Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta tillsätter gemensam arbetsgrupp
Parterna kan tillsammans konstatera att överenskommelsen prövas under tuffa förhållanden i tider av hög inflation och osäkra ekonomiska framtidsutsikter. Trots det är överenskommelsen välförankrad i respektive organisation.
– Vår ambition med överenskommelsen är att säkra en bättre förhandlingsprocess, för att stärka hyresrättens attraktivitet, men också konkurrenskraft. Det gynnar hyresgäster som får ett bra boende och fastighetsägare som kan öka sina investeringar i hyresrätter när utvecklingen blir mer förutsägbar, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.
– Överenskommelsen sjösattes under ett ekonomiskt turbulent år. För att underlätta för de lokala parterna i förhandlingsarbetet runt om i landet tillsätter vi nu en partsgemensam operativ arbetsgrupp. Arbetsgruppen kommer fördjupa och säkra en god och lokal förhandlingsprocess. Det gynnar såväl hyresgäster som fastighetsägare, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.
– Vår förhoppning är att arbetsgruppen ska kunna tydliggöra några av de vanligaste frågorna som dyker upp och på så sätt underlätta de lokala förhandlingarna. Med underlag från gruppens arbete avser parterna att inför 2024-års förhandlingar kunna förtydliga trepartens överenskommelse om de årliga förhandlingarna avslutar Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta.
Om Trepartsöverenskommelsen:
Överenskommelsen mellan de tre parterna på hyresmarknaden gäller till 2026 och innebär bland annat att de lokala parterna ska utgå från gemensamt överenskomna ekonomiska faktorer i de årliga hyresförhandlingarna. Från och med förhandlingarna om 2023-års hyresjustering ska fem olika faktorer användas som grund för förhandlingarna. Två reflekterar lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, avfall, vatten och avlopp samt förvaltnings- och underhållskostnader. Tre faktorer är nationella – räntor, BNP och BNP/capita samt inflation exklusive hyror. Hänsyn bör också tas till den samhällsekonomiska utvecklingen på den specifika orten. Trepartsöverenskommelsen innehåller också en gemensam vägledning för systematisk hyressättning, förhandling avseende förvaltningskvalitet, Digitaliseringsforum och en överenskommelse om en öppen hyresstatistik.
Nyckelord
Kontakter
Anna WeihePress
Tel:0707212011Tel:08-406 55 25anna.weihe@sverigesallmannytta.seBilder
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum