If Skadeförsäkring

Var tionde planerar att köpa egna nyårsraketer i år

Dela
Nyårsafton är för många synonymt med fyrverkerier, även om de varje år skapar diskussion. I åldersgruppen 18 till 34 år planerar drygt 20 procent att skaffa egna raketer i år, enligt försäkringsbolaget If. För hundar och deras ägare kan kvällen bli en plåga. Här är några tips för en lite lugnare nyårsafton.
I Sverige måste du vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier.
I Sverige måste du vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier.

Nyår närmar sig och i vanlig ordning diskuteras fyrverkeriernas vara eller icke vara. If har undersökt hur många som planerar att själva skjuta upp raketer, och det är lite mer än var tionde som har sådana planer. Vanligast är det att personer under 35 år planerar att köpa egna nyårsraketer.

Enligt en undersökning som försäkringsbolaget If gjorde 2020 vill 60 procent se ett förbud mot raketer på nyår. Bland hundägare var det hela sju av tio som vill se ett förbud. Nästan lika många hästägare (67,4 procent) och kattägare (65 procent) vill att de ska förbjudas.

– På nyårskvällen, och ofta redan tidigt på dagen, börjar smällandet som så många hundar reagerar på. Den som planerar att fyra av raketer kan tänka på att försöka hålla sig till tolvslaget, för djurens skull. Det finns en hel del hundägare kan göra, som att försöka aktivera hunden under dagen och se till att ha rastat av ordentligt innan kvällen. Bjud gärna också på ett extra gott tuggben, säger Ann-Sofie Wikberg, produktansvarig för djurförsäkringar på If.

Så gäller reglerna

I Sverige måste du vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier. För att få skjuta smällare eller raketer med pinne måste du även ha tillstånd och utbildning. Det är olagligt att ge fyrverkerier till en person som är yngre än 18 år.

Källa: MSB

 

Ifs tips för att minska djurets rädsla på nyårsnatten:

  • Håll djuret inomhus – rasta hunden tidigt, innan de värsta smällarna har kommit igång. Använd koppel.

  • Håll utekatter hemma dygnen före nyårsafton och under hela nyårsafton. Om den är ute kan den bli så rädd att den springer långt hemifrån.

  • Ha djuret i ett rum där det känner sig tryggt med filtar, leksaker och sovkorg. Täck för fönstren och ha gärna radio eller tv på.

  • Lugna och ge djuret trygghet om det visar rädsla. Har du ett djur som blir väldigt stressat och rädd kan man kontakta veterinär för att få rådgivning kring lugnande medel. Det finns även vissa receptfria alternativ.

  • Undvik att lämna djuren ensamma hemma under nyårskvällen

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd via företaget Syno Internationals onlinepanel under perioden 1–7 december 2022. Den omfattar 1 004 personer mellan 18 och 80 år. Panelen utgörs av ett riksrepresentativt urval av befolkningen avseende ålder, kön och geografisk hemort.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

I Sverige måste du vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier.
I Sverige måste du vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier.
Ladda ned bild
Ann-Sofie Wikberg, produktansvarig för djurförsäkringar på If.
Ann-Sofie Wikberg, produktansvarig för djurförsäkringar på If.
Ladda ned bild

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Ny nordisk undersökning bland 4 000 personer bekräftar oroande ökning av stress14.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ny nordisk undersökning från försäkringsbolaget If visar att stressen sprider sig i hela Norden. 51 procent av befolkningen i Norden upplever att deras arbetsförmåga har påverkats negativt av stress. ”Vi ser tydliga paralleller mellan den upplevda stressnivån och sjukskrivningstalen. Utvecklingen går åt fel håll”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

If presents record-high growth and large interest in personal health7.5.2024 08:54:14 CEST | Pressmeddelande

“Today, If presents the highest topline growth yet for the first quarter (7.6%). We improved our profit before taxes (6.5%), supported by strong investment return. Personal insurance is growing the fastest, but even more encouraging is the steady growth in all business areas. Wide growth demonstrates the strength of our geographical footprint and diversified portfolio. The impact of the severe Nordic winter we’ve experienced this year weights down the combined ratio, but the underlying performance is strong”, If’s CEO Morten Thorsrud comments when presenting the results of the first quarter of 2024.

If presenterar en rekordhög tillväxt och stort intresse för personhälsa i första kvartalet7.5.2024 08:53:17 CEST | Pressmeddelande

”If presenterar i dag den högsta tillväxten någonsin för det första kvartalet (7,6%). Vi förbättrade vårt resultat före skatt (6,5%), med stöd av en stark investeringsavkastning. Personförsäkringar växer snabbast, men ännu mer lovande är den stadiga tillväxten inom alla affärsområden. Bred tillväxt visar styrkan i vår geografiska närvaro och diversifierade portfölj. Effekterna av den stränga nordiska vintern vi upplevt i år tynger totalkostnadsprocenten, men den underliggande utvecklingen är stark”, säger Ifs koncernchef Morten Thorsrud, i en kommentar till resultatet för första kvartalet 2024.

Sjukskrivningar av stress på rekordnivå – se regionala variationerna21.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar dramatiskt och i slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på flera decennier. Åtta av tio som drabbas är kvinnor, visar Ifs genomgång och regionala kartläggning av Försäkringskassans senaste siffror. ”Denna ökning är oroande. Samhällskonsekvenserna blir stora, och vi vet dessutom att det finns ett mörkertal bland fler än de som syns i sjuktalen”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye