Forskarna framställer el ur trä

Vad händer om trä läggs i vatten och vattnet sedan avdunstar? Transpiration. Denna process, att vätska färdas genom växtlighet, sker överallt i naturen. I samband med det alstras också små mängder elektricitet, något som på engelska kallas bioelectricity.
Nanoteknik förbättrar träets egenskaper
Detta har forskarna vid KTH tagit fasta på. Men för att öka mängden elektricitet som uppstår och som forskarna samlar in har de genom nanoteknik förbättrat träets egenskaper. Elproduktionen i trä påverkas nämligen av flera faktorer som area, porositet (täthet), ytladdning, hur enkelt vatten kan passera genom materialet och vattenlösningen som sådan.
– Vi har jämfört den porösa strukturen i vanligt trä med det material som vi förbättrat avseende yta, porositet, ytladdning och vattentransport. Vi har uppmätt en elproduktion som är tio gånger högre än naturligt trä, säger Yuanyuan Li, universitetslektor på avdelningen biokompositer vid KTH.
Tio gånger högre
Hon berättar vidare att ytterligare en justering av pH-skillnaden mellan trä och vatten, på grund av så kallad jonkoncentrationsgradient, har en potential upp till en volt mer elektrisk spänning. Det leder enligt forskarna till en anmärkningsvärd effekt på 1,35 mikrowatt per kvadratcentimeter.
– För närvarande kan vi driva mindre teknik som LED-ljus och miniräknare. Om vi skulle försörja en bärbar dator med el skulle vi behöva ungefär en kvadratmeter trä med en tjocklek om en centimeter, och runt två liter vatten. För ett normalt hushåll behöver vi mycket mer än så, och där krävs mer forskning.
Yuanyuan Li säger att träet hittills klarat av att leverera hög spänning runt 2-3 timmar, innan den avtagit. Träet har enligt forskarna hittills klarat av tio cykler med vatten utan någon prestationsminskning hos materialet.
– Den stora fördelen med denna teknik är att du utan problem kan använda träet till andra ändamål, som transparent papper, träbaserat skum och olika biokompositer, när det är förbrukat som energikälla.
För mer information, kontakta Yuanyuan Li på yua@kth.se eller 072 - 841 06 15.
Publicering
"Advancing Hydrovoltaic Energy Harvesting from Wood through Cell Wall Nanoengineering", Advanced Functional Materials, DOI: doi.org/10.1002/adfm.202208933
Bilder
Om
KTH är Sveriges största och äldsta tekniska universitet. Forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. På KTH finns studenter och forskare från hela världen.
KTH:s fem campus i Stockholmsregionen samlar över 13 000 heltidsstudenter, över 1 500 doktorander och 4 000 anställda. Mer om KTH: https://www.kth.se/om/fakta
Följ KTH
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från KTH
AI kan hjälpa veterinärer att tolka hästars kroppsspråk9.4.2025 10:16:03 CEST | Pressmeddelande
Forskare använder AI för att minska kommunikationsklyftan mellan häst och människa. Genom att kombinera 3D-rörelseanalys och maskininlärning utvecklar forskare ett nytt modelleringssystem som kan ge veterinärer ett kraftfullt verktyg för att tolka hästars kroppsspråk – en nyckel till att upptäcka både fysiska och beteendemässiga problem.
Nytt nationellt initiativ integrerar forskning och sjukvård4.4.2025 11:54:01 CEST | Pressmeddelande
Ett nytt banbrytande nationellt initiativ, Precision Omics Initiative Sweden, PROMISE, ska koppla samman forskning med hälso- och sjukvård och etablera Sverige som världsledande inom datadriven precisionsmedicin. Den vetenskapliga visionen publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine.
Expert i katastrofmedicin får KTH:s stora pris 20243.10.2024 09:44:31 CEST | Pressmeddelande
Johan von Schreeb får KTH:s stora pris för sina insatser som minskar lidandet i världen. Han är katastrofdoktorn och samordnaren som ofta är med de första hjälpteamen på plats i kris- och krigsdrabbade områden.
Ny röntgenteknik kan rädda fler liv - KTH Innovation Award 2024 går till Mats Danielsson25.9.2024 10:10:17 CEST | Pressmeddelande
Han har skapat revolutionerande medicinteknik som möjliggör tidig upptäckt av tumörer och snabbare behandling av inflammatoriska sjukdomar. Professor Mats Danielsson är mottagare av KTH Innovation Award 2024.
Ny metod från KTH mot algblomning4.7.2024 10:47:01 CEST | Pressmeddelande
En ny metod för att bekämpa algblomningen har tagits fram vid KTH. Den testas i sommar i vattnet utanför Klintehamn och Tofta på Gotland.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum