TRR

Allt fler uppsagda tjänstemän väljer studier

Dela
Dubbelt så många uppsagda tjänstemän väljer idag att studera jämfört med för fem år sedan. Det visar ny statistik från TRR, omställningsorganisationen för tjänstemän i privat sektor. Det mesta tyder också på att ett nytt yrke väntar för de studerande - en klar majoritet väljer nämligen att omskola sig.

Under 2022 har 7223 uppsagda tjänstemän som varit inskrivna hos TRR hittat en ny lösning i form av arbete, studier eller starta eget företag. Av dessa har 8% valt att studera. Det är en fördubbling jämfört med hur det såg ut för fem år sedan. 2017 valde 3,6% av de tjänstemän som fått ny positiv lösning att studera. Totalt har 5162 tjänstemän i privat sektor som varit hos TRR börjat studera de senaste fem åren.

–  Det råder en stark studietrend bland uppsagda tjänstemän och det är allt fler som inser värdet av studier för att bibehålla sin attraktionskraft på arbetsmarknaden. Antingen väljer man studier inom sitt nuvarande yrkesområde eller så omskolar man sig, säger Johan Lagerhäll, vd på TRR.

Totalt 603 uppsagda tjänstemän har under 2022 valt att studera och det är kvinnorna som visat störst intresse. Av de som började plugga under 2022 är 64% kvinnor och 36% män. Det är allra vanligast att studera vidare inom åldersspannet 40-59 år där 71% av de som väljer studier finns.

En majoritet väljer att omskola sig

En övervägande andel av de uppsagda tjänstemän som studerar vidare väljer att omskola sig helt. 71% väljer så kallad reskill, dvs utbildning till ett helt nytt yrke. 29% väljer i stället upskill, vilket innebär att man studerar ämnen inom sitt befintliga yrkesområde.

– Jag tror att vi bara ser början av den här utvecklingen och att vi kommer få se betydligt fler som skolar om sig under sitt aktiva yrkesliv. Under 2022 har vi sett tydliga indikationer på det och inte minst manifesteras det genom det höga söktrycket på det nya omställningsstudiestödet, säger Johan Lagerhäll, vd på TRR.

Studier är vanligast att söka inom följande områden:

  1. Hälso- och sjukvård eller Företagsekonomi, handel och administration
  2. Informations- och kommunikationsteknik
  3. Pedagogik och lärarutbildning
  4. Teknik och teknisk industri

Studier är vanligast att söka på följande utbildningsnivå:

  • Yrkeshögskola (40%)
  • Högskola/Universitet (30%)
  • Arbetsmarknadsutbildning (10%)
  • Gymnasienivå, yrkesinriktning (8%)
  • Övrig/köpt utbildning (8%)
  • Gymnasienivå, teoretisk inriktning (3,5%)

Nyckelord

Kontakter

Om

TRR arbetar för tjänstemän och arbetsgivare inom det privata näringslivet. Vi är specialister på omställning och kompetensstöd. I våra drygt 30 000 anslutna företag arbetar drygt 1,1 miljoner tjänstemän. Genom olika tjänster och rådgivning vägleder vi företag och deras medarbetare mot ny anställning, studier eller till att starta eget företag. TRR grundades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden: arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. TRR är en stiftelse som drivs utan vinstintresse och styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv. 

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye