130 egenföretagare med mer än 5 anställda. Resultaten för chefer och egenföretagare har vägts samman i syfte att analysera och redovisa målgruppen beslutsfattare som helhet. Frågorna i undersökningen är både kvalitativt och kvantitativt ställda, och metoden som användes var webbaserad enkät.

Läs TRR-barometern i sin helhet i bifogat material.

Nyckelord

Dokument

Om

TRR arbetar för tjänstemän och arbetsgivare inom det privata näringslivet. Vi är specialister på omställning och kompetensstöd. I våra drygt 30 000 anslutna företag arbetar drygt 1,1 miljoner tjänstemän. Genom olika tjänster och rådgivning vägleder vi företag och deras medarbetare mot ny anställning, studier eller till att starta eget företag. TRR grundades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden: arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. TRR är en stiftelse som drivs utan vinstintresse och styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv. 

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye