Ny Novusundersökning: 3 av 4 väljare vill att staten tar över finansieringen av skolan
Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund har sedan tidigare uppmanat att Sveriges skolpolitiker i riksdagen söker samförstånd och börjar leverera de långsiktiga beslut som gör skolan mer likvärdig. Samt att ta fram en ny riktning där staten tar huvudansvaret för skolans finansiering, resursfördelning och likvärdighet i hela landet.
- Väljarna, lärarna och skolledarna vill att staten tar över ansvaret för finansieringen av skolan. Politikerna går med andra ord helt i otakt med opinionen, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet.
- Lägg det partipolitiska käbblet om skolan åt sidan och gör de förändringar som krävs, där lärares yrkeskunnande och möjligheter till att göra ett bra jobb respekteras, säger Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund.
- Resultatet av undersökningen är mycket tydligt, svenska folket vill att staten tar ett större ansvar för skolans likvärdighet. Landets skolledare har drivit denna fråga länge, säger Matz Nilsson, ordförande Sveriges Skolledarförbund.
- Våra folkvalda har nu chansen att ta ett gemensamt grepp för att skapa likriktade spelregler för skolan. Det är barnens framtid det handlar om, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande Lärarförbundet Skolledare.
Fakta om undersökningen
Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund (som från den 1 januari 2023 bildar Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare) har med hjälp av Novus frågat allmänheten (länk till undersökningen) hur de ser på jämlikheten i skolan och på en framtida finansiering av skolan.
Novus har genomfört 1005 intervjuer. Deltagarfrekvensen bland de inbjudna var 52%. Det finns inget som tyder på att bortfallet skulle snedvrida resultatet, utan undersökningen är åsiktsmässigt representativ för den grupp som skulle undersökas, och de slutsatser som presenteras i undersökningen gäller hela populationen.
Mer info om undersökningen finns att läsa här: www.utvecklingssamtalet.se/novus
Om
Sveriges lärare har det viktigaste samhällsuppdraget – att ge våra barn och elever en likvärdig utbildning av hög kvalitet. Och lärare ska ha bra löner och bra villkor. Som det största akademikerförbundet jobbar vi för att göra skillnad för Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare. Med cirka 300 000 medlemmar är vi en kraft att räkna med på varje arbetsplats.
Följ Sveriges Lärare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare
Sveriges Lärare säger nej till förslaget från SKR och Sobona5.4.2025 08:30:05 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Lärare har röstat nej till det slutbud som motparterna SKR och Sobona presenterade på fredagen. Det nuvarande kollektivavtalet, HÖK 24, förlängs så länge det fortsatta arbetet pågår.
Bara sju av tio som undervisar i grundskolan är behöriga lärare3.4.2025 10:22:14 CEST | Pressmeddelande
Fortfarande är det bara drygt sju av tio som undervisar i grundskolan som är behöriga lärare. Det visar statistik från Skolverket. – Regeringen måste täppa till de kryphål som gör att obehöriga fortfarande kan anställas på lärartjänster, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Vinstintresse är inte rätt drivkraft för en bra skola31.3.2025 06:05:00 CEST | Pressmeddelande
Idéburna Skolors Riksförbund och Sveriges Lärare publicerar en rapport som avslöjar myter om skolan.
Steg i rätt riktning20.3.2025 12:06:01 CET | Pressmeddelande
Regeringen visar en bra och nödvändig ambition med ansats till bredare samverkan mot skolvåldet och för en ökad säkerhet och trygghet i skolan. Man har uppenbarligen lyssnat på Sveriges Lärare. Men frågan är om de extra miljonerna för skolsäkerhet kommer räcka.
Lärarutbildningsutredningen är ett steg framåt men saknar viktiga reformer19.3.2025 14:28:21 CET | Pressmeddelande
Sveriges Lärarstudenter har lämnat sitt remissvar på betänkandet Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81). Vi välkomnar flera av utredningens förslag, men ser samtidigt att den missar avgörande aspekter för att stärka lärarprofessionen och utbildningens kvalitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum