Ny webbplats stödjer användning av samiska i Örnsköldsvik

Institutet för språk och folkminnen (Isof) har ett omfattande arkivmaterial med samiskt perspektiv i sina samlingar. Ur samlingarna lyfts nu minnen från gångna tider för att användas lokalt i Örnsköldsviks kommun. Genom samarbete med Orrestaare Saemien Sibrie (Örnsköldsviks sameförening) och Örnsköldsviks kommuns minoritetssamordnare, bibliotek samt museum och konsthall lanserar Isof webbsidan ”Det samiska i Örnsköldsvik”.
– Berättelser och ett urval av inspelningar som skildrar samiska språk och folkminnen tillgängliggörs samlat för att bidra till det viktiga språkarbete med fokus på samiska som genomförs i Örnsköldsviks kommun, som del i det samiska förvaltningsområdet, säger Marlene Hugoson, forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen.
På webbsidan ”Det samiska i Örnsköldsvik” kan personer med samiskt påbrå och andra intresserade lyssna på samiska inspelningar, läsa nedtecknade sägner från områden längs Sagavägen. Där finns även foton, filmer och föremål ur Örnsköldsviks museum och konsthalls samiska samlingar.
– Jag hoppas och tror att webbsidan med det samlade arkivmaterialet kommer att bidra till att fler i Örnsköldsvik känner glädje och finner inspiration i sitt arbete för att återta, utveckla och använda samiska, säger Harriet Kuoppa, minoritetssamordnare Örnsköldsviks kommun.
Den nya webbsidan på Institutet för språk och folkminnens hemsida kommer att finnas tillgänglig från 6 februari på följande webbadress: isof.se/ornskoldsvik (OBS. sidan aktiveras alltså inte före det datumet)
Media hälsas välkomna till lansering av den nya webben
Tid: Måndag 6 februari, kl 12:00-15:00
Plats: Arkenbiblioteket, Lasarettsgatan 5, Örnsköldsvik
Program: Nationaldagsfirande med webblansering. Forskningsarkivarie Marlene Hugoson och ljudtekniker Eleonor Karman vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala berättar om institutets folkminnessamlingar och arbetet med att ta fram en lyssningssida för att stödja användningen av samiska, till exempel genom språkbad för sydsamiska och nordsamiska. Marlene Hugoson och Eleonor Karman kommer att finnas på plats efter lanseringen för den som vill ställa frågor och göra egna sökningar i arkivsamlingarna.
Nyckelord
Kontakter
Harriet Kuoppa, minoritetssamordnare Örnsköldsviks kommun, 072-210 63 94, harriet.kuoppa@ornskoldsvik.se
Marlene Hugoson, Institutet för språk och folkminnen, 073-558 60 54, marlene.hugoson@isof.se
Carina Pulpur, Orrestaare Saemien Sibrie (Örnsköldsviks sameförening) 070-526 55 68
Bilder

Länkar
Om
Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.
Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.
Följ Örnsköldsviks Kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun
Information från kommunstyrelsen 6 maj6.5.2025 15:56:53 CEST | Pressmeddelande
Gårdsförsäljning och torghandel, utveckling av besöksmål och arbetstidsmått inom vård och omsorg var några av de frågor som fanns på agendan vid kommunstyrelsens sammanträde 6 maj.
Nya symboler för nationella minoritetsspråk med skogsfinskt perspektiv29.4.2025 07:25:00 CEST | Pressmeddelande
Känslan av inkludering ska öka när det sverigefinska perspektivet breddas med skogsfinskt perspektiv och ges plats bland kommunens symboler för de fem nationella minoritetsspråken. Tidigare åtta symboler har nu blivit nio.
Örnsköldsvik toppar servicemätning bland företag23.4.2025 09:05:59 CEST | Pressmeddelande
Idag 23 april presenterade Sveriges kommuner och regioner (SKR) senaste resultatet i den löpande undersökning Öppna jämförelser Insikt, som mäter företagens nöjd kund-index (NKI). Med det sammanslagna NKI-värdet 82 toppar Örnsköldsviks kommun i kategorin kommuner med fler än 40 000 invånare.
Kommunen lanserar fler symboler för Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk16.4.2025 07:30:09 CEST | Pressinbjudan
Media hälsas välkomna 5 maj när Örnsköldsviks kommun lanserar uppdaterade symboler för Sveriges nationella minoriteter och till dem kopplade minoritesspråk. Nu synliggörs även det skogsfinska perspektivet.
Information från kommunstyrelsen 8 april8.4.2025 16:45:06 CEST | Pressmeddelande
Ny bussdepå, externa aktörers exploateringsplaner, nya taxor och tillsyn över vattenskyddsområden var några av många ärenden på kommunstyrelsen sammanträde 8 april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum