Region Örebro län

Efter IVO:s kritik - så svarar USÖ:s sjukhusledning

Dela
Under förra veckan redovisade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) den tillsyn man gjort på landets 27 akutsjukhus, däribland Universitetssjukhuset Örebro (USÖ). Samtliga fick kritik för brister i patientsäkerheten. Nu har sjukhusledningen på USÖ lämnat sitt svar till myndigheten om vilka förbättringsåtgärder som redan gjorts och de som kommer att genomföras.

En lättvårdsavdelning för utskrivningsklara patienter och en kirurgisk avdelning där man provar nya arbetssätt och nya yrkesroller - på USÖ hoppas man att lösningar som de här som kommer inom kort ska hjälpa upp både personal- och vårdplatsbristen. 

- Men tillsammans med personalen har vi redan genomfört flera åtgärder för att minska risken för vårdskador, konstaterar Jonas Claesson. Vårdplatsbristen är något som vi och alla akutsjukhus kämpar med. 

Tar över arbetsuppgifter

Bland annat har ett Vårdplatsutskott bildats för att stämma av tillgången på vårdplatser på regionens tre sjukhus och de patienter som måste utlokaliseras.

Farmaceuter och läkarstudenter har anställts för att ta över arbetsuppgifter som frigör tid åt bland annat sjuksköterskor - och ett trettiotal undersköterskor har anställts på akuten på USÖ för att förstärka den grundläggande omvårdnaden.

"Saker vi inte själva kan rå på"

I svaret till IVO framgår också att man i sjukhusledningen i vissa avseenden delar myndighetens bild - i andra inte.   

- Dessutom finns det saker som vi inte själva kan rå på, konstaterar Jonas Claesson. Hur många som utbildas till vårdyrken till exempel eller att säsongsbundna infektioner gör att behovet av vårdplatser kan vara större under vissa delar av året.

Hela svaret till IVO finns som bifogad fil nedan.

Media som önskar kommentarer eller intervjuer med sjukhusledningen är välkomna att kontakta presskommunikatör Åsa Svennebäck som samordnar dessa.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye