Litauen: Läkare Utan Gränser bevittnar våld, övergrepp och psykisk ohälsa i förvaren

– Våra team har bevittnat den ångest och den fysiska smärta som frihetsberövandet leder till hos asylsökande och migranter, säger Georgina Brown, Läkare Utan Gränsers landansvariga i Litauen.
– De har inte tillgång till en rättvis asylprocess och det finns inget specialiserat stöd för psykiska sjukdomar eller för de som överlevt tortyr och sexuellt våld. Utdraget och godtyckligt frihetsberövande av migranter och asylsökande i Litauen måste upphöra genast och alla asylansökningar måste få en rättvis bedömning så snabbt som möjligt.
Läkare Utan Gränser ger psykologiskt stöd och medicinsk vård i två förvar i Litauen, där människor hållits i flera månader utan att veta när de kommer att släppas. Många av dem togs i förvar under 2021. Det var efter att antalet personer som försökte ta sig från Belarus till Polen, Litauen och Lettland ökade från länder som Irak, Kongo-Kinshasa, Syrien, Kamerun och Afghanistan. Många av dem är rädda att åtalas eller dö om de återvänder till sina hemländer.
EU:s migrationspolitik, som bland annat strävar efter att minska migrationen och utöka frihetsberövandet, har haft en förödande effekt på människors psykiska hälsa. Läkare Utan Gränsers psykologer har gett stöd till 98 patienter mellan januari och mars i år, 60 procent av dem hade en ångestproblematik. De flesta av dessa patienter uppgav att ångesten hade med förhållandena i förvaren att göra.
Ovisshet och begränsad tillgång till juridiskt stöd var också stora stressfaktorer. En man som hålls i förvar i Kybartai uppgav för Läkare Utan Gränser att han vill få information om sin framtid och att han känner sig fången. Hbtqi-personer är extra utsatta för diskriminering och uppger att förhållandena i förvaren har påverkat deras psykiska hälsa allvarligt. En hbtqi-person berättade för Läkare Utan Gränser att hen försökt ta sitt liv flera gånger.
Förhållandena i förvaren är inte anpassade för att svara på de medicinska behoven och behoven av skydd hos de människor som söker en säkrare tillvaro. Många uppger att de utsatts för förnedrande behandling och våld av vakterna på de två förvar där Läkare Utan Gränser arbetar. I mars bevittnade en av organisationens sjuksköterskor hur vakter våldsamt brottade ned en patient med psykisk sjukdom på marken, satte handfängsel på honom och placerade honom i isolering. ”Han låstes in i en isoleringscell. Jag bad att få komma in i cellen men de vägrade. I cellen fanns ett vasst föremål och han skadade sig själv direkt när han hamnade i förvar igen”, uppgav sjuksköterskan.
Läkare Utan Gränsers psykologiska team gav nyligen stöd till tre personer som utsatts för sexuella övergrepp i förvaren. Fallet uppmärksammades i lokalmedia. Läkare Utan Gränser krävde att de skulle flyttas till ett lämpligare förvar. Processen var utdragen och tog över två veckor.
Det finns just nu inga alternativ till dessa förvar för individer som identifieras som särskilt sårbara. Sedan januari 2022 har Läkare Utan Gränser identifierat och stöttat fler än 50 personer som har utsatts för tortyr eller könsbaserat våld i hemlandet innan de flytt. Vår personal på plats har identifierat och hänvisat personer i behov av skydd till FN:s flyktingorgan, UNHCR, däribland personer som lider av psykiska sjukdomar och som inte får lämplig vård.
Läkare Utan Gränser uppmanar myndigheterna i Litauen att upphöra med godtyckligt och långvarigt frihetsberövande av asylsökande och migranter. Anpassat och effektivt skydd måste säkerställas för alla människor som har flytt till Litauen och alternativ till förvaren måste omedelbart ordnas. Om frihetsberövandet fortsätter, kommer övergreppen, våldet och den psykiska ohälsan hos dessa människor att förvärras.
------------------------------------------------------------------------------------
I september 2021 började Läkare Utan Gränser ge psykologiskt stöd, göra hälsofrämjande insatser och dela ut förnödenheter vid nio gränskontroller i Litauen. Sedan januari i år har Läkare Utan Gränser gett primärvård och psykologiskt stöd i två förvar i Litauen. I Medininkai har tillfälliga containrar placerats i en statlig skola för gränsvakter där ensamma män, kvinnor och familjer sitter frihetsberövade. Vi arbetar även i Kybartai, i ett gammalt fängelse som används för vuxna män.
Mellan januari och mars 2022 har Läkare Utan Gränser gjort 2 636 patientbesök. Majoriteten av dem var psykologisk första hjälpen och för psykosomatiska besvär kopplat till frihetsberövandet och avsaknad av till exempel receptfria läkemedel. Vårt team för psykisk ohälsa höll 214 rådgivande samtal med 98 personer som har upplevt ångest över att sitta i förvar, den begränsade friheten och ovissheten inför framtiden och asylprocessen – men också på grund av rädslan att skickas tillbaka till hemlandet.
Kontakter
Pressjourtelefon
För brådskande frågor under kvällar och helger.
Frida LagerholmKommunikationsansvarig
Tel:+46 (0)10-199 32 15frida.lagerholm@lakareutangranser.seCatinka AgneskogPressekreterare
Tel:+46 (0)70 193 76 42catinka.agneskog@lakareutangranser.seSanna GustafssonStrategisk kommunikatör
Tel:+46 (0)70 193 73 57sanna.gustafsson@lakareutangranser.seMalin LagerPressansvarig
Tel:+46 (0) 10 199 32 13malin.lager@lakareutangranser.seBilder

Om
Fredsborgsgatan 24, Box 47021
100 74 Stockholm
Växeln: 010-199 33 00https://lakareutangranser.se/
Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Vi bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet.
Följ Läkare Utan Gränser
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkare Utan Gränser
Haiti: Läkare Utan Gränser pausar arbetet på två vårdinrättningar8.4.2025 17:07:33 CEST | Pressmeddelande
Efter en riktad attack mot en konvoj från Läkare Utan Gränser, och med tanke på den försämrade säkerhetssituationen i centrala Port-au-Prince, har organisationen tagit det svåra beslutet att stoppa arbetet på Turgeau akutmottagning och Carrefour traumasjukhus under minst tre månader.
Miljontals liv i fara när USA fryser stöd till globalt hivprogram13.2.2025 15:49:06 CET | Pressmeddelande
Den amerikanska regeringens beslut att tillfälligt frysa finansieringen av PEPFAR, ett regeringsprogram för den globala kampen mot hiv, har redan fått effekter för människor som lever med viruset, enligt Läkare Utan Gränser. Sedan beslutet tillkännagavs har regeringen klargjort att vissa delar av programmet kan fortsätta åtminstone till april. Men andra viktiga delar kommer inte att få stöd under en period av 90 dagar.
Rapport: Ökande våld och sargad sjukvård på Västbanken6.2.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Våldet från israeliska styrkor och bosättare mot palestinier på den ockuperade Västbanken har ökat sedan kriget mot Gaza började i oktober 2023, visar en ny rapport från Läkare Utan Gränser. Mellan oktober 2023 och januari 2025 dödades minst 870 palestinier och 7 100 skadades, enligt FN-organet OCHA.
Goma: Läkare Utan Gränser fortsätter ta emot skadade och vädjar om humanitärt tillträde29.1.2025 15:28:10 CET | Pressmeddelande
De senaste dagarnas våldsamma sammandrabbningar och osäkerhet i Goma, Kongo-Kinshasa, har allvarligt försvårat Läkare Utan Gränsers arbete. Trots det fortsätter organisationens team att vårda de många skadade som kommer till Kyeshero-sjukhuset.
Läkare Utan Gränser avbryter verksamheten på sjukhus i Khartoum10.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Läkare Utan Gränser fördömer de våldsamma attackerna mot patienter och personal på Bashair-sjukhuset i Sudans huvudstad Khartoum. Trots omfattande dialog med alla stridande parter har dessa attacker fortsatt under de senaste månaderna. Läkare Utan Gränser har nu tagit det mycket svåra beslutet att avbryta all medicinsk verksamhet på sjukhuset.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum