
Pandemin har lämnat bestående spår inom verksamheten
Under pandemins mer akuta skede tog förvaltningen fram en beredskapsplan och genomförde riskbedömningar för att tydliggöra planeringsförutsättningar, roller och ansvar. Detta för att hantera en allvarlig händelse och minimera effekterna på verksamheten.
– Vi genomförde exceptionella åtgärder och både personal och elever gjorde verkligen allt för att hantera situationen på bästa sätt, säger Peter Vigren (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
När året summeras är det dock tydligt att pandemin har lämnat bestående spår inom verksamheten och då framför allt inom gymnasieskolan. Andelen avgångselever med gymnasieexamen har minskat från 92,6 procent till 88. Detta trots stora stödinsatser och en väl utbyggd lov- och sommarskola.
– Det är uppenbart att den här utvecklingen är en direkt följd av att eleverna under två år av sin gymnasieutbildning har berörts av pandemin, säger Peter Vigren.
Frånvaron över 20 procent ökade under läsåret 2021/2022 från 13,6 procent till 24,9 procent. Under höstterminen 2022 ses en förbättrad närvaro då frånvaron över 20 procent minskat till 16,3 procent. En positiv utveckling kan ses i elevernas genomsnittliga meritvärdespoäng som under 2022, jämfört med 2021, har ökat med 0,9 till 14 meritvärdespoäng.
– Det är såklart ett ljus i mörkret och positivt att meritvärdet ökat även om genomströmningen har minskat, påpekar Peter Vigren.
Fortsatta stödinsatser kommer att krävas under kommande år eftersom mycket talar för att meritvärden och genomströmning kommer att vara fortsatt negativt påverkade av pandemin.
I övrigt medförde en stark tillväxt och minskad arbetslöshet i regionen en stigande sysselsättningsgrad bland nyanlända. Det är framför allt bland personer med utbildning som har haft en stigande sysselsättningsgrad medan de med låg utbildningsbakgrund fortsatt har svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden.
Totalt sett gjorde nämnden ett plusresultat under 2022 på cirka 10,3 miljoner kronor. Detta främst på grund av färre elever och en lägre kostnad jämfört med vad som var budgeterat för vuxenutbildningen. Under året har även tidigare reserverade medel kopplat till tidigare års bidragsbeslut tillförts resultatet och haft en positiv påverkan med cirka 5 miljoner kronor för gymnasieverksamheten.
För mer information kontakta:
Peter Vigren (S)
ordförande
070-549 46 99
peter.vigren@umea.se
Izabel Riedl (M)
vice ordförande
076-145 18 80
izabel.riedl@umea.se
Mariam Salem (MP)
2:e vice ordförande
070-485 19 36
mariam.salem@umea.se
Nyckelord
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.