Naturvetarna

Stark löneutveckling för biomedicinska analytiker

Dela
Det går bra för svensk life science. Lönerna för naturvetare i branschen höjdes med 4,9 procent under 2022, jämfört med cirka 2,6 procent på arbetsmarknaden som helhet. Men ännu bättre gick det för biomedicinska analytiker i regionerna, vars löner ökade med i snitt hela 5,7 procent förra året. Det visar ny lönestatistik från fackförbundet Naturvetarna.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

– Tillgång till naturvetenskaplig kompetens är en av de främsta faktorerna för att life sciencebranschen ska kunna fortsätta utveckla nya behandlingar och teknologier och producera läkemedel i samma höga tempo som nu. Attraktiva löner och villkor är avgörande för att rekrytera nödvändig kompetens till verksamheterna, säger Frida Lawenius, tf förbundsdirektör på Naturvetarna.

Naturvetarnas medlemmar är verksamma i både privat och offentlig sektor. Löneökningarna inom life sciencebranschen är fortsatt höga jämfört med arbetsmarknaden i stort. Under 2022 ökade lönerna med 4,9 procent för Naturvetarnas medlemmar inom life science, vilket kan jämföras med 2,6 procent som är det preliminära utfallet för hela arbetsmarknaden.

Inom hälso- och sjukvården ökade Naturvetarnas medlemmar sina löner med i snitt med 3,3 procent. Men de biomedicinska analytikerna hade en exceptionellt stark löneutveckling under 2022 och landade på i snitt hela 5,7 procent för regionanställda.

Naturvetarna har de senaste två åren bedrivit ett aktivt påverkansarbete för att uppmärksamma den ohållbara situation som biomedicinska analytiker i regionerna upplever, med låga löner och tuffa arbetsvillkor.

– Det gläder oss att se att denna grupp nu får en välförtjänt höjning som ligger långt högre än genomsnittet på arbetsmarknaden. Samtidigt ligger de fortfarande alldeles för lågt i lön, både i snitt och sett till utvecklingen över hela deras yrkesliv, säger Petra Malm Danielson, samhällspolitisk chef på Naturvetarna.

Framtidsutsikterna är goda för yrkesgrupper som biomedicinska analytiker, data scientists och dietister.

Naturvetarna bedömer att life science är en sektor på frammarsch, att efterfrågan på kompetent arbetskraft ökar och att löneutvecklingen fortsätter att vara god. Eftersom teknologin och forskningen inom life science utvecklas i snabb takt, finns det också goda möjligheter till karriärutveckling och specialisering inom olika områden.

Här är de fem högst betalda titlarna inom life science (medellön):

  1. Director – 86 800
  2. Medicinsk rådgivare – 85 000
  3. Senior Medical Manager – 81 800
  4. Principal Scientist – 77 000
  5. Medical Science Liaison – 69 500

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Ladda ned bild

Om

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum