Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Idrotten har fortsatt revor efter pandemin

Dela
53 av 71 specialidrottsförbund har fortsatt glapp i deltagartillfällen jämfört med 2019 men det är stor variation på hur stora tappen är mellan förbunden. Fortsatt är det störst tapp av deltagartillfällen för personer med funktionsnedsättningar.

Idrottsrörelsen återhämtar sig steg för steg men fortfarande är idrottsrörelsen inte tillbaka i samma nivåer som före pandemin. Flera av de största idrotterna är på god väg men många halvstora och små idrotter har en tuff uppförsbacke och behöver stöd och tid för att laga de revor som uppstått.

- Det är glädjande och imponerande att se att idrottsrörelsen så snart efter den tuffa tiden under pandemin ändå är på väg tillbaka. Samtidigt ser det väldigt olika ut och många idrotter har en bit kvar innan de återhämtat sig. Jag tycker att politikerna inte förstått att revorna är djupa och fortfarande en del av idrottens vardag – och att det fortsatt är viktigt med långsiktigt stöd, uthållighet och att vi hjälps åt på alla sätt vi kan för att underlätta så idrottsföreningarna kan jobba på, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Parasportförbundet, det största förbundet som organiserar idrott för personer med funktionsnedsättning, har fortfarande cirka 40 % färre deltagartillfällen (tidigare över 80 %) än under våren 2019.

- Effekterna av pandemin tillsammans med de ekonomiska utmaningarna som just nu är påtagliga riskerar att öka hälsoklyftorna och segregationen. Idrottsrörelsen är en stark samhällskraft där människor möts över gränser, får kompisar och är en del av ett sammanhang. Idrotten behövs och får inte tas för given, säger Björn Eriksson.

Några exempel med jämförelser mellan våren 2022 med 2019 – glapp redovisat i procent.

Parasport

-39 procent

Bowling

-37 procent

Friidrott

-21 procent

Budo Kampsport

-18 procent

Innebandy

-17 procent

Badminton

-16 procent

Gymnastik

-11 procent

Handboll

-10 procent

Basket

+-0 procent

Ishockey

+ 1 procent

Fotboll

+ 4 procent

Kort rapport bifogas som bilaga – med kommentarer och tabeller.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Dokument

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU IdrottsutbildarnaRiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye