Bostadsförmedlingen

Rekordmånga bostäder förmedlades av Bostadsförmedlingen 2022

Dela
Bostadsförmedlingen i Stockholm slog för femte året i rad rekord i antalet förmedlade bostäder. Under 2022 förmedlades 19 530 hyresbostäder och omkring 40 000 personer kunde därmed flytta in i en ny bostad.
Foto: Peter Hoelstad
Foto: Peter Hoelstad

Under 2022 förmedlade Bostadsförmedlingen 576 fler bostäder än under 2021. I antal var det de vanliga hyresrätterna som ökade allra mest, men procentuellt ökade lägenheter med korttidskontrakt och studentbostäder ännu mer.

- Det här är jätteroligt och viktigt. Det betyder att fler Stockholmare har kunnat få en bostad via förmedlingen. Jag tror att det är en viktig signal att just Bostadsförmedlingens kö är den bästa vägen till bostad i staden, säger Bostadsförmedlingens styrelseordförande Arvid Vikman (S).

- Allt fler bostadsbolag väljer att använda vår förmedlingstjänst och idag förmedlar vi cirka 75 procent av alla lediga hyresrätter i länet. Vi är glada för det förtroende som länets fastighetsägare visar oss, säger Bostadsförmedlingens vd Christer Edfeldt.

Den genomsnittliga kötiden som behövdes för att få en vanlig hyresrätt genom bostadskön under 2022 var 9,4 år. Det är en ökning med ungefär två månader jämfört med föregående år, men den är fortfarande drygt ett år kortare än 2019.

Även om snittkötiden är lägre än för några år sedan är det lång tid för de som har ett omedelbart behov. Däremot varierar kötiden stort mellan olika områden och olika bostadstyper. Till exempel är det sällan lång kötid till nybyggda studentbostäder.

- Vi ser att det för många studentbostäder bara krävs några veckors kötid och det är sannolikt något som många studenter inte känner till, kommenterar Christer Edfeldt.

Antalet registrerade hos Bostadsförmedlingen växte med 37 962 personer under 2022. Det är en något större ökning än föregående år. Andelen aktiva, definierat som personer som gör minst fem intresseanmälningar per år, låg oförändrat på 12 procent.

Kortfakta 2022 (2021 inom parentes)

  • Totalt antal förmedlade lägenheter: 19 530 stycken (18 954)
  • Genomsnittlig kötid hela regionen: 9,4 år (9,2)
  • Antal registrerade personer den 31 december: 774 522 personer (736 560)
  • Antal förmedlade vanliga hyresrätter: 11 709 stycken (11 505)
  • Antal förmedlade studentbostäder: 3 614 stycken (3 466)
  • Antal förmedlade ungdomsbostäder: 2 266 stycken (2 198)
  • Antal förmedlade seniorbostäder: 347 stycken (337)

Mer statistik

Under fliken Statistik på Bostadsförmedlingens webbplats bostad.stockholm.se finns mer information om förmedlingsåret 2022. Där hittar du även Bostadsförmedlingens öppna statistiktjänst som innehåller ytterligare information om förmedlade bostäder.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Peter Hoelstad
Foto: Peter Hoelstad
Ladda ned bild

Om

Bostadsförmedlingen
Bostadsförmedlingen
Palmfeltsvägen 5
121 62 Johanneshov

08-785 88 00https://bostad.stockholm.se/

Bostadsförmedlingen i Stockholm förmedlar hyreslägenheter i hela Stockholmsregionen och samarbetar med cirka 200 bostadsbolag. Vi är länken mellan bostadssökande och fastighetsägare och har 75 års erfarenhet av Stockholms hyresmarknad. Med cirka 130 medarbetare ingår vi i koncernen Stockholms Stadshus AB, som ägs av Stockholms stad. Läs mer på bostad.stockholm.se.

Följ Bostadsförmedlingen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bostadsförmedlingen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye