Riksteatern

En hyllning till häxor tar nattklubben ut i landet

Dela
I dansföreställningen Lead Us hyllar koreografen Lisa Janbell häxan och inspireras av riter och det ockulta. En dansritual med stark nattklubbskänsla, intensiv techno, spiritualitet och laser där de tre dansarna bjuder in till ett rum av gemenskap, kraft och tillit. Premiär 10 februari i Landskrona.

–Jag upplever att samhället har öppnat upp mer för spiritualitet och undersökande av det ockulta, och där har häxan en naturlig plats. I Sverige och kanske i västvärlden uppfattas ordet häxa som något hårt och kallt men för mig är det förenat med solidaritet, omhändertagande och systerskap. Det är kanske dags för en omdefinition av ordet och jag ville göra en föreställning som hyllar alla häxor som funnits, finns och kommer att finnas, säger Lisa Janbell, koreograf.

Koreografen Lisa Janbell som är skolad på Kuba förenar i Lead Us afrokubanska influenser med ett samtida scenspråk och suggestiva nattklubb-beats. Verket inspireras av ceremonier och ritualer och har systerskap och gemenskap som ledord. Tillsammans med dansarna Cecilia Redhe och Bianca Traum skapar Janbell en plats bortom tid och rum, där publiken får möjlighet att dyka ner i sig själva och känna en intensiv samvaro med andra i scenrummet.

–I tuffare tider behövs rum som är solidariska och där alla känner sig välkomna. Vi ville skapa en fristad där man både får värme och kraft. Där miljön är tillåtande nog att ställa sig upp och dansa likväl som att bara sitta lugnt och uppleva säger Lisa Janbell.

Med på turné åker ljusdesigner Joa Palmér, som i samklang med musiken och dansarna skapar det spektakulära laserljuset som skär genom dimman och omsluter dansare och publik. 

Musiken är gjord av välkända techno och house prodcenterna Bella Boo och Jessie Granqvist. 

Premiär 10 februari i Karlskrona.

Medverkande
Lisa Janbell  
Cecilia Redhe  
Bianca Traum 

Konstnärligt team
Koreografi: Lisa Janbell  
Ljusdesigner: Joa Palmér  
Kostymdesign: Lisa Janbell  
Musik: Bella Boo, Jessie Granqvist  
Dramaturg: Linda Adami  
Medskapande dansare i orginaluppsättningen: Bianca Traum och Bambam Frost 


För mer information: https://www.riksteatern.se/leadus

Pressbilder: https://mediabank.riksteatern.se/folder/379799/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Fotograf José Figueroa
Fotograf José Figueroa
Ladda ned bild
Foto: Malou Bergman
Foto: Malou Bergman
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye