
Utvecklingsstrategi för vatten och avlopp antagen
− Planerna för vatten och avlopp har varit pausade sedan 2018 i väntan på nya lagar och ändrade förutsättningar, men nu går vi vidare med frågan hur framtidens VA-lösningar ska vara. Långsiktigt hållbar förvaltning av vatten som naturresurs och tydlighet med vad som gäller är viktigt för miljön och Umeås tillväxt, säger Mikael Berglund (S), ordförande i byggnadsnämnden, som presenterade ärendet i kommunfullmäktige.
I dag råder osäkerhet om och när ett område eventuellt ska erbjuda kommunalt vatten och avlopp. Det är viktigt för invånare, företag, kommunen och kommunala bolag att veta och kunna förhålla sig till, bland annat för planering och investering. Utvecklingsstrategin som nu är antagen är i flera delar för att hantera dricksvatten, spillvatten och dagvatten.
Vattentjänstplan ska tas fram 2023
Bland de första uppdragen för att uppfylla kraven i lagen om allmänna vattentjänster (LAV) är att ta fram en så kallad vattentjänstplan under 2023. Planen ska innehålla kommunens långsiktiga bedömning av behovet av nya områden för kommunalt vatten och avlopp. Principiell inriktning i Umeå kommun är att ingen storskalig utbyggnad av allmänna anläggningar planeras utanför befintliga områden med kommunalt vatten och avlopp.
Normalt ska fastigheter inom ett kommunalt verksamhetsområde anslutas till kommunalt vatten och avlopp. Kommuner ges också möjlighet att under vissa förutsättningar låta fastighetsägare ordna egna avloppslösningar, även i samlad bebyggelse och också med hänsyn till miljö och hälsa.
Kapacitet vid skyfall?
I vattentjänstplanen ska också åtgärder lyftas som kan behövas för att kommunala VA-anläggningar ska fungera även vid ökad belastning, till exempel vid skyfall. Det kan till exempel vara överväganden som att leda bort vatten på ytan genom översvämningszoner istället för via rörledningar. Det måste också tas med i samhällsplaneringen.
Beslutet innebär också några övriga uppdrag:
- projektera överföringsledningar för vatten och avlopp mellan Umeå och Hörnefors, förstärka kapaciteten i Ostnäs och planera för utbyggnad i Täfteå
- ta fram en samhällsekonomisk analys och samordna arbete med kommunikationsplan och VA-översikt (kommunstyrelsen)
- fastställa en plan för enskild avloppshantering och en plan för miljöövervakning (miljö- och hälsoskyddsnämnden)
- revidera dagvattenprogrammet och samordna det med den kommande vattentjänstplanen (tekniska nämnden)
- ta fram riktlinjer och rutiner för att ansluta till kommunalt vatten utanför områden som har kommunalt vatten och avlopp (kommunstyrelsen).
Det blev en del diskussion i kommunfullmäktige innan utvecklingsplanen antogs. Arbetarpartiet menade att det här är en redovisning av åtgärder snarare än en strategi med tydliga mål och yrkade därför på återremiss, men det vann inte gehör bland övriga ledamöter.
Mer information
Utvecklingsstrategi för vatten och avlopp finns tills vidare att läsa i handlingar för kommunfullmäktige på www.umea.se/kfhandlingar.
Mer information och remissversion finns också på www.umea.se/vastrategi.
Kontakt
Mikael Berglund (S)
ordförande, byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se
Hans Lindberg (S)
ordförande, kommunstyrelsen
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se
Anders Ågren (M)
vice ordförande, kommunstyrelsen
070-341 67 64
anders.agren@umea.se
Nyckelord
Kontakter
Håkan Göranssonkommunikatör, infomaster
Tel:090-16 12 46Tel:070-248 16 12hakan.goransson@umea.seLänkar
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.