Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Historiskt VM i Östersund

Dela
Efter att sista tävlingsdagen är genomförd av Para-VM i Östersund kan det konstateras att världsmästerskapen blir historiska.
Representanter från IBU och FIS i Östersund under para-VM
Representanter från IBU och FIS i Östersund under para-VM

Redan 2016 genomfördes en workshop i Östersund där ett stort antal nationella paralympiska kommittéer och förbund deltog och signerade den så kallade ”Östersunds Deklarationen”. En överenskommelse gällande åtgärder man ansåg behövdes för att stärka vinteridrotten och bidra till ökad rekrytering, fler deltagande idrottare och bättre resultat inom paraidrotten.

Evenemang är en viktig katalysator för att väcka intresse, öka kunskap och fortsätta utvecklas.

- Det har varit en otrolig VM-vecka. Ett av de stora målen med att stå värd för två VM i längd och skidskytte har förstås varit att skapa excellenta förutsättningar för våra toppidrottare, så att de har de bästa möjligheterna att prestera på topp. Att få medialt genomslag har också varit mycket viktigt för att öka kunskapen om vinterparasporten och inte minst lyfta fram våra fantastiska förebilder för framtida generationer. Och jag bedömer att vi lyckats riktigt väl. Vi kan till exempel redan nu konstatera ökad aktivitet på vår rekryteringssida, vilket är mycket roligt. Vi har också fått fina omdömen av de tävlande från 18 olika länder och av de som besökt oss. Med hjälp av fantastiska TV-bilder och stor medial uppmärksamhet har vi tagit ett historiskt kliv i parasportens utveckling. Det återstår fortfarande mycket arbete och på sätt och vis är VM startskottet. Nu handlar det om att ta vara på detta och att bygga vidare, både i Sverige och internationellt. Dessutom får vi inte glömma de fantastiska sportsliga resultaten, det är Sveriges bästa VM på över 20 år, säger en nöjd Bo Sköld, generalsekreterare i Parasport Sverige.

VM har också varit en arena för givande diskussioner mellan näringsliv, politiken, forskningen och andra berörda aktörer.

- Fortsatt inkludering, ökad tillgänglighet och gemensam utveckling är viktiga frågor som berör hela samhället. Parasporten kan inte göra allt, men vi är en viktig aktör och möjliggörare för idrotten, för hälsa och ökat välmående. Under VM har vi som organisation tagit chansen att i olika forum lyfta fram vad vi kan göra, genom att förmedla kompetens, ge praktiska exempel och inspirera olika aktörer. Men vi har också varit tydliga med vad vi inte kan göra eller kan ta ansvar för, där till exempel politiken, näringsliv och forskning aktivt behöver bidra för att öka tillgänglighet, öka kunskap och resurser för en gemensam fortsatt inkluderingsresa. Det gensvar vi har fått från dessa möten och aktiviteter har varit mycket positiva, vilket känns bra för fortsatt utveckling av parasporten i Sverige, säger Bo Sköld.

Historiskt internationellt samarbete mellan de internationella förbunden
Para Nordic Skiing World Championship 2023, VM i längd och skidskytte i Östersund organiseras för första gången av både Internationella Skid- och Snowboard Förbundet (FIS) och Internationella Skidskytte Förbundet (IBU). Internationella Paralympiska Kommittén lämnade i juli 2022 över ansvaret för vinteridrotterna till FIS och IBU. Det har förstås inneburit att man på mycket kort tid har fått finna helt nya former och strukturer för samarbete för att kunna stå som internationellt ansvariga för genomförande av två VM. I sin tur har det också inneburit att Parasport Sverige fått mycket kort om tid för att ta ansvar för att lokalt arrangera VM.

- Det har nog varit utmanande för FIS och IBU att snabbt finna former, ansvar och rutiner för samarbete inför VM. Det som har varit mycket positivt och se är den samverkan som har skett mellan FIS och IBU på plats här i Östersund. Den samverkan bådar gott för framtida utveckling av vinterparasporten. För Parasport Sverige som lokal organisatör, så kan man nog summera det hela till, att vi har lyckats mycket väl med att göra det omöjliga möjligt. Det har vi gjort på grund av fantastisk personal, förtroendevalda, starkt stöd av lokala skid- och skidskytteklubbar, funktionärer, Östersunds kommun, partners och ett positivt stöd medialt, avslutar Bo Sköld.

VM i Östersund blev ett lägligt tillfälle för FIS- och IBU-representanter att träffas för en första workshop. FIS-teamet under ledning av FIS:s vice generalsekreterare Niklas Carlsson och IBU:s team under ledning av IBU:s generalsekreterare Max Cobb diskuterade en gemensam strategi för att öka och utveckla para längd och särskilt para skidskytte, framöver. IBU ansvarar för skidskytte, men den dagliga tävlingsverksamheten sköts av FIS enligt ett samarbetsavtal som ingår i det övergripande programmet för vinteridrotterna.

Diskussionsämnena omfattade styrning, organisering av evenemang och tävlingar, utveckling och utbildningsmöjligheter samt aktuella forskningsprojekt inom para skidåkning.

- Det var ett utmärkt tillfälle att återknyta kontakten med IBU i Östersund och att utnyttja denna möjlighet att diskutera framtiden för para längd, särskilt para skidskytte. Jag är övertygad om att para längd och skidskytte är i rätt händer och kommer att utvecklas ytterligare av de två organisationerna, kommenterade Niklas Carlsson på FIS:s vägnar.

- Det var ett mycket konstruktivt besök på VM. Vi tog tillfället i akt att ha ett möte med de viktigaste ledarna för para skidåkning för att börja kartlägga vår framtid tillsammans. Detta samarbete var energigivande och diskussionerna med idrottare och tränare avrundade ett fantastiskt besök", tillade Max Cobb.

Både FIS och IBU har stor sakkunskap inom sina respektive discipliner och har som mål att samarbeta för att lyfta para skidåkning till nästa nivå genom att tillhandahålla en förbättrad plattform för att visa upp de fantastiska idrottsprestationerna för en global publik, öka allmänhetens medvetenhet och öka antalet deltagare på alla nivåer.

FIS och IBU arbetsgrupp för para skidåkning kommer att träffas regelbundet under de kommande månaderna för att ytterligare definiera de viktigaste fokusområdena.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Representanter från IBU och FIS i Östersund under para-VM
Representanter från IBU och FIS i Östersund under para-VM
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Den 20-29 januari 2023 gör världens främsta paraidrottare upp om medaljerna när VM i skidskytte och längdskidåkning avgörs i Östersund.
200 idrottare och ledare från 19 länder deltar i mästerskapen som hålls på Östersunds skidstadion.

Mästerskapen arrangeras av Svenska Parasportförbundet i samarbete med Internationella Skid- och snowboardförbundet (FIS) och Internationella Skidskytteförbundet (IBU).

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Parasporten och Önas Prince vinnare när Paralympiatravet avgjordes4.5.2024 19:08:40 CEST | Pressmeddelande

På lördagen avgjordes Paralympiatravets final på Åby. I samband med loppet stod det klart att årets ekonomiska stöd från ATG® till parasporten blir 2 342 294 kronor. – Paralympiatravet är ett viktigt nav i samarbetet mellan ATG och Parasport Sverige och det känns fantastiskt roligt och betydelsefullt att kunna göra detta tillsammans. Ett sådant här bidrag betyder oerhört mycket och skapar möjligheter för våra paralympier att lyckas i kommande spel, säger Bo Sköld, generalsekreterare för Sveriges Paralympiska Kommitté. Samarbetet mellan ATG och Parasport Sverige startade redan 1995. – För mig har vårt samarbete med parasporten utvecklats på ett utomordentligt sätt, inte minst dom senaste åren med Paralympiatravet och vår roll som producent och presentatör av Svenska Parasportgalan. Vi hoppas att uppmärksamheten gör att fler upptäcker parasporten samtidigt som vi vet att vårt ekonomiska stöd ger våra fantastiska idrottare bättre förutsättningar inför Paralympics, säger ATG:s vd Hasse Lor

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye