Kommunal

Kommunals huvudkrav i avtalsförhandlingarna

Dela
Idag presenterar Kommunal sina övergripande avtalskrav för avtalsförhandlingarna under 2023. Årets avtalsförhandlingar sker i en exceptionell situation, där Sveriges ekonomi präglas av en inflation som raderat ut de senaste årens löneutveckling och skapat stora hål i medlemmarnas plånböcker. Det ställer stora krav på ansvar från samtliga parter.
Förbundsordförande
Förbundsordförande

- Det är med stor oro vi ser att arbetsgivarna inte tycks vilja ta sitt ansvar för landets ekonomi och för att vi ska få en stabil lönebildning. De förkastar låglönesatsningen, och menar i stället att medlemmarna i Kommunal ska bära hela ansvaret för inflationen. Det kommer Kommunal aldrig acceptera, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

För att säkerställa att lönen speglar arbetets värde och att medlemmarna har en lön att leva på, inte bara att överleva på, är därför satsningen på de med lägst inkomster avgörande.

- Det är alltid de lägst avlönade som drabbas i en inflationsekonomi och det är enorm skillnad på hur hårt människor drabbas när priserna stiger på mat, boende, elektricitet och bränsle. För Kommunal är det tydligt att vi måste satsa på de lägst avlönade i årets avtalsrörelse, vi ska inte ha fattiga arbetare i Sverige, säger Malin Ragnegård, ordförande, Kommunal

En annan helt central fråga i årets avtalsrörelse är arbetsmiljö och arbetstider. Precisionsbemanning och minutstyrning skapar helt oacceptabla arbetsdagar för medlemmarna i Kommunal. Vi ser inga tecken på att arbetsgivarna på egen hand strävar mot bättre arbetsmiljö och därför krävs det krafttag från oss. Hållbara arbetstider är en fundamental förutsättning för att kunna och orka jobba ett helt arbetsliv. Medlemmarna ska kunna påverka och ha inflytande över sitt schema och schemat ska vara förutsägbart och i största möjliga mån regelbundet.

- Ett stort problem för många av medlemmarna i Kommunal är att få tillräcklig vila och återhämtning, dels under arbetspass men kanske främst under tiden i mellan arbetspassen. Den kroniska underbemanningen kan inte bekostas med våra medlemmars hälsa. Därför är det avgörande att medlemmarna får ett schema som ger dem tillräcklig återhämtning i form av dygnsvila och veckovila, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare, Kommunal.

Kommunals huvudkrav:

Löneökningar till alla och som ger mest till de som har minst

Kommunal yrkar:

- Löneökningar om 4,4 procent

- Extra låglönesatsning riktad mot de lägst avlönade på respektive avtalsområde

- En särskild höjning av de lägstalöner som regleras i kollektivavtalen

Ordning och reda vid individuell lönesättning

- Kommunal yrkar att det införs ett skriftlighetskrav för lönesamtalen som bägge parter (arbetstagare och lönesättande chef) skriver under. Detta krävs om systemet med individuell och differentierad lönesättning ska kunna fungera.

Hållbara arbetstider och fredad återhämtning

- Kommunal yrkar att arbetstagarnas rättigheter enligt gällande minimikrav för säkerhet och hälsa vid förläggningen av arbetstiden tydliggörs och säkerställs i det centrala kollektivavtalet.

I avtalsrörelsen ska Kommunal förhandla cirka 50 kollektivavtal.

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande
Förbundsordförande
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Var femte utsätts för hat och hot på jobbet – på grund av etnisk bakgrund30.1.2024 09:34:16 CET | Pressmeddelande

De negativa attityderna mot människor med utländsk bakgrund har förstärkts under de senaste åren – i samhället, men också på arbetsplatserna. Det visar Kommunals senaste rapport – ”Var kommer du ifrån? Egentligen?” som också presenterar siffror på att utlandsfödda medlemmar löper avsevärt större risk att utsättas för olika former av trakasserier och diskriminering.

Kommunals krav i avtalsrörelsen 202415.12.2023 13:15:03 CET | Pressmeddelande

Idag presenterar Kommunal avtalskraven inför förhandlingarna om nytt kollektivavtal med SKR och Sobona under 2024. Kommunal vill bland annat förändra löneavtalet så att det blir en tydlig koppling mellan lön och yrkesutveckling och även skapa hållbara arbetstider genom årliga bemanningskartläggningar och att försvåra användandet av delade turer. Avtalet är Sveriges största och berör cirka 1,2 miljoner löntagare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye