Tekniska verken i Linköping

Vattenkraften bidrar i den svåra elsituationen

Dela
För att förstärka i den rådande energisituationen kommer Tekniska verken i Linköping att låta sina vattenkraftverk producera mer el än vanligt under vintern. Detta extra tillskott kan göra stor nytta för elförsörjningen lokalt.

Speciellt svårt är läget i södra Sverige inom de så kallade elområdena SE3 och SE4. I SE3 kan Tekniska verkens 20 elproducerande vattenkraftstationer, vid främst Vättern, Sommen och Åsunden/Järnlunden, bidra med viktigt tillskott.

- I år kommer vi att tänka lite annorlunda. För att göra vad vi kan för att minska risken för elbrist och, i förlängningen, verka för att hålla nere det redan höga elpriset kommer vi att producera mer el än vi normalt hade gjort i motsvarande situation. Det medför dock en risk för lägre vattennivåer i sjöarna under 2023, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef, Vattenkraft, Tekniska verken.

- Den extra produktionen kommer att ske fram till mars. Exakt när vi kommer att öka produktionen går inte att säga just nu. Det beror dels på hur elmarknaden utvecklas och dels på vädermässiga förhållanden. Exempelvis hur kallt det kommer att vara och hur mycket nederbörd som kommer under vintern.

Vattendomar anger hur vattnet från sjöarna får och ska tappas
Domarna ger dock vissa möjligheter att tappa mer vatten till exempel när behovet av el är som störst.

Vattennivåerna är just nu generellt ganska låga i sjöarna eftersom det kommit mindre nederbörd än normalt under en längre period. Ett vanligt år hade Tekniska verken hållit tillbaka tappningen under vintern för att försöka få upp vattennivåerna till en nivå som är så normal som möjligt inför sommaren då det är många människor som uppskattar att vistas vid eller på sjöarna.

- Det vi planerar kan innebära en ökad risk för ovanligt låga vattennivåer i de aktuella sjöarna till sommaren 2023. Om det blir så går dock inte att säga redan eftersom även det är beroende på hur mycket nederbörd som kommer under vintern och våren, avslutar Ola Palmquist.

För mer information, kontakta gärna:
Ola Palmquist, affärsenhetschef Vattenkraft, Tekniska verken i Linköping: 13-20 81 64 eller ola.palmquist@tekniskaverken.se

Nyckelord

Länkar

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum