Region Örebro län

Operationsteam som ska korta vårdköerna är nu upphandlade

Dela
Region Örebro län har genomfört en upphandling av externa operationsteam för att dels minska väntetider till operation, dels förbättra arbetsmiljön för regionens medarbetare.

- Under pandemin tvingades vi göra nödvändiga omprioriteringar vilket tillsammans med kapacitetsminskningar till följd av bland annat bemanningsproblem har medfört långa operationsköer. Eftersom det är ett bekymmer för så väl patienter som personal vill vi åtgärda det så fort som möjligt och då är externa operationsteam en väg framåt, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

De externa operationsteam som nu upphandlats består av narkosläkare, anestesisjuksköterska, operationssjuksköterska och undersköterska. Tanken är att teamen ska kunna bedriva vård på så väl Karlskoga lasarett och Lindesbergs lasarett som Universitetssjukhuset Örebro under avtalstiden som sträcker sig från den 1 mars år 2023 till den 28 februari år 2025. Kostnaden för de två åren uppgår till 150 miljoner kronor.

- Genom att ta in externa operationsteam kan vi snabbare erbjuda patienterna vård samtidigt som vi kan ge våra medarbetare lite andrum. Kortare köer leder också till minskade kostnader för den vård vi måste köpa in och ökade intäkter från den vård vi kan sälja, säger Behcet Barsom.

Parallellt med arbetet med de externa operationsteamen har Region Örebro län på olika sätt planerat för, och också genomfört, andra operationssatsningar. Det handlar bland annat om att ta in egna medarbetare kvällstid och helger samt rekommenderat och hjälpt patienter att söka sig till andra vårdgivare. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen arbetar även vidare för att på sikt kunna möta vårdbehovet med egna resurser men i nuläget görs bedömningen att krafter utifrån är nödvändiga.

Kontakt

Behcet Barsom, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 073-077 77 36

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Behcet Barsom, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Behcet Barsom, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye