IKEA

IKEA fyller 80 år - tävlar ut fler än 130 eftertraktade designklassiker

Dela
Under 2023 fyller IKEA jämnt och inleder jubileumsåret med tävlingen “Vinn Vintage”. Under vecka fyra och fem har kunder i samtliga svenska IKEA varuhus chans att tävla om 132 olika vintageklassiker och dyrgripar från 1950-talet och framåt.
En samling av IKEA vintage som NATURA, IMPALA och MOMENT tillsammans med moderna produkter.
En samling av IKEA vintage som NATURA, IMPALA och MOMENT tillsammans med moderna produkter.

Som en hyllning till svensk designhistoria och uppmaning till att rlänga livet på heminredning arrangeras Vinn Vintage” på alla IKEA varuhus i Sverige. Med en personlig motivering kan kunder delta i tävlingen med chans att vinna bland annat eftertraktade samlarobjekt som IMPALA fåtölj (1972), MOMENT soffa (1985) och IKEA PS NÄTÖN (2002).  

Design och kvalitet har alltid varit hörnstenar i vårt arbete för att utveckla produkter r det moderna folkhemmet. Med tävlingen kan vi stolt visa upp varje tidsepok sedan 50-talet där designers från varje generation bidragit till vad IKEA är idag. I tävlingen finns några riktigt eftertraktade klassiker som snart kommer få ett nytt liv, men nu i ett annat hem, säger Caroline von Garaguly, heminredningsexpert på IKEA Sverige.  

Intresset r vintagemöbler från IKEA har aldrig varit större, och samtidigt är det minst lika viktigt att underlätta för konsumenter att återvinnabler även från senare datum när behoven förändras. Sedan några år erbjuder IKEA en second hand-tjänst där kunderna kan värdera och sälja tillbaka gamla IKEA möbler, som IKEA sen säljer vidare i Cirkulärbutiken i något av varuhusen. På så sätt kan gamla IKEA möbler leva vidare och hitta nya hem att trivas i. 

​​​​​​​– Genom att ra det enklare för kunderna att rlänga livet på IKEA möbler, kan vi ge fler produkter en andra chans i våra cirkulärbutiker. Att hylla designklassiker från IKEA är ett sätt att uppmärksamma våra kunder på att den här tjänsten finns och att inleda vårt 80-årsfirande, säger Caroline von Garaguly.  

Värdeökningen och intresset för second hand-möbler från IKEA är större än någonsin. Mycket tack vare en hög designkvalitet som håller för både ögat och tidens tand. Många av möblerna i tävlingen betingar ett värde mångdubbelt sitt första katalogpris, och det är inte sällan slutpriset överrumplar även auktionshusen. Exempelvis fåtöljen CAVELLI, formgiven av Bengt Ruda 1958–59, som såldes i maj 2022 för 155 000 kronor på auktionshuset Bukowskis - det högsta pris en IKEA möbel gonsin sålts fö 

Just CAVELLI kommer inte finnas tillgänglig i Vinn Vintage”, men här har de tävlande istället chans att vinna bland annat den exklusiva karmstolen AMIRAL (cirkapris second hand 10 000 kronor) och minst lika eftertraktade NATURA fåtölj (cirkapris second hand 10 000 kronor) båda formgivna av Karin Mobring, designer bakom mångadesignsuccér på IKEA under 60–90-talet. 

En milstolpe i IKEAs designhistoria var lanseringen av PS kollektionerna i början av 90-talet. IKEA PS formgavs av namnkunniga formgivare och gav uttryck för en skandinavisk enkelhet. PS kollektionerna stärkte IKEAs grundidé om demokratisk design. Det vill säga att göra design tillgängligt r många människor till ett lågt pris. Under 2010-talet fortsatte arbetet med större kollektioner som IKEA STOCKHOLM och IKEA SINNERLIG, båda uppmärksammade för sin designkvalitet. Kanske kan man redan nu ana några av framtidens IKEA designklassiker då flera av möblerna från dessa kollektioner redan ger ett högre pris på auktioner än när de lanserades?    

Exempel på möbler i Vinn Vintage och dess värdeökning (SCB prisomräknare konsumentprisindex)  

  • IMPALA fåtölj, nypris 455 kr, 1972, index 3 743 kr, 2022, ca pris second hand 15 000 kr 
  • AMIRAL karmstol, nypris 195 kr, 1970, index 1 826 kr, 2022, ca pris second hand 10 000 kr 
  • NATURA fåtölj, nypris 546 kr, 1977, index 2 839 kr, 2022, ca pris second hand 10 000 kr 
  • MOMENT soffa nypris 1 490 kr, 1985, index 3 760 kr, 2022, ca pris second hand 6 000 kr   
  • IKEA PS NÄTÖN nypris (uppgift saknas) 2002, ca pris second hand 15 000 kr


Om t
ävlingen Vinn Vintage 

Från att vintageobjekten finns på plats i varuhusen går det att tävla 25 januari–4 februari. Tävlingstalong finns att hämta på tag-själv-lagret där också möblerna finns utställda. Man tävlar med en kort motivering om varför man vill vinna just ett av objekten, man kan delta i tävlingen om flera av objekt, men bara bli vinnare av ett objekt. Ett villkor för att vinna är att man kan vara på plats i varuhuset lördagen den 4 februari klockan 15, då vinnarna dras. För att se vilka objekt som finns att tävla om på respektive varuhus, besök IKEA.se.


Ladda ner högupplösta bilder

Produkter från Vinn vintage: Bildbanken

Arkivbilder från IKEAs historia: Bildbanken

Kontakter

Bilder

En samling av IKEA vintage som NATURA, IMPALA och MOMENT tillsammans med moderna produkter.
En samling av IKEA vintage som NATURA, IMPALA och MOMENT tillsammans med moderna produkter.
Ladda ned bild
Till höger i bild en gul IMPALA från 1972. Design Gillis Lundgren.
Till höger i bild en gul IMPALA från 1972. Design Gillis Lundgren.
Ladda ned bild
Fåtöljen Amiral från 1970. Design Karin Mobring.
Fåtöljen Amiral från 1970. Design Karin Mobring.
Ladda ned bild
Stolarna IKEA PS NÄTÖN från 2002. Design Mats Theselius.
Stolarna IKEA PS NÄTÖN från 2002. Design Mats Theselius.
Ladda ned bild
Fåtöljen NATURA från 1976. Design Karin Mobring.
Fåtöljen NATURA från 1976. Design Karin Mobring.
Ladda ned bild

Om

IKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna, vilka innefattar våra medarbetare, våra kunder och alla människor vår verksamhet berör. IKEA-produkterna består av rätt kombination av form, funktion, kvalitet, hållbarhet och ett lågt pris – vi kallar det demokratisk design. IKEA grundades i Älmhult 1943. Idag finns 21 IKEA-varuhus, samt ett tiotal planeringsstudios i Sverige. IKEA Sverige hade totalt 164 miljoner besök under verksamhetsåret 2023. I Sverige finns cirka 12 500 medarbetare inom Ingka-koncernen, varav cirka 10 000 inom varuhusorganisationen.

 

Följ IKEA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEA

IKEA lanserar UTSÅDD – nyheter för hemmets husdjur21.3.2024 12:07:56 CET | Pressmeddelande

Nu lanserar IKEA de lekfulla husdjursprodukterna UTSÅDD, som har utvecklats i samarbete med veterinärer, experter på husdjursprodukter och en krävande panel av katter och hundar. Med UTSÅDD vill IKEA förenkla och förgylla livet hemma med husdjur, genom att erbjuda produkter som är lätta att rengöra, tål att användas dagligen och som sömlöst smälter in i hemmet. UTSÅDD säljs på IKEA.se från 21 mars och IKEA Malmö varuhus från 1 april.

IKEA hyllar 60- och 70-talens kreativitet och flower power genom den fjärde lanseringen av kollektionen Nytillverkad12.3.2024 11:00:15 CET | Pressmeddelande

IKEA fortsätter att ta fram älskad design från sitt arkiv, och förbättrar dem för dagens och morgondagens behov. Den fjärde utgåvan av kollektionen Nytillverkad är ännu en blinkning till det förflutna och hyllar 60- och 70-talens anda av flower power, djärvhet och kreativitet. Denna lansering av Nytillverkad kommer att finnas tillgänglig på IKEA i slutet av mars 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye