Patent- och registreringsverket

Innovation gör sig bäst i grupp

Dela
Ensam är inte alltid stark. I alla fall inte när det handlar om innovation. En ny studie från Patent - och registreringsverket, PRV, visar en tydlig trend. Allt fler tekniska innovationer under 2000-talet grundar sig i dokumenterat samarbete.
Fotograf: Casper Hedberg
Fotograf: Casper Hedberg

– Resultatet utesluter inte att en ensam innovatör kan briljera. Men en tydlig trend är att samarbete ofta är en viktig komponent för att lyckas åstadkomma innovation. Det är även märkbart inom andra skapandeprocesser som exempelvis låtskriveri. Sedan början av 2000-talet har medelvärdet för antalet upphovsmän per låtbidrag i Melodifestivalen nästan fördubblats, säger Mattias Arvidsson, chefskontroller på PRV.

I studien undersöks uppfinnargruppers sammansättning i patentansökningar. Underlaget inkluderar cirka 7 000 000 patentfamiljer, inlämnade under åren 2000– 2019, varav cirka 81 000 har åtminstone en uppfinnare som har angett en adress i Sverige. En patentfamilj är en grupp av olika patentansökningar eller patentdokument som handlar om samma uppfinning. 

Slutsatserna är att innovativt samarbete blir allt vanligare. Det gäller i stort sett över hela världen och oavsett vilket teknikområde som studeras. Det är främst i större uppfinnargrupper, med tre eller fler uppfinnare som ökningen är som störst. Ju fler uppfinnare desto fler citeringar erhåller den studerade patentfamiljen. Samtidigt är en minskning av enmansuppfinnare märkbar.

Studien försöker antyda verifierbara statistiska fördelar eller vinster med samarbete samt även peka på fördelar att samverkan med innovatörer från andra länder. Andelen innovativa samarbeten över nationsgränser är relativt begränsad och generellt sett vanligare i Europa än i de stora patentländerna som USA, Kina, Japan och Sydkorea. Det vanligaste för i Sverige bosatta uppfinnare är att samarbeta med uppfinnare bosatta i främst USA och därefter Tyskland.

Rapporten bifogas.

Kontakter

Bilder

Fotograf: Casper Hedberg
Fotograf: Casper Hedberg
Ladda ned bild

Länkar

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Greentech på riktigt! Seminarium om hållbar utveckling och immateriella tillgångar16.4.2024 14:22:21 CEST | Pressinbjudan

Stora globala utmaningar gör att ny teknik och innovation blir allt viktigare i vår strävan efter en hållbar framtid. Välkommen till ett seminarium där experter och företag som ligger långt fram i den gröna teknikutvecklingen delar med sig av sina erfarenheter. Deltar gör även UD som berättar om Sveriges strategi för utrikeshandel, investeringar och globala konkurrenskraft.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye