Svenska institutet för standarder, SIS

Stort intresse för lera som byggmaterial

Dela
Svenska institutet för standarder (SIS) och White Arkitekter vill följa Tysklands exempel och etablera obränd lera som byggmaterial i Sverige. I dag samlas därför ett flertal aktörer från byggbranschen, akademin och myndigheter för ett uppstartsmöte om planerna på att ta fram nationella standarder som kan bidra till att minska byggbranschens utsläpp av växthusgaser.

– Det är viktigt att utvärdera hur nya byggmaterial kan bidra till att begränsa byggsektorns utsläpp. Obränd lera är ett material som är möjligt att tillverka, använda och förändra med ett lågt energi- och resursuttag, säger Marja Lundgren, hållbarhetsspecialist på White Arkitekter, som tillsammans med kollegan Johan Jönsson är initiativtagare till standardutvecklingen.   

Byggsektorn står idag för en femtedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Obränd lera kan fungera som alternativt bindemedel i puts, skivmaterial eller bärande konstruktioner. Leran är också enkel att demontera och återbruka samt har flera positiva egenskaper för hälsan genom fuktbuffring och minskat ventilationsbehov.

– I Sverige är det idag endast ett fåtal mikroföretag som använder materialet lera och det saknas aktörer som kan ta sig an större jobb. Med en standard kan tillämpningen spridas och möjliggöra en direkt och påtaglig minskning av klimatpåverkan från byggmaterial, säger Johan Jönsson, hållbarhetsspecialist på White Arkitekter.

Nationella standarder för obränd lera som byggmaterial finns redan i ett antal länder, och används i byggen av större skala i bland annat Tyskland och Österrike.

– Första steget är att ta fram en standard för obränd lera som putsmaterial. Därefter finns planer på att även standardisera andra användningsområden. Intresset är stort och över 80 deltagare har redan anmält sig till det första intressentmötet, säger Tobias Lundgren, projektledare på SIS.

För mer information:

Tobias Lundgren
Projektledare, Svenska institutet för standarder (SIS)
Telefon: 08 555 521 35
tobias.lundgren@sis.se

Johan Jönsson
Hållbarhetsspecialist, White Arkitekter
Telefon: 08 402 25 64
johan.jonsson@white.se

Marja Lundgren
Hållbarhetsspecialist, White Arkitekter
Telefon: 08 402 25 99
marja.lundgren@white.se

Anne Rådestad
Pressansvarig, Svenska institutet för standarder (SIS)
Telefon: 0704 269 862
anne.radestad@sis.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Svenska institutet för standarder släpper kampanj om hur kaotisk vardagen skulle bli utan standarder30.10.2023 08:21:52 CET | Pressmeddelande

Tänk dig en verklighet där du måste plocka fram olika betalkort i varje butik, tågen står still på grund av att rälsen är bredare än hjulen, och varje spolning på toaletten leder till översvämning. I en värld utan standarder skulle många vardagliga situationer snabbt bli kaotiska. I en kommunikationskampanj lyfter Svenska institutet för standarder, SIS, fram en del av vår vardag som är osynlig för de flesta, för att belysa den avgörande roll standarder har i vår omgivning.

Hammerglass AB vinner Standardiseringspriset för arbetet med säkerhetsglas som ska förhindra arbetsolyckor med entreprenadmaskiner13.10.2023 17:43:30 CEST | Pressmeddelande

I dag, i anslutning till World Standards Day, presenterades vinnaren av Standardiseringspriset, en ny årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle. Det blev företaget Hammerglass AB som utsågs till vinnare av priset, bland annat för hur de framgångsrikt använder standardiseringen för att nå ut med sin produkt och därmed göra arbetet i entreprenadmaskiner säkrare och förhindra olyckor.

Nytt samarbete för att stödja kvalitetsinfrastrukturen i Ukraina6.10.2023 09:17:30 CEST | Pressmeddelande

Swedac och Svenska institutet för standarder, SIS, har slutit ett fyraårigt avtal med Sida för att stötta Ukraina i att upprätthålla kvalitet och säkerhet i produkter och tjänster under kriget. Projektet kommer också att stötta en hållbar återuppbyggnad av Ukraina och processen att bli medlem i EU. Avtalet omfattar kvalitetsinfrastrukturens fyra verktyg: Standardisering, reglerad mätteknik, ackreditering och marknadskontroll.

Samhällsnytta gemensam nämnare för finalisterna till nyinstiftat pris3.10.2023 08:40:55 CEST | Pressmeddelande

Standardiseringspriset är en ny årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle. Bland de nominerade har juryn valt ut tre finalister: Sveriges konsumenter, Hammerglass AB och Noaq Flood Protection AB, tre helt olika organisationer som alla har gemensamt att de bidragit till samhällsnytta genom standardisering. Vinnaren av Standardiseringspriset offentliggörs fredagen den 13 oktober, i anslutning till World Standards Day.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum