Ny undersökning: Lärare oroliga för skolattacker – alldeles för lite görs
Ett halvår har gått sedan två lärare mördades på Malmö latinskola. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund presenterar nu en Kantar Sifo-undersökning som visar hur stor lärares oro för skolattacker är.
36 procent av gymnasielärarna är antingen mycket eller ganska oroliga för att det ska ske en skolattack på skolan där de jobbar. 32 procent av högstadielärarna känner samma oro.
– Det här är siffror som bör tas på stort allvar. Man kan inte vänta med att agera tills det är för sent. Lärare måste få rätt förutsättningar för att kunna fånga upp elever som är i behov av stöd och extra resurser måste till omedelbart. Det är i det förebyggande arbetet vi verkligen kan göra skillnad, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet och blivande ordförande för Sveriges Lärare (från 1 januari 2023).
Vad undersökningen också visar är att alldeles för lite görs. Till och med när det finns oro för att en specifik elev ska genomföra en skolattack lyser åtgärderna i många fall med sin frånvaro. 43 procent av lärarna uppger att inga åtgärder har satts in, trots att oro funnits kring en specifik elev.
– Det krävs en rejäl uppryckning hos huvudmännen och en mycket större systematik i arbetet. Det är oacceptabelt att lärare och rektorer lämnas i sticket på det här sättet, säger Johanna Jaara Åstrand.
Undersökningen visar att:
- Drygt fyra av tio (43 respektive 44%) lärare i högstadiet och gymnasiet har antingen själva känt oro kring en specifik elev som misstänks intressera sig för vapen och/eller våldsbejakande extremism, eller så känner de till att en kollega har känt oro.
- 36% av lärarna i gymnasieskolan, det vill säga fler än var tredje, är antingen mycket eller ganska oroliga för att det ska ske en skolattack på skolan där de jobbar. 32% av högstadielärarna känner samma oro.
- 40% av högstadielärarna och 18% av gymnasielärarna uppger att inga åtgärder har satts in överhuvudtaget.
- Bara 36% av gymnasielärarna, och 15% av högstadielärarna, uppger att de fått utbildning i ämnet. Det innebär att 64 respektive 85% av lärarna i dessa skolformer inte har fått utbildning kring våld i skolan.
- I de fall då det funnits oro för att en specifik elev ska genomföra en skolattack uppger 43% av lärarna att inga åtgärder har satts in. I de fall då det funnits oro för att en specifik elev varit involverad i våldsbejakande extremism uppger 36% av lärarna att inga åtgärder har satts in.
- De vanligaste åtgärderna i dessa fall är låsta dörrar och kameraövervakning. Fler stödfunktioner i skolan är en mindre vanlig åtgärd.
- 74% av lärarna uppger att de inte har fått gå en säkerhetsutbildning (PDV eller motsvarande). Under de senaste 12 månaderna har 11% av lärarna genomgått en säkerhetsutbildning, 10% har genomgått utbildning för mer än 12 månader sedan och 5% har en utbildning inplanerad.
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Lärarförbundets medlemspanel som drivs av Kantar Sifo. Undersökningen genomfördes under perioden 24 maj till 7 juni 2022 och hade 1 708 svarande.
Hanna Svensson, pressekreterare Lärarförbundet:
076-844 44 34
hanna.svensson@lararforbundet.se
Helena Mehra, presschef Lärarnas Riksförbund:
070-142 89 41
Om Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund:
Den 1 januari 2023 bildar Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund det nya fackförbundet Sveriges Lärare.
Om
Sveriges lärare har det viktigaste samhällsuppdraget – att ge våra barn och elever en likvärdig utbildning av hög kvalitet. Och lärare ska ha bra löner och bra villkor. Som det största akademikerförbundet jobbar vi för att göra skillnad för Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare. Med cirka 300 000 medlemmar är vi en kraft att räkna med på varje arbetsplats.
Följ Sveriges Lärare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare
Sveriges Lärare säger nej till förslaget från SKR och Sobona5.4.2025 08:30:05 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Lärare har röstat nej till det slutbud som motparterna SKR och Sobona presenterade på fredagen. Det nuvarande kollektivavtalet, HÖK 24, förlängs så länge det fortsatta arbetet pågår.
Bara sju av tio som undervisar i grundskolan är behöriga lärare3.4.2025 10:22:14 CEST | Pressmeddelande
Fortfarande är det bara drygt sju av tio som undervisar i grundskolan som är behöriga lärare. Det visar statistik från Skolverket. – Regeringen måste täppa till de kryphål som gör att obehöriga fortfarande kan anställas på lärartjänster, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Vinstintresse är inte rätt drivkraft för en bra skola31.3.2025 06:05:00 CEST | Pressmeddelande
Idéburna Skolors Riksförbund och Sveriges Lärare publicerar en rapport som avslöjar myter om skolan.
Steg i rätt riktning20.3.2025 12:06:01 CET | Pressmeddelande
Regeringen visar en bra och nödvändig ambition med ansats till bredare samverkan mot skolvåldet och för en ökad säkerhet och trygghet i skolan. Man har uppenbarligen lyssnat på Sveriges Lärare. Men frågan är om de extra miljonerna för skolsäkerhet kommer räcka.
Lärarutbildningsutredningen är ett steg framåt men saknar viktiga reformer19.3.2025 14:28:21 CET | Pressmeddelande
Sveriges Lärarstudenter har lämnat sitt remissvar på betänkandet Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81). Vi välkomnar flera av utredningens förslag, men ser samtidigt att den missar avgörande aspekter för att stärka lärarprofessionen och utbildningens kvalitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum