Tyska Turistbyrån

Karnevalstider i Tyskland - när fastan blir en fest

Dela
Redan i november börjar den tyska karnevalen, som kulminerar med avancerade processioner och fester i februari, lagom till att fastan inför påsk ska inledas. Perioden kallas med rätta för den 5:e säsongen, eftersom tyskarna firar tiden innan fastlagen ordentligt. En annorlunda upplevelse och alla som vill kan delta.
Förklädnaden kan vara både enkel och avancerad © Gettyimages/MaBu Pictures
Förklädnaden kan vara både enkel och avancerad © Gettyimages/MaBu Pictures

Du behöver inte resa till Rio för att uppleva färgglada och festliga karnevalståg. Det räcker med en tur till Tyskland, för tyskarna älskar karneval och firar fastlagen med fester, upptåg och tillställningar.

- Många förknippar karneval med Brasilien, men det är en riktigt stor händelse i Tyskland. Så stor att tyskarna faktiskt kallar perioden för 'den 5:e säsongen', och det med all rätt, för det är en riktig fest på många orter under den perioden, säger turistchef Iris Müller från Tyska Turistbyrån.

Festligheterna börjar redan i november och pågår fram till påsk. Traditionerna kan variera från stad till stad, men festliga processioner och folkfester är gemensamma nämnare. Ordet 'karneval' tros komma från latinets 'carne vale', som betyder 'farväl till köttet', och syftar på den kommande fastan. Traditionellt sett var det en kristen högtid som firades innan fastan började, precis som vi känner det från fettisdagen.

Kvinnorna tar makten

Karnevalsäsongen börjar den 11.11. kl 11. Det finns flera förklaringar till varför det är just den dagen som sätter i gång festligheterna. En av dem säger att det brukade vara en fasta före jul, medan en annan säger att siffrorna på medeltiden förknippades med de illvilliga som inte kunde hålla de tio budorden, och gycklaren förknippas då också med karnevalen. Dagen är också uppkallad efter biskop Martin av Tours, som begravdes detta datum år 397. Det var hans helgondag i katolsk tid, men det är även stilleståndsdagen som avslutade första världskriget 1918. Det finns helt enkelt många anledningar att fira.

Den egentliga karnevalsäsongen börjar först efter nyår med en rad årsdagar. Den första är 'Weiberfastnacht', som kan översättas som 'kvinnokarneval'. Det är torsdagen före fastan, och i år infaller dagen den 16 februari. Traditionen är särskilt utbredd i den södra och mellersta delen av Tyskland och har sitt ursprung för nästan 200 år sedan i staden Beuel, där tvätterskorna vägrade sortera mäns tvätt. Idag klär kvinnorna ut sig och går i processioner och klipper av de förbipasserande männens slipsar, som en symbol för att de tar makten. I gengäld får den ”amputerade” en puss på kinden. På många ställen, t.ex. i Düsseldorf "stormar" kvinnorna rådhuset och skär av makthavarnas slipsar.

Fastlagssöndag, rosenmåndag och askonsdag

Fredag, lördag och söndag (fastlagssöndagen) är karnevalsdagar, ofta med olika teman. Festligheterna kulminerar på Rosenmontag (Rosenmåndagen), då de stora paraderna och processionerna äger rum. I år är det den 20 februari. Musiker, dansare i fantasifulla kostymer och festligt dekorerade vagnar kör genom gatorna och kastar konfetti och godis till barnen.

Processionen i Köln är den äldsta och största i Tyskland. Paraden sträcker sig över åtta kilometer och är en händelse som lockar över 1,5 miljoner människor. Festen avslutas på Aschermittwoch (Askonsdagen), med den traditionella fiskmåltiden, som många av stadens restauranger serverar, för att komma i form igen. Bland Münchens invånare är det tradition att gå till Fischbrunnen på Marienplatz på askonsdagen och tvätta sina plånböcker i den, för att de alltid ska vara välfyllda.

Kärt barn har många namn - och i många orter

Många hittar också till karnevalen i den lilla staden Aachen i Nordrhein-Westfalen. Trots stadens ringa storlek lockar karnevalen 300 000 besökare årligen. Staden har också en speciell procession för barn som äger rum på fastlagssöndagen, som just här kallas Tulpansöndag, men kan på andra heta tex Kappesonntag eller Orchideensonntag, beroende på hur dagen firas. Vanligtvis är denna dag tillägnad barn-karnevalståget.

Karnevalen i Düsseldorf är landets näst största. En miljon besökare kommer för att festa, och festen börjar när Hoppeditz vaknar, vanligtvis den 11.11 klockan 11.11. Hoppeditz är en gycklarkaraktär, som spelas av en välkänd karnevalskonstnär, och festligheterna slutar på askonsdagen, när Hoppeditz, i form av en marionettdocka, under stort farväl kremeras i trädgården vid stadsmuseet och symboliskt begravs.

Karnevalen i Nürnberg är något mindre än de i Köln och Düsseldorf, men på fastlagssöndagen deltar 100 000 människor i stadens karnevalståg. Kortegen består av 50 vagnar och på måndagen är det kortege för de yngsta karnevalsgästerna.

Gycklarna spelar en viktig roll vid karnevalen i Mainz. Festligheterna börjar den 11.11. klockan 11.11 på Schillerplatz, där dårarnas galna lagar läses upp från balkongen på Osteiner Hof med medverkan av tusentals dårar. Festen kulminerar på rosenmåndagen, då stadskärnan förvandlas till ett färgglatt hav av människor och avslutas på tisdagen med ett tåg av cabrioleter med de mest fantasifulla huvuddekorationer på de som sitter i bilarna.

I Würzburg, i Bayern, används gator och gränder för ett festligt karnevalsfirande. Under karnevalsveckan är det hela tre processioner i staden, varav en är för barn. Den största processionen äger rum på söndagen, då 70 000 människor dansar, sjunger och marscherar genom gatorna i ett långt tåg.

Besöker du den nordtyska staden Marne under karnevalsveckan blir det svårt att undvika att ta med dig godis hem. Hela fyra ton godis slängs från de 30 vagnarna som deltar i kortegen, till de 20 000 åskådare som står bredvid. Staden har firat karnevalen i storslagen stil sedan 1978 och efter processionen fortsätter festen i stadens barer, restauranger och i tälten vid kyrkan.

Utöver de nämnda karnevalerna finns det ett stort antal lokala festivaler och processioner i många städer över hela Tyskland.

Datum för årets Karneval/Fasching:

Festivalstart; 11 november 2022

Weiberfestnacht; 16 februari 2023

Karnevalshelg; 17-19 februari 2023

Rosenmåndag; 20 februari 2023

Fettisdagen; 21 februari 2023

Avslutning på Askonsdag; 22 februari 2023

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förklädnaden kan vara både enkel och avancerad © Gettyimages/MaBu Pictures
Förklädnaden kan vara både enkel och avancerad © Gettyimages/MaBu Pictures
Ladda ned bild
Narrar i karnevalståget i Bad Canstatt © DZT/Dietmar Scherf
Narrar i karnevalståget i Bad Canstatt © DZT/Dietmar Scherf
Ladda ned bild
Karnevalståg på rosenmåndag in Köln © Tourismus NRW e.V./Oliver Franke
Karnevalståg på rosenmåndag in Köln © Tourismus NRW e.V./Oliver Franke
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Tyska Turistbyrån
Tyska Turistbyrån
Box 27104
102 52 Stockholm

http://www.germany.travel/se/index.html

Tysklands turistbyrå (GNTB) är Tysklands nationella turistorganisation. Den arbetar på uppdrag av det federala ministeriet för ekonomi och klimatåtgärder för att representera Tyskland som turistland och finansieras av ministeriet i enlighet med ett beslut som fattats av den tyska förbundsdagen. I nära samarbete med den tyska resebranschen och partner och branschorganisationer inom den privata sektorn utvecklar GNTB strategier och marknadsföringskampanjer för att främja Tysklands positiva image utomlands som turistmål och uppmuntra turister att besöka landet.

GNTB har en tredelad återhämtningsstrategi för att övervinna utmaningarna i samband med nystarten efter COVID-19-pandemin:

* Öka medvetenheten om varumärket Destination Tyskland och förbättra varumärkesprofilen med fokus på hållbarhet och begränsning av klimatförändringar.

* Stödja resebranschen, som domineras av små och medelstora företag, genom relationshantering och kunskapsutbyte.

* Utveckling av evidensbaserade handlingsplaner på grundval av riktade marknadsundersökningar och fortlöpande analyser av förändrad efterfrågan från kunderna.

Fokus på hållbarhet och digitalisering

GNTB främjar hållbar och framtidsinriktad turism i linje med den tyska regeringens mål. Fokus ligger här på hållbarhet och digitalisering.

Hållbarhet har varit ett centralt ämne i mer än ett decennium och vi engagerar oss i det som en strategisk fråga inom alla delar av organisationen. Vår organisation följer en strategi med tre pelare som kombinerar kunskapsdelning med externa partner och en stödjande kommunikationsstrategi med vårt interna hållbarhetsinitiativ. GNTB främjar ansvarsfull turism, ett viktigt tillväxtområde, genom att visa upp Tyskland som ett hållbart och inkluderande resmål på den internationella resemarknaden. Detta är särskilt viktigt eftersom pandemin har påskyndat den globala förändringen av resenärernas värderingar mot ett större socialt och miljömässigt ansvarstagande.

Följ Tyska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tyska Turistbyrån

Försvunnen ö i norra Tyskland funnen efter 662 år28.3.2024 10:05:47 CET | Pressmeddelande

Det finns vaga, skriftliga indikationer på att en större stad måste ha försvunnit i en förödande översvämningen år 1362. Men ingenting hittades. Första fynden skedde 1921 då en bonde vid lågvatten gick djupt ner i lerbottnen mellan ön Nordstrand och Hallig Südfall och upptäckte fåror, keramik och rester av en brunn. Det skulle kunna vara ett aprilskämt, men letandet efter ön Rungholt har en lång historia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye