Riksteatern

Sveriges skådespelarelit sluter upp när den hyllade iranske dramatikern Nassim Soleimanpours pjäs NASSIM får Sverigepremiär

Dela
Språkets förenande och förvecklande egenskaper står i fokus i den varma och humoristiska självbiografiska pjäsen NASSIM. Med ett universellt tema och en unik form som utgår ifrån ett förseglat kuvert med manuset i som skådespelaren, ny för varje föreställning, läser för första gången inför publiken, har NASSIM blivit en världssuccé. NASSIM får Sverigepremiär 24 januari genom Riksteatern.
Illustration: Mani & Clayton Facchini
Illustration: Mani & Clayton Facchini

– NASSIM är inte bara en pjäs. Den är som en maskin som är noggrant utformad för att föra oss alla tillbaka hem och återförena oss, berättar dramatikern, Nassim Soleimanpour. 

Likt hans tidigare pjäs Vit kanin, röd kanin, som även den hyllades internationellt av såväl publik som kritiker, används konceptet med det hemliga manuset som skådespelaren, ny för varje gång, läser för första gången inför publiken. Genom det greppet vill Soleimanpour möjliggöra djupsinnig äkthet, sofistikerad barnslighet och samhörighet i stunden.  
 
– Vi hoppas verkligen att vi kan värma den svenska publikens hjärtan. Sverige borde vara ganska kallt på vintern, eller hur?, säger Nassim Soleimanpour inför Sverigepremiären. 

Just nu pågår en revolution i Iran som hela världen följer. På frågan om han tror att det faktumet påverkar meningen och upplevelsen av pjäsen NASSIM svarar han, 
 
– Det förändrar allting. 
 
NASSIM har Sverigepremiär 24 januari i Nyköping och åker sedan på Sverigeturné från Överkalix till Malmö. Bland de svenska skådespelare som åtagit sig utmaningen att göra NASSIM finns Stina Ekblad, Marika Lagercrantz, Bianca Kronlöf, Melinda Kinnaman, Lo Kauppi, Helen Sjöholm, Eva Röse och Emil Jensen. 

NASSIM är ett gästspel från Bush Theatre och Nassim Soleimanpour production. 
NASSIM beställdes och producerades ursprungligen av Bush Theatre och hade världspremiär på Bush Theatre, London, den 25 juli 2017. 
 
Medverkande 
Ny skådespelare för varje föreställning.   
 
Konstnärligt team 
Av: Nassim Soleimanpour   
Regi: Omar Elerian   
Konstnärlig projektledare: Isak Hjelmskog   
Scenografi: Rhys Jarman   
Ljuddesign: James Swadlo   
Ljusdesign: Rajiv Pattani   
Redaktörer för manus: Carolina Ortega and Stewart Pringle 
 
Producent 
Riksteatern 

För turnéplan besök Riksteaterns hemsida.

För pressbilder besök Riksteaterns mediabank.

Kontakter

Bilder

Illustration: Mani & Clayton Facchini
Illustration: Mani & Clayton Facchini
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye