Fler arbetstimmar och ökad tillgänglighet vid distansarbete

7 av 10 uppger att de på eget initiativ eller på förväntan av arbetsgivare är mer tillgängliga för jobbet vid distansarbete. 2 av 5 säger också att de jobbar fler timmar om de jobbar på distans än om de är på kontoret. Det visar Unionens nya rapport Det nya arbetslivet – Om distansarbetets utbredning och effekter.
- Många verkar kompensera sin fysiska frånvaro från kontoret med en ökad digital närvaro. Det är lika viktigt med tid för återhämtning när man jobbar hemifrån som när man jobbar på kontoret. Chefen måste underlätta medarbetarnas gränssättning, säger Martin Linder.
Rapporten visar att de som jobbar fler timmar vid distansarbete oftare har en högre arbetsbelastning, är nåbara i högre utsträckning, är mer stressade, upplever otydligare gränser mellan jobb och fritid samt har fler konflikter mellan arbete och privat-/familjeliv.
Många uppger också att gränserna mellan arbete och fritid är otydliga vid distansarbete. Värst är det för de yngre (18–30 år) där 60 procent uppger att gränserna är mindre tydliga.
- Det här är en tid i livet då många börjar etablera sig på arbetsmarknaden och försöker hitta formerna för hur de på bästa sätt kan balansera jobb och fritid. Det är därför extra viktigt att värna deras arbetsmiljö genom att ha tydliga regler för när man förväntas vara tillgänglig och när det är okej att sluta jobba för dagen, säger Martin Linder.
En liten grupp av de svarande i undersökningen uppger att de jobbar mer på distans än de önskar och att det beror på att de inte kan jobba ostört på sin arbetsplats.
- I grunden är det positivt att medarbetare ges möjligheten att jobba på distans under en del av arbetsveckan, men distansarbete måste bygga på frivillighet. Ingen ska tvingas att jobba hemifrån för att de inte kan jobba ostört på jobbet. Kontoren måste vara utformade för att passa alla och alla arbetsuppgifter, säger Martin Linder.
Fakta
Novus har på uppdrag av Unionen genomfört en undersökning bland privatanställda tjänstemän. Undersökningen bygger på 2584 webbintervjuer och deltagarfrekvensen var 55 procent.
- 2017 uppgav 13 procent av de privatanställda tjänstemännen att de jobbade hemifrån en dag i veckan eller mer. I Unionens Novusundersökning från 2022 uppger 54 procent av de privatanställda tjänstemännen att de kommer att arbeta på distans en dag eller mer i veckan.
- De som arbetade på distans i stor omfattning under pandemin vill generellt sett arbeta mycket mer på distans i framtiden än de som inte arbetade på distans under pandemin.
- Ungefär 800 svarande uppger att de skulle vilja arbeta på distans i större omfattning än de kommer att göra. Främsta orsaken till att de inte gör det är att arbetsgivaren inte beviljar distansarbete i den omfattning som medarbetaren önskar.
- Nästan 3 av 4 av de som arbetat på distans minst en dag i veckan under pandemin är nåbara för arbetet under större del av dagen än när de jobbar på kontoret.
- Ungefär 40 procent av de svarande uppger att distansarbetet gör att de jobbar fler timmar. Dessa uppger i större utsträckning än övriga att de har högre arbetsbelastning, är nåbara för arbete under en större del av dagen, arbetar mer utspritt över dagen och att gränserna mellan arbete och fritid är mindre tydliga.
- 3 av 5 av de yngsta respondenterna (18–30 år), som har arbetat på distans minst en dag i veckan under pandemin, uppger att distansarbete har inneburit att gränserna mellan arbete och fritid är mindre tydliga.
Bilder

Länkar
Om
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 30 500 förtroendevalda på drygt 16 000 arbetsplatser.
Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Fackliga skuggdirektionen: Riksbanken behöver sänka styrräntan13.6.2025 07:55:15 CEST | Pressmeddelande
Hela den Fackliga skuggdirektionen menar att Riksbanken borde sänka styrräntan med 0,25 procent vid sitt kommande möte. Skuggdirektionen pekar på att inflationen ligger på målet men att ekonomin går fortfarande går trögt och arbetslösheten är fortsatt hög.
Pressinbjudan: Ska ditt postnummer avgöra din framtid?9.6.2025 11:47:30 CEST | Pressmeddelande
Hur skapar vi ett arbetsliv där alla kan bidra till en positiv samhällsutveckling oavsett var man bor? Det är frågan Unionen ställer under ett panelsamtal under Järvaveckan och som leds av Martin Mutumba.
Nytt avtal för anställda på Systembolaget – Unionen drar tillbaka varsel om konflikt4.6.2025 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Unionen och Svensk Handel har i dag tecknat ett nytt kollektivavtal för medarbetarna på Systembolaget. Avtalet innebär löneökningar, arbetstidsförkortning och rättvisa regler för deltidsanställda som jobbar över.
Avalanche studios tecknar kollektivavtal med Unionen2.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag tecknar Unionen och Sveriges ingenjörer kollektivavtal med spelföretaget Avalanche studios genom Almega Medieföretagen. Avtalet börjar gälla den 1 juni.
Nytt avtal för 3 500 apoteksanställda – rättvisa villkor och ökad trygghet30.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Unionen och Svensk Handel har idag tecknat ett nytt kollektivavtal som omfattar 3 500 tjänstemän inom apoteksbranschen. Avtalet innebär både arbetstidsförkortning och rättvis ersättning för deltidsanställda som arbetar övertid – en viktig seger för rättvisa och trygghet i arbetslivet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum