Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Historisk VM-succé för Sverige på hemmaplan

Dela
Det svenska landslaget i längdskidor och skidskytte har under veckans världsmästerskap på hemmaplan i Östersund skrivit historia. Med fyra medaljer, varav två guld, är det Sveriges bästa VM på över 20 år. "Allt jag kunde hoppas på och bättre därtill", säger Zebastian Modin efter VM-succén.
Zebastian Modin och Daniel Rickardsson. Foto: Anton Lernstål/Parasport Sverige
Zebastian Modin och Daniel Rickardsson. Foto: Anton Lernstål/Parasport Sverige

Fredagen den 20 januari invigdes para-VM med en färgsprakande show under en stjärnklar Östersundhimmel i tonerna av Chris Kläffords ”Imagine”. Tio dagar senare summeras ett världsmästerskap inskrivet i historieböckerna. 

Det svenska landslaget skulle komma att bestå av VM-debutanterna Ellen Westerlund 16 år från Örnsköldsvik, Louise Perottosdotter 25 år från Lima och så Sveriges främste genom tiderna, Zebastian Modin 28 år från Östersund. 

Modins sensationella medaljsuccé

Förhoppningarna på hemmasonen var höga inför mästerskapet men att Modin tillsammans med guiden Daniel Rickardsson skulle ta totalt fyra VM-medaljer, varav två guld, trodde ingen. 

– Det blev allt jag kunde hoppas på och lite därtill. Fyra medaljer och två guld, jag är jättenöjd, säger Modin efter den avslutande stafetten. 

De båda gulden över 18 kilometer klassiskt och 10 kilometer fristil slår högt men duon vill nästan ranka bronset och silvret i skidskytte högre.

– Det var en sådan bonus med skidskyttemedaljerna, jag tycker det är väldigt kul men trodde inte att vi hade den kapaciteten i oss, säger Modin innan Rickardsson fortsätter: 

– Även om det inte blev guld i skidskytte var det något extra, jag tycker nog att de medaljerna slår lite högre. 

"Det har varit som en dröm"

För Ellen Westerlund och Louise Perottosdotter blev VM-veckan en viktig erfarenhet inför kommande mästerskap. 16-åriga Ellen imponerade stort under sprinten där hon tog sig till semifinal. 

– Det har varit som en dröm att vara med och tävla på ett VM på hemmaplan. Jag är bara 16 år, det är så mäktigt, säger Ellen. 

Vad tar du med dig från mästerskapet? 
– Jag tar med mig att jag behöver bli bättre utför men också ett större självförtroende i att jag är bra på att åka skidor. Nu är jag extremt motiverad på kommande mästerskap och jag ser fram emot mitt stora mål som blir Paralympics 2026. 

Svenska medaljer 

Namn

Distans

Guld

Silver

Brons

Zebastian Modin

Skidskytte 7,5 km

 

Silver

 

Zebastian Modin

Längdskidor 18 km klassiskt

Guld

 

 

Zebastian Modin

Skidskytte 10 km 

 

 

Brons

Zebastian Modin

Längdskidor 10 fristil 

Guld

 

 

Genombrott för parasporten 

Utöver svenska framgångar i spåret har mästerskapet satt stort avtryck även utanför tävlingsarenan. För första gången någonsin har Internationella Skid- och Snowboard Förbundet (FIS) och Internationella Skidskytte Förbundet (IBU) arrangerat ett världsmästerskap tillsammans efter att ha tagit över ansvaret för vinteridrotterna från Internationella Paralympiska Kommittén i juli 2022. 

Därtill har mästerskapet i Östersund direktsänds i över 15 länder vilket är ett stort genombrott för parasporten, både i Sverige och internationellt. 

– Vi har också fått väldigt fina omdömen av de tävlande från 18 olika länder och av de som besökt oss. Med hjälp av fantastiska TV-sändningar och stor medial uppmärksamhet har vi tagit ett historiskt kliv i parasportens utveckling. Det återstår fortfarande mycket arbete och på sätt och vis är VM startskottet. Nu handlar det om att ta vara på detta och att bygga vidare, både i Sverige och internationellt, säger Bo Sköld, generalsekreterare för Parasport Sverige.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Zebastian Modin och Daniel Rickardsson. Foto: Anton Lernstål/Parasport Sverige
Zebastian Modin och Daniel Rickardsson. Foto: Anton Lernstål/Parasport Sverige
Ladda ned bild
Ellen Westerlund. Foto: Anton Lernstål/Parasport Sverige
Ellen Westerlund. Foto: Anton Lernstål/Parasport Sverige
Ladda ned bild
Louise Perottosdotter. Foto: Anton Lernstål/Parasport Sverige
Louise Perottosdotter. Foto: Anton Lernstål/Parasport Sverige
Ladda ned bild

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Parasport Sverige har rollen som både Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté och är ett av 72 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 13 idrotter. 

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

2 av 3 paralympier funderar på att sluta – lever på existensminimum20.5.2024 13:57:55 CEST | Pressmeddelande

Två av tre svenska paralympier funderar på att avsluta sina idrottskarriärer på grund av att den ekonomiska situationen inte är hållbar. Det visar en färsk undersökning från Sveriges Paralympiska Kommitté som släpps idag, med 100 dagar kvar till Paralympics i Paris. För att få ekonomin att gå ihop arbetar 80 % av de tillfrågade vid sidan av sin idrottskarriär, ofta på heltid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye