Lundhags/Brav Sweden AB

Lång jakt når sitt slut – här är den äldsta Lundhagskängan

Dela
Ända sedan starten 1932 har vi tillverkat kängor med målet att de ska hålla länge. Gärna en hel livstid. Men hur gammal är den äldsta Lundhagskängan egentligen? Ja, det var något vi blev nyfikna på, så i samband med att vi förra året fyllde 90 år, startade vi jakten på den äldsta Lundhagskängan. Äntligen, efter nästan ett års letande och cirka 100 inskickade bidrag, är vi glada och stolta över att kunna presentera den äldsta Lundhagskängan. I samband med invigningen av Lundhags Brand Store kl. 10 den 26 januari koras vinnaren Hans Gälldin från Sundsvall. Hans skänker sina 50 år gamla kängor som får en egen hylla i den nya butiken på Kungsgatan 33 i Stockholm.
Hans Gälldin och hans Lundhagskängor från 1972 som korades till Sveriges äldsta Lundhagskängor.Här på plats i Lundhags nyöppnade brand store  på Kungsgatan 33 i Stockholm
Hans Gälldin och hans Lundhagskängor från 1972 som korades till Sveriges äldsta Lundhagskängor.Här på plats i Lundhags nyöppnade brand store på Kungsgatan 33 i Stockholm

- Letandet har tagit sin lilla tid, och vi har fått in otroligt många spännande och fina berättelser om kängor som varit med om det ena äventyret efter det andra. Kängor som inte bara vandrat i skog, berg, fjäll och alper – utan även över generationer,  säger Caroline Karlström, marknadschef på Lundhags.

Vinnaren – 50-årig skidälskare

Känga från 1972, Hans Gälldin, Sundsvall.

Lundhags har ju en stor förkärlek för det svenska fjällandskapet, så visst känns det lite extra roligt att den äldsta kängan råkar vara en pjäxa. Den här modellen är anpassad för kabelbindning och har varit trogna följeslagare åt Hans Gälldin sedan 1972. Efter jämna 50 år fyller de fortfarande sin funktion, även om Hans medger att skidturerna inte blir fullt lika långa längre:

“1972 köpte jag skidpjäxor för min första tur i Jämtlandstriangeln. Valet föll på ett par Lundhagskängor anpassade för kabelbindning. Det var ett bra val. Under 70-talet använde jag kängorna under många turer i Jämtlandstriangeln och även flera långa snöbivackturer genom Sarek. 

Kängorna väcker många minnen. Som den gången vi avslutade en topptur med att skida utför hela Pårtejekna. 

50 år efter inköpet fyller kängorna fortfarande sin funktion. Även om skidturerna inte längre blir så långa. Men nån utflykt gör vi varje vinter. Och även bakom snöslungan gör kängorna bra nytta.“

- Det känns viktigt att skapa produkter som håller en livstid och som ger människor minnen för livet. För oss på Lundhags är just detta essensen av hållbarhet och en viktig motvikt mot överproduktion och fast fashion, säger Caroline Karlström, marknadschef på Lundhags.

Delad andraplats: Känga från 1973. Janne Hagelin

Köpte mina kängor på Brunnsviks cykelaffär i Motala 1973. Vet inte om dom då var en del av Intersport vilket dom var senare. Använde dom regelbundet nån gång varje vecka då jag var med i Motala scoutkår. Det enda som förändrades på dom var en mjuk kant av skumgummi i skaftets överkant som med tiden slets ut och togs bort. Men funkade bra ändå”


Delad andraplats: Känga från 1973. Åke Lagerwall

Samma år (1973) tillverkades detta par av modellen Jämtkängan, som köptes av Åke Lagerwall. Och som för några år sedan fick nya, välförtjänta Vibramsulor hos våra skomakare i Järpen:

“Mina äldsta kängor är från 1973. Jag köpte dem för att följa med en kamrat på vandring. Han berättade att detta var sista chansen att vandra från Ritsem till Sitasjaure innan de dämde sjön. När vi gick där beslutade Riksdagen om Ritsembygget. Nu behöver man inte vandra längre eftersom det finns en anläggningsväg från Ritsem förbi Autajaure upp till Sitasjauremagasinet. Så dessa kängor har gått en stig som inte längre finns. De hade tunna, smidiga sulor men de hade hårdnat och blivit glatta med åren så häromåret fick jag nya sulor påsatta. Jag använder dem fortfarande efter jämnt femtio år.”

- Jakten på den äldsta Lundhagskängan har verkligen varit ett äventyr i sig, och vi vill tacka alla er som skickat in och delat era historier med oss. Vi är oerhört glada över att få ta del av alla äventyr som våra kängor får vara med om, och all den kärlek de fått och fortsätter att få  från generation till generation, säger Caroline Karlström, marknadschef på Lundhags.

Lite Lundhagshistoria
Jonas Lundhag startade sitt skomakeri i Frösön i Jämtland 1932. Många av de första kunderna var skogsarbetare, ett tungt arbete som ofta gav upphov till ryggproblem. Jonas förstod att det krävdes kängor som höll för det tunga arbetet och som hade god uppbyggnad som stödde foten ordentligt för att därmed att minska belastningen på ryggen. Jonas öppnade en ryggpraktik i skomakeriet där han tillverkade hålfotsinlägg och andra hjälpmedel som skräddarsyddes för varje kund. Det som nuförtiden kallas ”boot-fitting”, ”Custom made” och ”hållbarhet” var en naturlig del av tillverkningen redan för 90 år sedan. 

En av Jonas Lundhags främsta innovationer är skalkängan som uppfanns på 50-talet. Det fanns ett behov av vattentäta kängor och genom att värma gummi i ugn uppstod cellgummit som än idag är den vattentäta nederdelen som fästs i kängans läderskaft. Tack vare Jonas Lundhags mission att tillverka kängor som håller en livstid har Lundhags livstidsgaranti på sina kängor. Varje år görs cirka 2000 reparationer av kängor som blir som nya och kan användas ytterligare i många år. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hans Gälldin och hans Lundhagskängor från 1972 som korades till Sveriges äldsta Lundhagskängor.Här på plats i Lundhags nyöppnade brand store  på Kungsgatan 33 i Stockholm
Hans Gälldin och hans Lundhagskängor från 1972 som korades till Sveriges äldsta Lundhagskängor.Här på plats i Lundhags nyöppnade brand store på Kungsgatan 33 i Stockholm
Ladda ned bild
Mats-Håkan Lundhag, ansvarig för skomakeriet i Järpen och Hans Gälldin, på plats i Lundhags nyöppnade brand store på Kungsgatan 33 i Stockholm
Mats-Håkan Lundhag, ansvarig för skomakeriet i Järpen och Hans Gälldin, på plats i Lundhags nyöppnade brand store på Kungsgatan 33 i Stockholm
Ladda ned bild
Hans Gälldins Lundhagskängor från 1972 på plats i Lundhags nyöppnade brand store på Kungsgatan 33 i Stockholm.
Hans Gälldins Lundhagskängor från 1972 på plats i Lundhags nyöppnade brand store på Kungsgatan 33 i Stockholm.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lundhags/Brav Sweden AB
Björnnäsbacken 15
115 42 Stockholm

http://lundhags.com

Om Lundhags
Lundhags grundades 1932 då Jonas Lundhag startade ett litet skomakeri på Frösön utanför Östersund. Jonas tillverkade tåliga kängor som skulle hålla en livstid - en ambition som leder oss än idag. Vi har fört Jonas arv vidare och tillverkar även kläder och ryggsäckar för vandring och friluftsliv samt långfärdsskridskor och turpjäxor. Vi vill bidra till en hållbar utveckling genom att inspirera människor att komma ut i naturen samt använda slitstarka produkter som håller länge och som kan lagas. Lundhags har skomakeri, butik och kontor i Järpen i Jämtland, butik i Insjön i Dalarna samt kontor i Fiskartorpet i Stockholm.  Lundhags ingår av BRAV-koncernen.www.brav.com. Mer om Lundhags www.lundhags.com

Följ Lundhags/Brav Sweden AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lundhags/Brav Sweden AB

Lundhags lanserar snabbtorkande guldjacka - guldpartiklar i dunet halverar torktiden4.11.2024 14:19:34 CET | Pressmeddelande

Lundhags lanserar dunjackan Padje Light Tech Down som har en halverad torktid jämfört med traditionella dunjackor. Genom att tillföra guldpartiklar till dunet så klibbar det inte ihop, vilket innebär att vattenmolekylerna kan avdunsta snabbare. Teknologin kallas ExpeDRY™ och kommer från företaget Allied Feathers. Jackan har dessutom mycket höga värmeegenskaper i förhållande till sin låga vikt och är lätt att packa ner i ryggsäcken. Dunet är RDS-certifierat och spårbart (TrackMyDown).

Nya ryggsäckar ökar säkerheten på isen18.10.2024 12:42:34 CEST | Pressmeddelande

Lundhags nya säkerhetssystem HARS™ (High Anchoring Rescue System) gör det enklare att rädda skridskoåkare som gått genom isen. Fästpunkten för räddningslinan/kastbandet har flyttats upp från ryggsäckens midjebälte till en säkerhetssele som går runt kroppen. Den högre fästpunkten i brösthöjd minskar risken för att fastna med ben eller midjebälte under isen. De nya skridskosäckarna Torne Ice Light 25 och Torne Ice 35 som lanseras under säsongen 24/25 är utrustade med HARS™.

Lundhags storsatsar på långfärdsskridskor - lanserar tre nya modeller säsongen 24/2517.10.2024 15:52:09 CEST | Pressmeddelande

Efter två års utvecklingsarbete lanserar nu Lundhags tre nya modeller av långfärdsskridskor inför vintersäsongen 2024/25. Torne Skate, Torne Vario och Torne BC är samtliga tillverkade i Sverige av svenskt stål och aluminium. Målet har varit att ytterligare förbättra åkupplevelsen för både nybörjare, motionärer och mer avancerade åkare. Skridskorna är utvecklade med en ny produktionsprocess som tillsammans med höga hållbarhets- och kvalitetskrav skapat en helt ny standard av skridskor från Lundhags.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye