Serviceföretagen

Rutindikatorn: Rut-avdragets utveckling fortsatt positiv 2022

Dela
Över 1,2 miljoner svenskar gjorde rut-avdrag till ett värde av 7,6 miljarder kronor under 2022. Det är en ökning med nästan 9 procent jämfört med förra året, visar Rutindikatorn från Almega Hemserviceföretagen.
Fotograf: Helene Grynfarb
Fotograf: Helene Grynfarb

Under 2022 köpte drygt 1,2 miljoner svenskar tjänster som berättigar till rut-avdrag av omkring 25 500 utförare. Det är en marginell förändring från förra året, med en knapp procent fler köpare och några procents minskning i antalet utförare. För alla tjänster som avses har uppemot 7,6 miljarder kronor betalats ut under 2022, vilket innebär en ökning med uppemot 9 procent jämfört med 2021. Största ökningen står Västmanlands län för med cirka 19 procent och den lägsta ökningen återfinns i Kalmar som ligger på 2,5 procent.

– Hemservicebranschens tjänsteutveckling har ökat lavinartat de senaste tio åren. Men trots de positiva siffrorna för 2022 finns indikationer på att konjunkturnedgången kommer drabba branschens företag under 2023 och framåt, säger Jessica Forss Katz, näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretagen.

Hemstädning är fortsatt den vanligaste rut-tjänsten. Mellan januari-december 2022 betalades drygt 5,1 miljarder kronor ut i rut-avdrag för hemstädning, som fortsatt är den mest populära tjänsten att göra avdrag för. Städtjänsterna ökade i och med det med uppemot 10 procent jämfört med förra året och står för 68 procent av alla rut-avdrag. Näst vanligast är trädgårdsskötsel på 16 procent och därefter flytthjälp på nästan 10 procent.

– Hemservicebranschen är både viktig för att stödja människor i vardagen och att stärka integrationen på arbetsmarknaden. Därför är det särskilt angeläget att branschen fortsätter att utvecklas och att kunderna fortsätter att ställa höga krav på goda arbetsvillkor och kvalitet på tjänsterna, även när vi går in i lågkonjunktur, säger Jessica Forss Katz.

Rutindikatorn
Rutindikatorn publiceras fyra gånger per år och baseras på data från Skatteverket som analyserats av Almega Hemserviceföretagen.

Länkar:
• Här hittar du Rutindikatorn: https://www.serviceforetagen.se/rutindikatorn/ 
• Säkerställ att företaget har kollektivavtal och är auktoriserat av fack och arbetsgivare här: https://www.serviceforetagen.se/auktorisation/auktoriserade-foretag/ 
• Här kan du kontrollera om städföretaget har kollektivavtal med Almega Serviceföretagen: https://www.serviceforetagen.se/om-oss/vara-medlemmar/

Fakta om rut-avdraget:

  • “RUT” står för rengöring, underhåll och tvätt.
  • Rut-avdraget ger privatpersoner möjlighet att göra skatteavdrag för vissa sorters hushållsarbete.
  • Du får ett skatteavdrag på 50 procent av arbetskostnaden för den hushållsnära tjänsten.
  • Du som köper rut-tjänster ansöker inte om avdraget, utan Skatteverket betalar direkt till den som utför arbetet.
  • Rot- och rut-avdraget räknas ihop och är sammanlagt 75 000 kronor per person och år, varav max 50 000 kan användas till rot-avdrag.
  • Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.
  • Utföraren ska vara godkänd för F-skatt.

*Uppgifterna baseras på Almega Hemserviceföretagens analys av Skatteverkets statistik för 2022 (januari-december 2022).

För mer information, kontakta gärna:

Jessica Forss Katz, näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretagen,
jessica.forss-katz@almega.se , tel: 073-042 90 37

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Helene Grynfarb
Fotograf: Helene Grynfarb
Ladda ned bild
Jessica Forss Katz, näringspolitisk expert, Almega Serviceföretagen
Jessica Forss Katz, näringspolitisk expert, Almega Serviceföretagen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vi är bransch- och arbetsgivar­organisationen för landets service­företag, där branscherna facility management, fönsterputs, hemservice, sanering och städ ingår. Totalt har föreningen 1 300 medlems­företag som tillsammans sysselsätter över 55 000 personer.

Almega Hemservice­företagen representerar cirka 250 medlems­företag som tillsammans sysselsätter uppemot 7 000 anställda och omsätter omkring 4 miljarder årligen. Vi representerar en betydande andel av hemservice­branschen, sett till antalet anställda.

Följ Serviceföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Serviceföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye