Nära var fjärde svensk fiskebåt slutade fiska i Östersjön 2022
- Sill- och strömmingskrisen i Östersjön är akut och vi ser stora miljöeffekter längs den svenska kusten. De senaste åren har forskarna och de småskaliga fiskarna larmat att fisken försvunnit, men politiken har fortsatt prioritera höga kvoter för industritrålning på bekostnad av kustfiske och miljö, säger Konrad Stralka.
Under 2022 stod de 20 största båtarna för nära 95 procent av den svenska fångsten från Östersjön. Viktmässigt fångades främst skarpsill (60%) och sill/strömming (37%), följt av spigg (1,4%), siklöja (1%) och lax (0,1%). Totalt fångades 87 500 ton fisk i Östersjön av de svenska båtarna, en knapp minskning från 91 100 ton 2021. Det visar siffror som BalticWaters2030 begärt ut från Havs- och vattenmyndigheten.
- Det är tydligt vilka som drabbas av fiskeripolitikens nuvarande prioriteringar. För att skydda miljö och kustfiske måste kvoterna sänkas så att bestånden får återhämta sig, säger Konrad Stralka.
Foder prioriteras framför humankonsumtion
Av fångsterna i Östersjön går över 90 procent till foder åt bland annat fiskodlingar, hund- och kattmat samt mink-, gris- och kycklinguppfödning. De stora trålarna fångar sill och skarpsill till foder medan kustfisket generellt fiskar för humankonsumtion. Humankonsumtion kräver större sill och strömming som det nu är stor brist på.
- Det höga fisketrycket har lett till allt färre äldre och större individer i bestånden. Förra året visade forskning från SLU Aqua att fisketrycket i Bottniska viken måste minska med 80 procent under väldigt lång tid för att strömmingen ska återfå sin medelstorlek, men politikerna agerade inte på det trots att individernas storlek ska tas hänsyn till enligt Havsmiljödirektivet. Resultatet är att ekosystemet rubbas och matfisket nu slås ut, säger Beatrice Rindevall, omvärldsanalytiker på BalticWaters2030.
Minskat fisketryck är den viktigaste åtgärden för att återfå större sill och strömming, vilket bland annat borde kompletteras med en utflyttad trålgräns och förändrad vetenskaplig kvotrådgivning till EU.
BalticWaters2030 har sammanställt ny kunskap och förslag på viktiga åtgärder för att återfå bestånden i dokumentet ”Vägen framåt”.
Nyckelord
Kontakter
Konrad StralkaVerkställande ledamot
Tel:+46 (0)70 750 23 31konrad.stralka@balticwaters2030.orgBeatrice RindevallOmvärldsanalytiker politik och opinionsbildning
Tel:+46 (0)707 14 81 60beatrice.rindevall@balticwaters2030.orgLänkar
Om
BalticWaters är en oberoende stiftelse med ett enda mål: att vårt hav ska leva. Stiftelsen genomför miljöprojekt och bedriver tillämpad forskning för att visa vilka åtgärder som kan bidra till en friskare Östersjö och livskraftiga fiskbestånd.
BalticWaters verkar också för att utveckla och sprida kunskap om havet till allmänhet, myndigheter och beslutsfattare. Målet är att öka kunskapen om de utmaningar som havet står inför och bygga opinion så att beslut blir tagna och åtgärder genomförda.
Följ BalticWaters
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BalticWaters
Kreativa lösningar på Östersjöns komplexa problem28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Årets vinnare av stipendietävlingen ”Elever för Östersjön” har imponerat med breda perspektiv och kreativa lösningar på några av Östersjöns stora miljöutmaningar. Nu väntar en studieresa till Baltic Sea Science Center på Skansen där de vinnande klasserna får dyka djupare ned i havets utmaningar och möjligheter.
Ny forskning för ett levande hav20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Två forskare har tilldelats medel genom BalticWaters stipendieprogram för forskare i början av karriären. Deras studier har potential att bidra till en levande Östersjö genom att öka kunskapen om våra laxpopulationer och underlätta för införandet av marina skyddade områden. - Det är otroligt glädjande att bli tilldelad BalticWaters stipendium! Effektiva åtgärder i marina skyddsområden är avgörande för Östersjöns återhämtning, men bromsas ofta av rädsla för att inskränka andra staters rättigheter. Stipendiet ger mig möjligheten att utveckla rättslig vägledning för en mer dynamisk tillämpning av regler för marina skyddade områden, säger Niels Krabbe, forskare vid Göteborgs universitet.
Ylva Berg Axell blir ny ordförande för BalticWaters17.3.2025 09:13:20 CET | Pressmeddelande
Ylva Berg Axell har utsetts till ny ordförande för BalticWaters. Hon valdes till ordförande av en enig styrelsen den 14e mars 2025 och efterträder Otto von Arnold, som varit stiftelsens ordförande sen arbetet påbörjades 2020.
En ökad maritim turism är en möjlighet – för kustmiljön och statskassan6.3.2025 08:41:25 CET | Pressmeddelande
Med ett allt varmare klimat väljer många turister att besöka länder norrut och just kusten lockar särskilt. Samtidigt finns det risker med en växande turism eftersom den kan orsaka skada på naturen och problem med färskvattenförsörjningen. I policydokumentet ”En maritim turism på Östersjöns villkor” sammanfattar BalticWaters traineer risker och möjligheter med en ökad turism – och ger rekommendationer framåt.
Nya projekt för ett levande hav19.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
BalticWaters program för forskningsprojekt och förstudier stödjer forskning som kan bidra till kunskapsbaserade beslut för vårt innanhav och i förlängningen en friskare Östersjö. I år delar stiftelsen ut cirka 4 miljoner kronor till totalt fyra projekt som bygger kunskap om Östersjöns nyckelart strömming, och några av innanhavets viktigaste utmaningar – övergödning och klimatförändringarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum