Försäkringskassan

Årssiffror för vab: Så mycket har vabbandet ökat i Kalmar med kommuner

Dela
Idag 12 januari släpper Försäkringskassan statistik på hur mycket föräldrar i Sverige vabbade år 2022. I Kalmar län ökade det totala utbetalda beloppet 7,6 procent och antalet vab-dagar med 4,9 procent. Antalet barn som det har vabbats för ökade med 7,5 procent. Se bifogad tabell för totalsummor och motsvarande siffror på kommunnivå.

Vabbandet fortsätter att öka i Sverige. Statistik från Försäkringskassan visar att antalet vabbdagar för hela riket ökade från knappt 8,4 miljoner dagar år 2021 till knappt 8,6 miljoner dagar år 2022 – en ökning med 2,2 procent. Det utbetalade beloppet för vab steg med 4,4 procent – från knappt 8,4 miljarder till drygt 8,7 miljarder och antalet barn som det vabbats för ökade med nästan 7,4 procent från drygt 840 000 barn till drygt 900 000.

– Vabbandet i Sverige har ökat under många år men under pandemiåren blev det en extra stor ökning. Även 2022 ser vi en liten ökning jämfört med föregående år, säger Charlotte Limé, analytiker på Försäkringskassan.

– Vi tycker oss ha sett en beteendeförändring i hela landet kring vab i och med pandemin. Den innebär till exempel att det inte längre är okej att skicka snoriga barn till förskolan, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Under 2022 vabbades det också för fler barn än tidigare.

– Under 2022 har vi vabbat för fler barn än tidigare. Det verkar också vara delvis andra orsaker som ligger bakom att man är hemma än vad vi såg under pandemin då förkylning var den orsak som oftast uppgavs till vab. Vi ser också indikationer i siffrorna på att sjukperioderna vid vab har blivit något kortare, men samtidigt fler. Så under 2022 har det vabbats för fler barn, lite kortare period per gång men då istället fler gånger än tidigare år, säger Niklas Löfgren.

Statistiken finns här:

Statistikdatabas - Försäkringskassan (forsakringskassan.se)

Fakta:

* Tillfällig föräldrapenning – eller ersättning för vab – kan betalas ut till den som avstår arbete för att vårda sjukt barn.

* De första sju dagarna vabbar man utan krav på sjukintyg. Dag 8 skall ett sjukintyg skickas in till Försäkringskassan.

* Om barnets ordinarie vårdare har blivit sjuk kan en annan person vabba för barnen – till exempel en bekant eller en släkting. Kravet för att få vabb-ersättning är att man avstår arbete för att vårda ett sjukt barn.

Försäkringskassan har inte gjort lokala analyser kring varför vabbandet i en viss kommun skiljer sig åt från ett år till ett annat. För generella kommentarer kring utvecklingen, vänligen kontakta Försäkringskassans presstjänst.

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Lagändringar och inflation ökar utgifterna för socialförsäkringen6.2.2024 08:55:47 CET | Pressmeddelande

Försäkringskassans utgifter för socialförsäkringen väntas bli ungefär 12 miljarder högre år 2024 än år 2023 och beräknas landa på 246,5 miljarder. Inflationen förväntas höja prisbasbeloppet och löner, vilket innebär höjda ersättningsnivåer för både sjuk- och föräldraförsäkringen. Samtidigt ger lagändringar som infördes år 2022 och 2023 ökade kostnader inom sjuk- och aktivitetsersättning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye