Lång jakt når sitt slut – här är den äldsta Lundhagskängan
- Letandet har tagit sin lilla tid, och vi har fått in otroligt många spännande och fina berättelser om kängor som varit med om det ena äventyret efter det andra. Kängor som inte bara vandrat i skog, berg, fjäll och alper – utan även över generationer, säger Caroline Karlström, marknadschef på Lundhags.
Vinnaren – 50-årig skidälskare
Känga från 1972, Hans Gälldin, Sundsvall.
Lundhags har ju en stor förkärlek för det svenska fjällandskapet, så visst känns det lite extra roligt att den äldsta kängan råkar vara en pjäxa. Den här modellen är anpassad för kabelbindning och har varit trogna följeslagare åt Hans Gälldin sedan 1972. Efter jämna 50 år fyller de fortfarande sin funktion, även om Hans medger att skidturerna inte blir fullt lika långa längre:
“1972 köpte jag skidpjäxor för min första tur i Jämtlandstriangeln. Valet föll på ett par Lundhagskängor anpassade för kabelbindning. Det var ett bra val. Under 70-talet använde jag kängorna under många turer i Jämtlandstriangeln och även flera långa snöbivackturer genom Sarek.
Kängorna väcker många minnen. Som den gången vi avslutade en topptur med att skida utför hela Pårtejekna.
50 år efter inköpet fyller kängorna fortfarande sin funktion. Även om skidturerna inte längre blir så långa. Men nån utflykt gör vi varje vinter. Och även bakom snöslungan gör kängorna bra nytta.“
- Det känns viktigt att skapa produkter som håller en livstid och som ger människor minnen för livet. För oss på Lundhags är just detta essensen av hållbarhet och en viktig motvikt mot överproduktion och fast fashion, säger Caroline Karlström, marknadschef på Lundhags.
Delad andraplats: Känga från 1973. Janne Hagelin
”Köpte mina kängor på Brunnsviks cykelaffär i Motala 1973. Vet inte om dom då var en del av Intersport vilket dom var senare. Använde dom regelbundet nån gång varje vecka då jag var med i Motala scoutkår. Det enda som förändrades på dom var en mjuk kant av skumgummi i skaftets överkant som med tiden slets ut och togs bort. Men funkade bra ändå”
Delad andraplats: Känga från 1973. Åke Lagerwall
Samma år (1973) tillverkades detta par av modellen Jämtkängan, som köptes av Åke Lagerwall. Och som för några år sedan fick nya, välförtjänta Vibramsulor hos våra skomakare i Järpen:
“Mina äldsta kängor är från 1973. Jag köpte dem för att följa med en kamrat på vandring. Han berättade att detta var sista chansen att vandra från Ritsem till Sitasjaure innan de dämde sjön. När vi gick där beslutade Riksdagen om Ritsembygget. Nu behöver man inte vandra längre eftersom det finns en anläggningsväg från Ritsem förbi Autajaure upp till Sitasjauremagasinet. Så dessa kängor har gått en stig som inte längre finns. De hade tunna, smidiga sulor men de hade hårdnat och blivit glatta med åren så häromåret fick jag nya sulor påsatta. Jag använder dem fortfarande efter jämnt femtio år.”
- Jakten på den äldsta Lundhagskängan har verkligen varit ett äventyr i sig, och vi vill tacka alla er som skickat in och delat era historier med oss. Vi är oerhört glada över att få ta del av alla äventyr som våra kängor får vara med om, och all den kärlek de fått och fortsätter att få från generation till generation, säger Caroline Karlström, marknadschef på Lundhags.
Lite Lundhagshistoria
Jonas Lundhag startade sitt skomakeri i Frösön i Jämtland 1932. Många av de första kunderna var skogsarbetare, ett tungt arbete som ofta gav upphov till ryggproblem. Jonas förstod att det krävdes kängor som höll för det tunga arbetet och som hade god uppbyggnad som stödde foten ordentligt för att därmed att minska belastningen på ryggen. Jonas öppnade en ryggpraktik i skomakeriet där han tillverkade hålfotsinlägg och andra hjälpmedel som skräddarsyddes för varje kund. Det som nuförtiden kallas ”boot-fitting”, ”Custom made” och ”hållbarhet” var en naturlig del av tillverkningen redan för 90 år sedan.
En av Jonas Lundhags främsta innovationer är skalkängan som uppfanns på 50-talet. Det fanns ett behov av vattentäta kängor och genom att värma gummi i ugn uppstod cellgummit som än idag är den vattentäta nederdelen som fästs i kängans läderskaft. Tack vare Jonas Lundhags mission att tillverka kängor som håller en livstid har Lundhags livstidsgaranti på sina kängor. Varje år görs cirka 2000 reparationer av kängor som blir som nya och kan användas ytterligare i många år.
Nyckelord
Kontakter
Caroline KarlströmKommunikations- och marknadschef, Lundhags
Tel:+46767774020caroline.karlstrom@brav.comBilder
Länkar
Om
Om Lundhags
Lundhags grundades 1932 då Jonas Lundhag startade ett litet skomakeri på Frösön utanför Östersund. Jonas tillverkade tåliga kängor som skulle hålla en livstid - en ambition som leder oss än idag. Vi har fört Jonas arv vidare och tillverkar även kläder och ryggsäckar för vandring och friluftsliv samt långfärdsskridskor och turpjäxor. Vi vill bidra till en hållbar utveckling genom att inspirera människor att komma ut i naturen samt använda slitstarka produkter som håller länge och som kan lagas. Lundhags har skomakeri, butik och kontor i Järpen i Jämtland, butik i Insjön i Dalarna samt kontor i Fiskartorpet i Stockholm. Lundhags ingår av BRAV-koncernen.www.brav.com. Mer om Lundhags www.lundhags.com
Följ Lundhags/Brav Sweden AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lundhags/Brav Sweden AB
Lundhags presenterar vårens och sommarens nyheter 202428.3.2024 11:07:36 CET | Pressmeddelande
Vårens och sommarsäsongens Lundhagsnyheter bjuder på mångsidiga mellanlager, stretchiga byxor och tights för vandring samt uppdaterade färger på några tidlösa klassiker. Under 2024 är det ett stort fokus på att göra naturupplevelsen så hållbar och bekväm som möjligt med lätta och stretchiga material.
Lundhags produkter i extremtest - 1000 mil genom Europa26.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Lundhags stödjer Linda Åkerbergs nästa äventyr ”Expedition Europa”. En tusenmila expedition som startade den 24 februari från Europas nordligaste punkt, Knivsskjellodden på Nordkap. Om drygt 10 månader planerar Linda att nå slutdestinationen Tarifa vid Gibraltar, Europas sydligaste punkt. Under expeditionen testas och utvärderas Lundhags produkter.
Espen Falck Engelstad steps down as CEO of Brav, Erik Sønsterud Appointed Interim CEO18.12.2023 14:33:31 CET | Press Release
Espen Falck Engelstad, Chief Executive Officer of Brav, steps down. “The Board of Directors and Ferd as owner would like to thank Espen for his important contributions during the past four years. Espen has played an important role in the development of the company and has led the company through challenging times. We wish Espen all the best in his future endeavors”, comments Gustaf Öhrn, Chairman of Brav. The Board of Director has appointed Erik Gunset Sønsterud (56) as Interim CEO of Brav effective immediately. Erik has extensive experience from various CEO and CFO roles. Erik has a Master’s degree in economics from BI Norwegian Business School and credentials as a Certified Public Accountant from the Norwegian School of Economics (NHH). “The Board is very satisfied with the recruitment of Erik Sønsterud as Interim CEO. We believe he is the right person to lead Brav until a permanent solution is in place”, comments Gustaf Öhrn, Chairman of Brav. "I look forward to taking on the role a
Lundhags öppnar secondhandbutik på Tradera9.11.2023 10:56:39 CET | Pressmeddelande
Så här inför Black Friday inleder Lundhags ett samarbete med Tradera och öppnar en egen butik på handelsplatsen. Genom samarbetet vill man utveckla sitt eget secondhanderbjudande och samtidigt främja en mer hållbar och cirkulär livsstil. Förutom att erbjuda egna begagnade produkter ger Lundhags även allmänheten möjlighet att kostnadsfritt* sälja sina Lundhagsprodukter i butiken, som öppnar 9 november.
Lundhags lanserar cirkulära dunjackor6.9.2023 12:32:51 CEST | Pressmeddelande
Lundhags lanserar hösten/vintern 2023 en komplett kollektion av dunjackor, samtliga med 100 procent återvunnet dun. Med exceptionella värmeegenskaper i förhållande till vikt samt passformer för ett aktivt friluftsliv såsom vandring & turskidåkning erbjuder Lundhags dunjackor för ett brett användningsområde. Kollektionen består av tre modeller med olika egenskaper, passformer och funktion; Fulu Down Jacket, Tived Down Jacket och Stockholm Down Parka.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum