Transportstyrelsen

76 personer miste livet i spårtrafiken 2022

Dela
76 personer omkom i spårtrafiken under 2022. Det är färre jämfört med året innan då 102 personer miste livet, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

Under 2022 omkom 68 personer på järnväg och 7 personer i tunnelbana. En person omkom i spårvägsolycka under året. Det är en av de lägre noteringarna under den senaste tioårsperioden.

– Det är väldigt positivt att färre omkom i spårtrafiken under 2022, men det är svårt att säga exakt vad det beror på. Generellt har vi över tid sett att antalet omkomna och allvarligt skadade har minskat i relation till trafikmängden, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör.

I de preliminära siffrorna ingår självmord. Majoriteten av dödsfallen inom spårtrafiken är självmord, historiskt sett har det handlat om cirka 85 procent, vilket troligen är fallet också för 2022. De vanligaste olycksorsakerna är i annat fall personpåkörningar av obehöriga i spår och plankorsningsolyckor.

Det är säkert att åka tåg i Sverige. Ingen passagerare har omkommit sedan 2010.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 12 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye