Trafikverket

Sänkt bärighet på del av Malmbanan

Dela
Trafikverket sänker den högst tillåtna vikten för tågvagnar på sträckan Gällivare – Råtsi på Malmbanan till 25 ton. Anledningen är att rälsen på sträckan i nuläget inte uppfyller våra krav för att köra med, dagens, 30 ton.

- Det är olyckligt att vi tvinga sätta ner bärigheten, men säkerheten går alltid först. Det kommer att påverka malmtrafiken på sträckan men persontrafiken kommer inte att påverkas. Vår ambition är att så fort som möjligt kunna höja högsta tillåtna axellast till 30 ton igen, säger Staffan Ökvist, underhållschef på Trafikverket Nord.

Beslut om nedsatt axellast gäller från 23 december 2022. Trafiken på sträckorna Svappavaara−Kiruna-Narvik och Gällivare−Luleå påverkas inte. Anledningen till åtgärden är att Trafikverket noterat en ökad inre sprickbildning i rälsen, något som ökar risken för rälsbrott. Ett spårbyte på den aktuella sträckan är planerat till 2025-2026 men Trafikverket utreder nu möjligheterna att tidigarelägga detta.

- Från och med nu kommer vi att genomföra än tätare maskinella inspektioner av rälsen. Vi övervakar spåren med en kombination av maskinella mätningar och okulär besiktning med regelbundna intervaller, säger Staffan Ökvist, underhållschef på Trafikverket Nord.

- Händelsen accelererar behovet av en upprustning och en kapacitetshöjning på Malmbanan. Vi behöver förstärka järnvägen för att möjliggöra den gröna omställningen i norra Sverige, säger Helena Eriksson, regional direktör Trafikverket region Nord.

Kontakter

Staffan Ökvist, underhållschef på Trafikverket Nord, 010-124 29 34
Peter Jonsson, presskommunikatör, 010-123 42 20


Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Här påverkas stockholmstrafiken mest i sommar – många arbeten när färre reser13.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under sommaren när många är lediga genomförs flera större trafikpåverkande arbeten i regionen för att förbättra framkomlighet och trafiksäkerhet för stockholmstrafikanterna. För att ge trafikanter en helhetsbild över trafiksituationen samverkar Trafikverket, Stockholms stad, Region Stockholm, Nacka kommun och Sundbybergs stad och presenterar de arbeten som har störst trafikpåverkan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye