Den Hirschsprungske Samling

PRESSMEDDELANDE: NY SPECIALUTSTÄLLNING

Dela
Anna Syberg: Druvor i ett växthus, 1903. Faaborgs museum
Anna Syberg: Druvor i ett växthus, 1903. Faaborgs museum

Anna Syberg - Ögonblickets skönhet

11 januari - 21 maj 2023

 

Anna Syberg var en av de hårdaste och mest känsliga människor jag känt, en krigare och en vän, mamma, konstnär och vild kvinna.

John V. Jensen, årsbok 1917, 

Orden skrevs tre år efter Anna Sybergs död 1914 av hennes nära vän Johannes V. Jensen. Konstnären hade flera år tidigare gjort sig ett namn med sina detaljerade akvareller vid sin debut på vårutställningen på Charlottenborg 1898. Grundarna av Hirschsprungska samlingen, Pauline och Heinrich Hirschsprung, var så entusiastiska över den unga konstnärens verk att de genast köpte de två utställda akvarellerna Krokus, hyacinter och tulpaner och Krysantemum.

 

SNABB OCH SKONINGSLÖS

Anna Syberg – Ögonblickets skönhet fokuserar på Anna Sybergs måleriska vildhet och sensibilitet, och visar hennes konstnärliga förhållningssätt till akvarell som ett betydande bidrag till dansk konsthistoria.

Anna Syberg förnyade blomstermålningen och hennes arbete med akvarell är särskilt karaktäristiskt, där lager av blyertsskiss, genomskinliga lager av akvarell och en svart konturlinje vecklar ut växter och blommor med en teknisk överlägsenhet. Akvarelltekniken är snabb och skoningslös, men Anna Syberg behärskade den till perfektion. Förutom några porträtt hittade hon sina motiv i blommor och växter, i vaser och krukor hemma, i trädgården och i friluftsstudier i naturen.

 

MODERN BILD- OCH KONSTFÖRSTÅELSE

Med sitt experimentella förhållningssätt till motivets disposition och förhållandet mellan skiss och färdigt verk arbetar Anna Syberg med en modern förståelse för bildspråk och konst, vilket gör henne till en viktig konstnär, inte bara i kretsen av Fynbomålare, utan som en del av de konstnärliga strömningar som i början av 1900-talet markerade nya sätt att arbeta med akvarell som medium.

Anna Syberg - Ögonblickets skönhet presenterar totalt 65 verk. Den inkluderar även enskilda verk av bland andra Fritz Syberg och Nicolaus Lützhøft. Verken är lån från privata ägare och danska museer, främst Faaborgs museum, och det är ett sällsynt tillfälle att se Anna Sybergs verk i en stor utställning. Verken hängs sällan fram, då de inte tål ljus, varför du kommer att uppleva att ljuset i museets utställningssalar är dämpat.

VISA UPP KVINNLIGA 1800-TALSARTISTER

I utställningen kommer du att kunna uppleva ett urval av arkivmaterial, brevcitat, fotografier och porträtt av Anna Syberg, som berättar om den tidens sociala, kulturella och genusmässiga förhållanden, som Syberg navigerade som konstnär och person. Den Hirschsprungska Samling har de senaste åren arbetat strategiskt med att utöka och synliggöra representationen av kvinnliga 1800-talskonstnärer i museets samlingar. Utställningen Anna Syberg - Ögonblickets skönhet är en del av detta.

Om Anna Syberg. Anna Syberg (1870 – 1914) växte upp i Faaborg som dotter till dekorations- och målarmästaren Syrak Hansen, vars verkstad och hem blev en mötesplats för kretsen kring Anna och hennes bror Peter Hansen, som båda var centrala konstnärer i den konstnärskoloni som uppstod i Faaborg på 1890-talet.

Som konstnär fick Anna Syberg sina första lektioner av sin far på Tekniska skolan i Faaborg. Hon åkte till Köpenhamn som ung och fick lektioner i teckning och målning. Därefter arbetade hon som dekorationsmålare på Kungliga Porslinsfabriken. 1894 gifte hon sig med målaren Fritz Syberg och de bosatte sig på Fyn. Tillsammans gjorde de flera utlandsresor, fick totalt sju barn och skapade ett gemensamt konstnärshem, först i Svanninge och sedan i Kerteminde.

I samband med utställningen har en katalog publicerats med texter av museiinspektören vid Faaborgs museum, cand.mag. Sofie Olesdatter Bastiansen, fil.dr. och lektor i konstvetenskap Rune Gade och den prisbelönta författaren Merete Pryds Helle.

Anna Syberg. Ögonblickets skönhet skapades i samarbete med Faaborgs museum, där den visades 2020. Utställningsarkitekt Anne Schnettler står bakom utställningsscenografin.

 

Utställningen stöds av: Arne v. Schleschs Fond; Skulptören professor Gottfred Eickhoff och hans hustru målaren Gerda Eickhoffs Fond; Erik Birger Christensens Fond; Furi Appels och Gunnar Niskers Fond; Konsul George Jorck och hustru Emma Jorcks fond; Lizzie och Ejler Ruges konstfond; Lizzi och Mogens Staal Fonden; Nikolai och Felix Fonden; Ny Carlsbergfondet; Spar Nord Fonden; William Demant Fonden.

 

För ytterligare information om utställningen eller högupplösta pressbilder vänligen kontakta:

Pressansvarig Cecilie Monggaard Wenstrup

cecwen@hirschsprung.dk

Tel.: +45 3544 0944

Museiinspektör Lejla Mrgan

lejmrg@hirschsprung.dk

Tel.: +45 3544 0932

 

Pressbilder:

Anna Syberg: Blomstrande bladkaktus, 1903. Faaborgs museum

Nicolaus Lützhøft: Dubbelporträtt av Fritz och Anna Syberg, 1893. Faaborgs museum

Anna Syberg: Krokus, hyacinter, tulpaner, 1898. Den Hirschsprungska Samling.

Anna Syberg: Krysantemum, 1898. Den Hirschsprungska Samling

Anna Syberg: Druvor i ett växthus, 1903. Faaborgs museum

Arkivfoto: Anna och Fritz Syberg . Faaborgs museum

Ladda ner pressbilder i hög upplösning här: https://www.hirschsprung.dk/kontakt-museet/presse

Nyckelord

Kontakter

cecwen@hirschsprung.dk


Tel.: +45 3544 0944


Museiinspektör Lejla Mrgan


lejmrg@hirschsprung.dk


Tel.: +45 3544 0932

Bilder

Anna Syberg: Druvor i ett växthus, 1903. Faaborgs museum
Anna Syberg: Druvor i ett växthus, 1903. Faaborgs museum
Ladda ned bild
Anna Syberg: Krokus, hyacinter, tulpaner, 1898. Den Hirschsprungska Samling.
Anna Syberg: Krokus, hyacinter, tulpaner, 1898. Den Hirschsprungska Samling.
Ladda ned bild
Nicolaus Lützhøft: Dubbelporträtt av Fritz och Anna Syberg, 1893. Faaborgs museum
Nicolaus Lützhøft: Dubbelporträtt av Fritz och Anna Syberg, 1893. Faaborgs museum
Ladda ned bild
Anna Syberg: Krysantemum, 1898. Den Hirschsprungska Samling
Anna Syberg: Krysantemum, 1898. Den Hirschsprungska Samling
Ladda ned bild

Om

Den Hirschsprungske Samling
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Tlf. +45 3544 0944http://www.hirschsprung.dk

Följ Den Hirschsprungske Samling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Den Hirschsprungske Samling

NY SPECIALUTSTÄLLNING Marie Krøyer 22 september - 18 februari 202430.8.2023 15:13:27 CEST | Pressmeddelande

Många känner till historien om den vackra Marie Krøyer (1867-1940), som målade lite, gifte sig med konstnärsgeniet P.S. Krøyer och - efter en berömd skilsmässa - gifte sig med den svenske kompositören Hugo Alfvén. Innan dess hade hon övergett målningen. Men få är medvetna om att Marie Krøyer fortsatte sitt kreativa arbete efter att hon slutat måla, i form av design, hantverk och inredning av sitt hem. Specialutställningen Marie Krøyer visar hela den kreativitet hon hade i sig: tavlor, teckningar, möbler, textil och inredning kompletterat med bland annat dagboksanteckningar. HEMMET SOM KONSTVERK Det är dock Marie Krøyers tre hem i Skagen, Köpenhamn och Sverige som anses vara hennes konstnärliga mästerverk. Boendena visas genom tre specialbyggda miniatyrmodeller, designade av arkitektstudenter från Arkitekthögskolan i Århus. Husen dekorerade hon med en internationell blick, och när hon blev en del av konstnärskolonin i Skagen hjälpte hon flera av konstnärerna att dekorera sina hem. Hon l

NY SPECIALUTSTÄLLNING - ÅTERBESÖK SKAGEN. Krøyer, Ancher, Tuxen 14 juni - 27 augusti 202331.5.2023 14:20:46 CEST | Pressmeddelande

Under sommaren 2023 kan museets gäster se fram emot ett återseende av Skagenmålarna i museets sommarutställning. Här kan du uppleva huvudverk av konstnärer som P.S. Krøyer, Anna Ancher, Michael Ancher och Laurits Tuxen från vår klassiska samling. KRØYERS PASTELLER I sommarutställningen i år finns också ett sällsynt tillfälle att se det bästa av museets fantastiska pastellbilder; bland annat P.S. Krøyers Sankt Hansblus på Skagen Strand och Skagen-Jägarna, som utgör grunden för hans berömda målningar. I utställningen kan du också uppleva Laurits Tuxens Man reser sig från bordet. Middag med riksrådet Jacob Moresco. På grund av pastellernas bräcklighet och ljuskänslighet ställs de sällan ut och förvaras vanligtvis i ett magasin. NÄRA VÄN MED MUSEETS GRUNDARE När museet öppnade 1911 var det med konstnärerna från Skagen som absoluta huvudnamn. P.S. Krøyer var nära vän med museets grundare, Pauline och Heinrich Hirschsprung. I Krøyers målningar kan vi följa hans tidiga karriär, många resor, v

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye